Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Τα καταφέραμε αδέρφια...

...και τους κάναμε από τρία χωριά χωριάτες τους κουτόφραγκους!ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ 20-25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Οι πρόθυμοι, οι διστακτικοί και οι αδιάφοροι


Ορισμένες χώρες τάσσονται υπέρ, άλλες κατά και άλλες παριστάνουν τις αδιάφορες. Γενικά, ο ένας προσπαθεί να κρυφθεί πίσω από τον άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση για την τύχη του σχεδίου εν όψει της σημερινής συνόδου των υπουργών της ευρωζώνης που αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για το αυριανό Ecofin. Κανείς, επίσης, δεν επιβεβαιώνει το ποσόν των 20-25 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο, προτείνει η Κομισιόν για την υλοποίηση του σχεδίου.

Τα δύο σενάρια

Την περασμένη Παρασκευή συνήλθαν για να εξετάσουν το σχέδιο σε τεχνικό επίπεδο εκπρόσωποι των χωρών της ευρωζώνης, της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως είχε αποκαλύψει η γαλλική «Le Monde». Μετά τη συνάντηση, εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε συμφωνία επί του σχεδίου για τη στήριξη της Ελλάδας. Ανέφερε ότι η επεξεργασία του σχεδίου σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστεί και επανέλαβε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Δύο σενάρια βρέθηκαν στο τραπέζι:

Ολι Ρεν: Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πληγεί η αξιοπιστία όλης της Ε.Ε.

Δανειοδότηση προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης, την κατανομή της οποίας θα αναλάβει η Κομισιόν.

- Παροχή εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη για χορήγηση κοινοτικού δανείου προς την Ελλάδα.

Το πρώτο βραχυπρόθεσμο σενάριο θεωρήθηκε σχετικά πιο εύκολο, τουλάχιστον από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία αποδέχεται με ικανοποίηση τον ρόλο του συντονιστή, αλλά μία ομάδα χωρών με επικεφαλής την Ολλανδία πρόβαλε αντιρρήσεις γενικά έναντι του σχεδίου, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και στο κάτω κάτω οφείλει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Διαφορετικά, μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πίσω από την Ολλανδία, φυσικά, βρίσκεται η Γερμανία, η οποία για ευνόητους λόγους προσπαθεί να κινήσει τα νήματα χωρίς να φαίνεται.

«Περίεργο»

Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή από τη Νέα Υόρκη, ότι «είναι λίγο περιέργο να καλλιεργείται στους κόλπους της ίδιας της ευρωζώνης η ιδέα ότι το ΔΝΤ μπορεί να δανειοδοτήσει την Ελλάδα». «Είναι σαν να βρεθεί σε άσχημη οικονομική κατάσταση η Καλιφόρνια και να προσκληθεί το ΔΝΤ για τη διάσωσή της», είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Αθήνα έδειξε ότι δεν έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης

Η Γαλλία βρίσκεται επικεφαλής των χωρών που υποστηρίζουν το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά το Βερολίνο προσάπτει στο Παρίσι ότι κινείται «εκ του ασφαλούς».

Πάντως, υπάρχει αβεβαιότητα και από γαλλικής πλευράς για την υιοθέτηση του σχεδίου, τουλάχιστον εντός των προσεχών ημερών. «Δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να λυθεί το πρόβλημα» είπε η Κρ. Λαγκάρντ, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε με τα αυστηρά πρόσθετα μέτρα που πήρε «ότι δεν έχει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης»... Αντίθετα, αρμόδιες πηγές της Επιτροπής δεν αποκλείουν την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας επί του μηχανισμού για τη διάσωση της Ελλάδας, εάν χρειαστεί και ζητηθεί, χωρίς αναφορά ποσού, ακόμη και σήμερα στη σύνοδο της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξη Τύπου προς 4 εφημερίδες, ο επίτροπος Ολι Ρεν προειδοποίησε ότι «εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πληγεί σοβαρά η αξιοπιστία όλης της Ε.Ε.». Για τον Φινλανδό επίτροπο, «το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική διευθέτηση αλλά βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτικού σχεδίου»...

Στο Ecofin

Στην αυριανή συνάντηση του Ecofin, οι υπουργοί θα χαιρετίσουν τα «φιλόδοξα μέτρα» της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος το 2010, προσθέτοντας ότι πρέπει να «ολοκληρωθούν» το 2011 και 2012. Με άλλα λόγια, να ληφθούν και άλλα μέτρα για την ερχόμενη διετία. Στο τραπέζι των 27 θα υπάρχει έκθεση της Κομισιόν, στην οποία προβλέπεται ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 2,25% το 2010... Η ύφεση, λοιπόν, θα είναι πιο μεγάλη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις των Αθηνών (-0,3%).

Η συζήτηση στο Ecofin του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του όλου θέματος στη σημερινή συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης. Πάντως, στο Ecofin, οι αντιδράσεις θα είναι ακόμη πιο έντονες, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες εκτός ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Σουηδία και τη Μ. Βρετανία, τάσσονται κατά του σχεδίου και ζητούν να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. *

Αλιεύθηκε από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: