Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007

Το γνωρίζατε;

Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού, που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων!
Η φράση: «του πήρε τον αέρα», προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού!
Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε «Κολωνάκι» από ένα κολωνάκι, που ήταν χτισμένο εκεί για προληπτικούς λόγους, όπως συνηθιζόταν κατά την τουρκοκρατία!
Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή, τα γνωστά «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν...πορτοκάλια!
Όταν αποκαλούμε μια κοπέλα «σουσουράδα», κυριολεκτικά σημαίνει: αυτή που κουνά τα οπίσθιά της!
Η ακριβής εξήγηση της φράσης: «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα», δεν έχει σχέση με κανέλλα, ή άλλα καρυκεύματα, αφού σημαίνει: «Έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή»!
Όταν δίνουμε σε κάποιον «πουρμπουάρ», η ακριβής ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι, δηλαδή τον κερνάμε ένα ποτό! (pour boir, στα γαλλικα σημαινει "για ποτό").
Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν «σοφέρ», δηλαδή «θερμαστές», γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν!
Η γνωστή συνοικία Πατήσια ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη τούρκικη λέξη, που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα!
Όταν λέμε σε κάποιον «Αντίο», του λέμε κυριολεκτικά, σύμφωνα με την αντίστοιχη ισπανική φράση, ότι: «θα τα πούμε στον άλλο κόσμο», δηλαδή πρόκειται για ...οριστικό αποχωρισμό!
Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής (έως σήμερα Η.Υ.) τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις γραφομηχανές!
Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο-παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες, που συνδέονται με την καρδιά!
Το 1630 ο Γάλλος Καρδινάλιος Ρισελιέ διέταξε τα μαχαίρια του φαγητού να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να πάψουν επιτέλους οι καλεσμένοι του να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά!
Η Peugeot αγόρασε από παλιά τα δικαιώματα, ώστε τα μοντέλα της να έχουν ονόματα τους αριθμούς από το 101-909 για να καμουφλάρεται με το μηδέν η τρύπα της μανιβέλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: