Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Κι ύστερα ήρθαν...

...οι μέλισσες...
Σε μεγάλες ποσότητες
Κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Aν.Μεσόγειο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Τα κοιτάσματα είναι εκμεταλλεύσιμα, εκτιμά η έρευνα

Λευκωσία

Ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ανακοίνωσε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα.

Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα.

Η εκτίμηση του USGS είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης υπάρχουν «122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου» όπως «περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, δυνητικά ανακτήσιμου πετρελαίου».

Η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων κατά την αμερικανική έρευνα, επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου από τη μία και της Τουρκίας από την άλλη.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασσίνης περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα ότι «τα δεδομένα της δικής μας περιοχής μάς είναι γνωστά, δεν έχουμε άλλο σχόλιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ώστε έχει εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά κοιτάσματα η λεκάνη της Αν. Μεσογείου.
Και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες!
Μα, μέχρι πριν από κάνα δυο χρόνια, όποιος τολμούσε να μιλήσει για εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Αιγαίο προκαλούσε τη θυμηδία των, επί παντός, "επαϊόντων", που τον ταξινομούσαν κάπου ανάμεσα σε γραφικό και συνωμοσιολόγο.
Ρε μπας και τα μεγαλύτερα εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά κοιτάσματα βρίσκονται κάπου εκεί, έξω απ' τη Θάσο;
Και μήπως στην περιοχή της Μακεδονίας...συγγνώμη, της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας υπάρχουν μερικά απ' τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών;
Και μήπως, μήπως λέω, στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν μερικά απ' τα πλουσιότερα κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμου ουρανίου;
Μπα...μαλακίες των γραφικών και των συνωμοσιολόγων.
Και, όλως τυχαίως, όλες αυτές οι ψευτιές διαδίδονται σε μια εποχή, όπου η πρ. Ελλάδα έσπευσε (ναι, ακριβώς: έσπευσε) να τεθεί υπό "διεθνή" (aka αμερικανογερμανική) υποτέλεια και επιτήρηση, σε μια περίοδο δηλαδή όπου οι εθνικές μας δικαιοδοσίες τελούν υπό αίρεση. Και μάλιστα αυτοβούλως και οικειοθελώς!
Κάπου αλλού, διάβασα ότι ήταν στα σκαριά πρόταση "στήριξης" από τον σινορωσικό άξονα (ναι, ακριβώς: άξονα, και δεν το γράφω εγώ, ο βλαχοβαλκάνιος, το έχει προβλέψει, και το έχει γράψει έτσι ακριβώς, ο"ιέραξ" Μπρεζίνσκι μια 20ετία πριν).
Θα μου πει κάποιος: τι λε, ρε γελοίε, πήγαμε στη Μόσχα εξ' αρχής και φάγαμε πόρτα!
Αλήθεια;
Μπορεί.
Ή μπορεί να μην αποδεχτήκαμε, απλώς, την εναλλακτική πρόταση που μας έγινε.
Εγώ, πάντως, δεν μπορώ να βγάλω απ' το μυαλό μου την εικόνα του Πούτιν να παίρνει μόνος του το αεροπλάνο και να σπεύδει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Καραμανλή. Και μετά, ω του ελληνικού θαύματος, αίφνης να ανασταίνεται εκ (πολιτικών) νεκρών ο ΓΑΠ και μέσα σε μερικούς μήνες απ' εκεί που βρωμούσε (πολιτική) φορμόλη να σημειώνει έναν απ' τους πιο εντυπωσιακούς μεταπολιτευτικούς θριάμβους στον τόπο μας.
Κουφάλες συμπτώσεις...
Και τώρα;
Κοίτα που έχω μια υποψία, το συνωμοσιολογικό βλαχοπιθήκι, ότι σε κάνα δυο χρόνια -ΟΚ, μπορεί και συντομότερα- κάποιο "διεθνές" γεωλογικό ινστιτούτο θα "ανακοινώσει" ότι στην λεκάνη της Αν. Μεσογείου, που αυτή φορά θα ανήκει στην ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της πρ. Ελλάδος, βρίσκονται τα μεγαλύτερα "ανακτήσιμα" κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μόνο που η πρ. Ελλάδα θα είναι υπό επιτήρηση και χρεοκοπία, η καψερή, κι έτσι όλο το πρότζεκτ θα γίνει υπό την αιγίδα "διεθνών παραγόντων" και, ασφαλώς, λαμβάνοντας υπόψη τις "δίκαιες" τουρκικές απαιτήσεις περί συνεκμετάλλευσης. Η πρ. Ελλάδα θα πάρει, βεβαίως, αυτό που (θα) της αναλογεί: τα ψίχουλα μιας αποικιακής σύμβασης και την...εκτίμηση των αγορών! Και, βεβαίως, η αγορά θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική ακόμη και τότε, αλλά μην σκάτε, τι σταδιάλα έχουμε μαζέψει εδώ έναν ολόκληρο εφεδρικό εργατικό στρατό νεο-δουλοπάροικων;
Όσο για το εθνικό εργασιακό καθεστώς και τους νόμους αυτού του κράτους, καλέ τι μας λέτε;
Ποιο κράτος;
Ωστόσο, μη δίνετε σημασία, αυτό δεν είναι παρά το παραλήρημα ενός γραφικού βλαχοβαλκάνιου, που μέσα στην συνωμοσιολογική του παράκρουση φαντασιώνεται ότι η καταστροφή ετούτης της χώρας είναι και προμελετημένη και σχεδιασμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: