Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Τα τοτέμ του σωβινισμού.

Την ίδια ώρα που η πατρίδα μας πασχίζει να βγει απ' τ' αδιέξοδο που την οδήγησαν κάτι μαινόμενοι εθνικιστές, σαν τον μακαριστό Χριστόδουλο, τον Άνθιμο, τον Σαμαρά, τον Παπαθεμελή και τους λοιπούς εθναμύντορες, την ίδια στιγμή που πασχίζουμε να κερδίσουμε εκείνο που μπορούσαμε εύκολα, και με πλήθος άλλων ανταλλαγμάτων, να είχαμε εξασφαλίσει προ δεκαπενταετίας, αλλά οι ίδιοι αυτοί Ελληναράδες ακύρωσαν εγείροντας τα σωβινιστικά αντανακλαστικά του όχλου, ετούτη τη στιγμή που βράζει η Βαλκανική, που προοιωνίζονται θερμά επεισόδια και χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμός και, κυρίως, εθνική ενότητα, ο Άνθιμος ξεθάβει πάλι το τοτέμ του εθνικιστικού σωβινισμού, σε πείσμα κάθε λογικής, σε πείσμα κάθε εθνικού συμφέροντος. Είναι γνωστό πού καταλήγει ο εθνικιστικός σωβινισμός, όταν συναντά περιόδους πολιτικής κρίσης. Κανένα νεώτερο εθνοκράτος δεν στέριωσε χωρίς πόλεμο. Αυτό είναι ιστορικό αξίωμα.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, δημιουργώντας ερείσματα, προτεκτοράτα, στον ευρωπαϊκό χώρο. Όσο πιο μικρό κι ασταθές είναι ένα προτεκτοράτο, τόσο πιο εύκολα ελέγχεται και ποδηγετείται. Όποιος ελέγχει την Ευρώπη, ελέγχει την Ευρασία κι όποιος ελέγχει την Ευρασία, ελέγχει τον κόσμο όλον. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να κυβερνήσουν τον κόσμο, πρέπει πρώτα να ελέγξουν απολύτως την Ευρώπη. Αυτό τ' ομολόγησε με κυνισμό ο Μπερζίνσκι σε ανύποπτο χρόνο.
Αν η Ρωσία επιχειρεί να ελέγξει την Ευρασία ενεργειακά (επομένως και οικονομικά), οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν, με κάθε τρόπο, πολιτικό, ή ακόμη και στρατιωτικό, έλεγχο. Με την επιχειρούμενη αποδόμηση των ευρωπαϊκών εθνοτήτων, την πολυδιάσπαση των εθνοκρατών και τη δημιουργία ασταθών και θνησιγενών κρατιδίων, που θα οφείλουν την ύπαρξή τους αποκλειστικά στις διαθέσεις και την εύνοια των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μπορούν εύκολα να επιβάλλουν την πολιτική, και όχι μόνον, κυριαρχία τους στην Ευρώπη και την Ευρασία.
Εδώ, η γνωστή εθνικιστική αμφισημία, δηλαδή η απ' τη μια μεριά επαναστατική κι απ' την άλλη αντιδραστική αιχμή του εθνικισμού, γίνεται όπλο του αμερικανικού αυτοκρατορισμού.
Κάθε αδιάλλακτη και κοντόφθαλμη σωβινιστική πολιτική, ειδικά όταν προέρχεται από κράτη ελάσσονος γεωπολιτικής ισχύος, ενισχύει τους αμερικανικούς νεοταξικούς σχεδιασμούς. Αν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ είχαν έναν μπαμπούλα και μια παραδουλεύτρα στην Ευρώπη (Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο), τώρα δημιουργούν πληθώρα αποσταθεροποιητικών παραγόντων.
Είναι η πασίγνωστη πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", προσαρμοσμένη στους γρίφους των καιρών μας.
Μόνη λύση, η προσπάθεια συνεννόησης των ευρωπαϊκών λαών, στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και καλής θέλησης.
Μόνη λύση είναι να τεθούν οι επιθετικοί εθνικισμοί, οι σωβινισμοί, στο περιθώριο και να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός κι η διάθεση συναδέλφωσης των ευρωπαϊκών λαών.
Μόνη λύση είναι να απομονωθούν οι υπερεθνικιστικές, αλλά και αντεθνικές, σειρήνες κι οι ευρωπαϊκοί λαοί, τα ευρωπαϊκά έθνη, να πορευτούν προς ένα κοινό μέλλον σεβασμού, προκοπής και ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: