Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

Γιατί ρε;


Μετά από πιέσεις των ΗΠΑ

Σε επικίνδυνη ζώνη του Αφγανιστάν σχεδιάζεται να μετακινηθούν Έλληνες στρατιώτες.

Τη μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στην επαρχία υψηλού κινδύνου Φαράχ του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν και όχι στην ακίνδυνη Χεράτ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή προβλέπει ο αρχικός επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.

Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές πιθανότητες ανθρώπινων απωλειών, καθώς το στρατόπεδο στη Φαράχ βρίσκεται σε άξονα που αποτελεί βασικό στόχο των Ταλιμπάν.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», αυτό αποκαλύφθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια σεμιναρίου όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων οι μελλοντικές επιχειρήσεις της Ελλάδος στο πλαίσιο της δύναμης ΙSΑF του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος με ανακοίνωση που εξέδωσε «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τις αποφάσεις επί του θέματος.

«Τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν πρόκειται να εξεταστούν συνολικά σε προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεξεργασίες στο εσωτερικό του υπουργείου Αμυνας, στο επίπεδο του Συμβουλίου Αμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αρχική απόφαση για τη μετακίνηση, λόγω των ισχυρών πιέσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είχε ληφθεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις αρχές του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται κατ΄ αρχάς η αύξηση από 122 σε 142 της δύναμης του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), καθώς και η ανάπτυξη ομάδας συμβούλων (ΟΜLΤ) και ομάδας υποστήριξης στην Καμπούλ.

Μαζί με τη δύναμη που προβλέπεται να αναλάβει από τον Απρίλιο του 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για έξι μήνες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναπτυχθούν συνολικά 300 άνδρες στο Αφγανιστάν.

Το ΤΕΣΑΦ, ωστόσο, δεν σχεδιάζεται να μείνει στη Χεράτ, αλλά θα έπρεπε να μεταφερθεί στην επαρχία Φαράχ, μετατρεπόμενο μάλιστα σε πλήρη μονάδα Μηχανικού για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών.

Το στρατόπεδο στη Φαράχ, ωστόσο, που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 240 χιλιομέτρων από τη Χεράτ και κοντά στον οδικό άξονα Χεράτ- ΦαράχΚανταχάρ. Ο άξονας αυτός αποτελεί βασικό στόχο των δυνάμεων των Ταλιμπάν- άντρο των οποίων αποτελεί η επαρχία Κανταχάρ- οι οποίοι επιτίθενται σε συμμαχικές δυνάμεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, μάλιστα, παραδέχτηκαν ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν οι απώλειες».
Newsroom ΔΟΛ


Γιατι ρε;
Όταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί κι οι Βρετανοί απαιτούν την άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτών τους απ' το Ιρακ και το Αφγανιστάν, όταν ο Ομπάμα κέρδισε εκλογικούς πόντους υποσχόμενος ταχεία απεμπλοκή των ΗΠΑ και απ' τα δυο αυτά μέτωπα, τι δουλειά έχουμε, σαν (τουκωλουταεννιάμερα) "ειρηνευτική" στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν;
Τι δουλειά έχουν τα δικά μας τα παιδιά, να πηγαίνουν για να παίζουν τον ρόλο του ντόπερμαν των αμερικανικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων;
Τι δουλειά έχουν τα δικά μας τα παιδιά να διακινδυνεύουν τις ζωές τους για τις αμερικάνικες μπίζνες; Ο Έλληνας στρατιώτης είναι ταγμένος για να υπερασπίζει το εθνικό συμφέρον της πατρίδας μας, να προασπίζει την πολιτική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, όχι να παριστάνει τον μισθοφόρο του αμερικανικού, αποικιακού, στρατεύματος κατοχής.
Ας τις κάνουν μοναχοί τους τις βρωμοδουλειές τους οι Αμερικανοί, άι σιχτίρ πια με δαύτους, και με τους δικούς μας, τους οσφυοκάμπτες αμερικανόδουλους, που δεν προλαβαίνει να βαρέσει το ντέφι ο ύπατος στην Ουάσινγκτον κι εκείνοι χοροπηδάνε σαν αρκούδια, οι γραικύλοι ιθαγενείς!

Παρεμπιπτόντως...


Πρώην στρατιώτης έχει στο σώμα του τα ονόματα 223 συναδέλφων του που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

Έχει χαράξει στην πλάτη του τα ονόματα 223 συναδέλφων του που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Ο λόγος για τον Shaun Clark πρώην στρατιώτη, ο οποίος υποσχέθηκε να μην ξεχάσει ποτέ αυτούς που έπεσαν στη μάχη. Έτσι βρήκε έναν διαφορετικό τρόπο να το κάνει χαράζοντας τα ονόματά τους επάνω στο σώμα του.

Για να γίνει πραγματικότητα ο φόρος τιμής που απέδωσε με τον τρόπο του, χρειάστηκε να κάτσει στην καρέκλα του τατουάζ για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ενώ τα ονόματα χαράχτηκαν με μελάνι στην πλάτη και στο στήθος του.
Αλιεύθηκε από troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: