Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Kein Geld...

...μ' ένα βαυαρικό: "Nein!", απάντησε η Γερμανία στο σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας απ' την ΕΕ, ενώ μας δείχνει την πόρτα για το ΔΝΤ.Μας στέλνουν στο ΔΝΤ
Η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θέλει συμφωνία για την Ελλάδα ούτε στη Σύνοδο Κορυφής

Βρυξέλλες

Η Γερμανία «δεν αναμένει» να ληφθεί απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25-26 Μαρτίου, τόνισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ, ανεπισήμως, το Βερολίνο δηλώνει «ανοικτό» σε μία πιθανή «παρέμβαση» του ΔΝΤ.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα», είπε ο Ούλριχ Βίλχελμ.

Αλλη κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι «ανοιχτή» σε μία πιθανή παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), «εάν η Ελλάδα ζητήσει οικονομική βοήθεια».

Σημειώνεται ότι οι εταίροι της Μέρκελ στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στελέχη του κόμματος της, έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι η καλύτερη λύση για το «ελληνικό πρόβλημα» είναι το ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στο ΔΝΤ. Σε μια κίνηση με προφανή πολιτικό συμβολισμό, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου επισκέπτεται, την Τρίτη, την Ουγγαρία, η οποία έχει ήδη προσφύγει στον διεθνή οργανισμό.

Για την κυβέρνηση, το ΔΝΤ αποτελεί όπως αποδεικνύεται ένα ισχυρό χαρτί στα σκληρά παζάρια που εξελίσσονται στο πλαίσιο του Εcofin και του Εurogroup και η στρατηγική που έχει χαραχτεί θέλει αυτό το χαρτί να εμφανίζεται κάθε φορά που οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων γίνονται αφόρητες.

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ δεν είναι σε θέση να τη βοηθήσει δηλώνει στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Ζαν Πιζανί-Φερί, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς αναλυτές της εποχής μας και σήμερα είναι σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θεωρείται «ταμπού» από την ελληνική κυβέρνηση και ότι πρόκειται για εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης, τη Δευτέρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε την Τρίτη ότι δεν υπήρξε απόφαση να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει ζητήσει βοήθεια και γι' αυτό δεν υπάρχει απόφαση στο θέμα αυτό», είπε, μιλώντας στη γερμανική βουλή. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν απαντά σε «φήμες που είναι σαφές ότι τροφοδοτούνται εσκεμμένα σε χώρες μέλη και στις Βρυξέλλες».

Όπως είπε, το Eurogroup θα ήταν υποχρεωμένο να δράσει αν επίκειτο χρεοκοπία της Ελλάδας, ώστε να σταθεροποιήσει το ευρώ, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Φεβρουαρίου.

«Αυτό δεν συμβαίνει και γι' αυτό δεν υπάρχει πολιτική απόφαση», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι δίνεται «απάντηση» σε «τεχνικά ζητήματα».

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε πως οποιοδήποτε μέτρο ύστατης προσφυγής για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας, ως μιας εκ των χωρών που η οικονομία τους ωφελήθηκε περισσότερο από το κοινό νόμισμα.

«Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, του ευρώ, δεν είναι κάτι που προσφέρουμε λόγω γενναιοδωρίας έναντι των άλλων, αλλά κάτι που πρέπει να εξασφαλίσουμε για το μέλλον, για το δικό μας συμφέρον» υπογράμμισε.

Θετική υποδοχή από τα γερμανικά ΜΜΕ

Θετική είναι η ανάγνωση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου του Eurogroup.
Αλιέυθηκε από Newsroom ΔΟΛ

Ωστόσο, αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας μερικά εξαιρετικά παράξενα (;) σενάρια...

Τρελά σενάρια για επιστροφή της δραχμής

* Φήμες ότι στο Νομισματοκοπείο τις τελευταίες ημέρες συντηρούν τα μηχανήματα.
* Την κολοκυθιά παίζουν οι Ευρωπαίοι στο ζήτημα της στήριξης της Ελλάδας, καθώς το σχέδιο-φάντασμα που έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν “σκοντάφτει” στη στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Θέλουν για πολιτικούς και νομικούς λόγους να αποφύγουν την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων έναντι της χώρας μας.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες χθες τα δεδομένα ήταν τα εξής:

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έτοιμο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 20-25 δισ. ευρώ. Η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί είτε με τη μορφή δανείων με την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης είτε με την έκδοση κοινού ομολόγου από το σύνολο των χωρών της ΕΕ.
- Και οι δύο εκδοχές συναντούν ισχυρές αντιδράσεις από τη Γερμανία, η οποία μεταξύ άλλων φοβάται προσφυγές στο συνταγματικό της δικαστήριο για την ακύρωση της χορήγησης πιστώσεων στην Ελλάδα. Αντίθετα, το Παρίσι υιοθετεί σαφώς διαλλακτικότερη στάση έναντι της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επιτέθηκε ευθέως κατά της Γερμανίας, τονίζοντας ότι το οικονομικό μοντέλο που προκρίνει για την Ευρώπη δεν είναι βιώσιμο!
- Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το αδιέξοδο των υπουργικών συνομιλιών, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο κορυφής, στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου.

Το βέβαιο είναι ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ανακοινώσουν σήμερα την επιδοκιμασία τους για τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.


* Τρελά (;) σενάρια. Το κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις προθέσεις της ΕΕ αποτυπώθηκε και στις θεωρίες που κυκλοφορούν εσχάτως, σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε τραπεζικούς κύκλους στην Ελλάδα συζητείται μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου η φήμη ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να κόβει ξανά δραχμές! Την κινδυνολογία τροφοδότησε νέα δήλωση Σόιμπλε ότι απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, που θα προβλέπουν ακόμα και την αποπομπή μιας χώρας.
Αλιεύθηκε από εφ. Μακεδονία

Βρε...λες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: