Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Τι λέτε ρε...

Τα στελέχη που έπιασαν... δεκατριάρι
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Νέα στοιχεία στελεχών του ΟΠΑΠ που αμείβονται με υπέρογκα ποσά φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ.Ε.», συνεχίζοντας το ρεπορτάζ που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή με τις αμοιβές μελών του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.


Ο ΟΠΑΠ, όμως, αποτελεί πηγή πλουτισμού και για μια σειρά άλλων ειδικών συμβούλων, οι οποίοι, αυτό είναι σίγουρο, δεν θα πολυνοιαστούν να κάνουν οικονομία στη βενζίνη (1,45 το λίτρο), γεμίζοντας απροβλημάτιστα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους για να πάνε στις πατρίδες τους το Πάσχα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελλήνων, που θα αναβάλει ταξίδια, αγορές κ.ά. λόγω της οικονομικής στενότητας που προκαλούν τα βαριά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

- Η κυρία Ε.Π. πρώην στέλεχος του «Αθήνα 2004» δεν θα μπορούσε να προσληφθεί στον ΟΠΑΠ με λιγότερα χρήματα από 13.000 ευρώ το μήνα. Τόσα της έδωσε η προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζει να εισπράττει με τη νέα. Επιπλέον η σύμβασή της προβλέπει και bonus επτά (7) μισθών. Ναι, σωστά διαβάσατε. Και δεν είναι η μόνη.

*Ο κ. Σ.Α. αμείβεται με 13.000 ευρώ μηνιαίως και bonus επτά μισθών.

*Ενας άλλος ειδικός σύμβουλος, ο Δ.Π., εισπράττει 8.000 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον αμοιβή γιατί συμμετέχει στη μία επιτροπή για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι βουλευτές που αμείβονται εξτρά συμμετέχοντας σε επιτροπές αλλά και υψηλόβαθμοι ειδικοί σύμβουλοι υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών.

*Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Γ.Β., αμείβεται μηνιαίως με 7.150 ευρώ. Συμμετέχει και σε επιτροπή.

*Σύμβουλος, στα φοροτεχνικά θέματα ο Ν.Κ., εισπράττει 88.000 ευρώ. Οχι το μήνα, διευκρινίζουμε για να αποφύγουμε το εγκεφαλικό, αλλά ετησίως.

*Ο Κ.Α. είναι και αυτός σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης διαθεσίμων. Εισπράττει 6.500 ευρώ μηνιαίως.

*Αλλά ο οργανισμός δεν περιορίζεται σε αυτές τις αμοιβές. Κάνει τα στραβά μάτια σε νόμο που απαγορεύει στα μέλη ΔΕΠ (διδακτικό ερευνητικό προσωπικό) δημόσιων πανεπιστημίων να έχουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με ανώνυμες εταιρείες. Ετσι, συνεχίζει να πληρώνει πλουσιοπάροχα ένα λέκτορα ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες τόσο σε ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο όσο και στον κρατικό ναό του τζόγου.

Πόσα παίρνει και γιατί; Η σύμβασή του είναι ετήσια και προβλέπει αμοιβή 75.000 ευρώ το χρόνο και ΦΠΑ για υπηρεσίες που δεν περιγράφονται ούτε στη σύμβαση (αναφέρεται γενικώς κι αορίστως ότι θα παράσχει υπηρεσίες για την διοργάνωση του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» και ότι θα είναι στη διάθεση του ΟΠΑΠ όλες τις ώρες και τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας...). Πότε πάει στο πανεπιστήμιο;

Οι δύο αλλοδαποί

*Αφήσαμε τελευταίους, όχι στη λίστα των ακριβοπληρωμένων προσώπων, η οποία είναι ατελείωτη, αλλά στο σημερινό ρεπορτάζ, τους δύο αλλοδαπούς συμβούλους, τον υπεύθυνο Οργάνωσης Στοιχημάτων και τον σύμβουλο Ανάπτυξης.

*Ο πρώτος έχει ετήσια αμοιβή 320.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ετήσιο bonus μέχρι 200.000 ευρώ, επιπλωμένη κατοικία 250 τ.μ. αυτοκίνητο 2.000 κυβικών κ.λπ.

*Ο δεύτερος έχει υπογράψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών έναντι 240.000 ευρώ ετησίως συν τα bonus (που μπορεί να φθάσουν τις 150.000), συν επιπλωμένο σπίτι, κινητό κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι ήταν αναγκαίοι στον ΟΠΑΠ και βοήθησαν στη μετάβαση της οργάνωσης και λειτουργίας του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» από την εταιρεία Intralot στον ΟΠΑΠ με αρμοδιότητες την επιχειρησιακή λειτουργία του παιχνιδιού, τη σύνταξη των αποδόσεων, τη διαχείριση του κινδύνου και την εκπαίδευση του προσωπικού. Ομως, υπάρχουν διάφορα ερωτήματα:

1 Για τη σύμβαση του υπεύθυνου Οργάνωσης Στοιχημάτων, η οποία μεταφέρθηκε στη θυγατρική του ΟΠΑΠ International, χωρίς καμία αιτιολογία. Αυτό έγινε πριν τις ελογές του 2009.

2 Για τη δραστηριότητα του συμβούλου Ανάπτυξης, ο οποίος συμμετέχει και σε εταιρεία του εξωτερικού, παρέχοντας υπηρεσίες σχετικές με αποδόσεις στοιχημάτων και σε άλλους οργανισμούς. Υπάρχει δηλαδή ζήτημα διερεύνησης σύγκρουσης συμφερόντων. Επίσης, ο ίδιος είναι άγνωστο εάν έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή του και αναφέρεται στους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει με τον ΟΠΑΠ.

Αλιεύθηκε από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: