Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007

Η μέρα που δικάστηκαν τα...links!!!

Σήμερα δικάζεται ο blogger Αντώνης Τσιπρόπουλος, γιατί κάποιος απίθανος τύπος τον μήνυσε για κάποια links που υπήρχαν στο ιστολόγιό του, που ουσιαστικά ήταν ένας κατάλογος του ελληνικού διαδικτύου, και τα οποία παρέπεμπαν σε άλλο ιστολόγιο, το οποίο ο μηνυτής θεωρεί προσβλητικό!
Που θα πει πως, στην εποχή της πληροφορικής και του διαδικτύου, γίνεται, κατ' αρχήν, αποδεκτή η ποινικοποίηση της χρήσης των διαδικτυακών υπερσυνδέσμων!
Παραθέτω το σχετικό κείμενο του
Αντώνη Τσιπρόπουλου, όπως δημοσιεύεται στο ιστολόγιό του.
Αυτή είναι μια υπόθεση που μας αφορά, άμεσα, όλους.
Γιατί "με την αδικία είτε πολεμάς είτε συμπράττεις".

Τρίτη Δεκεμβρίου 11th 2007, 16:57:41

Εχουν μείνει 3 μόλις ημέρες για την εκδίκαση της υπόθεσης blogme.gr
Οφείλω να ενημερώσω δημόσια κάθε ενδιαφερόμενο για κάποια πράγματα που αφορούν την υπόθεση.
Κατ΄αρχάς να τονίσω ότι η δίκη θα γίνει την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007 στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στο Κτήριο 9,Πρώτο τριμελές πλημμελειοδικείο.
Μετά από επίσκεψή μου την προηγούμενη εβδομάδα , παρουσία με τον δικηγόρο μου για να μελετήσουμε και να λάβουμε στοιχεία από τον ολοκληρωμένο φάκελο της δικογραφίας και της έρευνας απο τις αρμόδιες αρχές, σας ενημερώνω ότι η δίκη εχει αριθμό προτεραιότητας 17.
Δυστυχώς το νούμερο είναι μεγάλο, και η εκδίκαση ή όχι της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από τις αναβολές και τον χρόνο που θα διαρκέσουν οι προηγούμενες δίκες.
Κατά την εκτίμηση του συνηγόρου μου θα πρέπει να υπολογίζουμε οτι λογικά τουλάχιστον πρίν τις 12 το μεσημέρι δεν θα έχει φτάσει η σειρά μας.
Εμείς θα είμαστε εκεί απο νωρίς για παν ενδεχόμενο, και θα περιμένουμε την σειρά μας στην εξωτερική καντίνα.
‘Οπως έχω αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτηση αλλά και σε δηλώσεις μου στα ΜΜΕ βασικά στοιχεία που με ενοχοποιούν στην υπόθεση είναι ο υπερσύνδεσμος (link) ,καθώς και ο τρόπος που το πρόγραμμα αυτόματης αποδελτίωσης (RSS aggregator) εμφάνιζε αποτελέσματα από το blog του funel.blogspot.com ,σε περίληψη κειμένου και inline frame.
Μπορεί όλα αυτά σε όσους γνωρίζουν λίγα πράγματα από το διαδίκτυο να ακούγονται παράλογα, αφού ο παγκόσμιος ιστός αποτελείται από συνδέσμους.
Σύνδεσμοι ή αποθηκευμένες σελίδες προς το funel να υπάρχουν 100δες από μεγάλους Ελληνικούς και ξένους κόμβους (σήμερα το Google δίνει 279.000 αποτελέσματα) αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό δεν αρκεί,και αν κάποιος σας μηνύσει, απλά και μόνο η ύπαρξη συνδέσμου αποτελεί πειστήριο και “επιβεβαίωση” του συσχετισμού σας με το πρόσωπο η την ιστοσελίδα κάποιου τρίτου (όπως θα ακούστε όσοι παρευρεθείτε στο ακροατήριο) .
Μελετώντας προσεκτικά με τον συνήγορο μου τις εκτυπώσεις από ολόκληρο τον φάκελο που αφορά στην έρευνα για την σύνταξη της δικογραφίας, παρατηρήσαμε επίσης οτι εμπεριέχονται και αποτελέσματα από 3 άλλα blogs , τα οποία είτε αναφέρονταν στο Funel είτε στον κ.Λιακόπουλο σε ανύποπτες χρονικές στιγμές,καθώς και από κάποιο άλλο blog το οποίο ανήκει αυτή την στιγμή στα δημοφιλή blogs κάποιου άλλου Ελληνικού RSS aggregator, οπού αν και το κείμενο του δεν σχετίζονταν με την υπόθεση, προφανώς κρίθηκε ενοχλητικό και συμπεριληφθηκε ως λόγος ενοχοποίησης της υπηρεσίας που παρείχα.
Αν και στο blogme.gr υπήρχε το ανάλογο κείμενο αποποίησης ευθύνης , και μη συσχετισμού η υιοθέτησης των κειμένων , οπού θα συναντήσετε σε όλους τους καταλόγους (πχ in.gr),συμπεραίνουμε βάση των παραπάνω στοιχείων ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ποινικοποίησης του link (υπερσυνδέσμου) ,και την απόδοση ευθυνών σε τρίτους που χρησιμοποιούν νεες τεχνολογίες.
Τρίτοι που μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε , απο το να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες, η δημιουργούν ιστοσελίδα για επαγγελματική η προσωπική τους χρήση έχοντας κάποια links σε μια σελίδα (η οποία οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο της).
Προσωπικά την όλη υπόθεση δεν την έχω λάβει ως μια προσωπική κόντρα ανάμεσα σε εμένα και του κ.Λιακόπουλου.
Στη θέση μου θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε άλλος,όπως και στην θέση του κ. Λιακόπουλου να ήταν άλλος μηνυτής , για περιεχόμενο άλλου blog από το funel.
Το ζήτημα είναι το πόσο εύκολα μπορεί να προχωρήσει μια καταγγελία σε μήνυση ,και κατά πόσο αυτά, τα απλά και ευκολονόητα στοιχεία, ( πως λειτουργεί ένας υπερσύνδεσμος η κάποιο πρόγραμμα αυτόματης αποδελτίωσης) ,μπορούν να αξιολογηθούν από κάποιους, έτσι ώστε να μετατραπούν σε κριτήρια “ενοχής” και να οδηγήσουν κάποιον στο δικαστήριο ως κατηγορούμενο.
Πόσο μάλλον, όταν μέχρι τώρα στην Ελλάδα αλλά και πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει νομοθεσία απαγόρευσης του συνδέσμου η της αυτόματης αποδελτίωσης RSS, και κατά πόσο περισσότερο όταν μάλιστα δεν έχει ειδοποιηθεί ο υπεύθυνος από τον θιγόμενο, για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις πριν προβεί στην διαδικασία.
Ευελπιστούμε ότι η έδρα θα είναι σε θέση να κατανοήσει αυτά τα τεχνικά θέματα,τα οποία μπορεί να φαντάζουν πολύ απλά σε εμάς που ασχολούμαστε με το διαδίκτυο,και να μην γίνουμε για άλλη μια φορά διεθνής είδηση και αντικείμενου χλευασμού, για το ίδιο θέμα όπως πέρσυ από τα ξένα ΜΜΕ.
Σε οποιαδήποτε πάντως ατυχή περίπτωση ,είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου στα Ελληνικά αλλά και αν χρειαστεί σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια , ώστε τα δυστυχώς αυτονόητα να ισχύουν και στην χώρα μας.

http://blogme.gr/wordpress/?p=35


Δεν υπάρχουν σχόλια: