Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Μπα! Ώστε τώρα η "Ευρώπη"...

..."τρέμει" το ντόμινο κρίσης δανεισμού, ε;
Χου ρε, γελοίοι, ευρωπαλιομασκαράδες...

Οι κερδοσκόποι χτυπούν τον Νότο
Εκτόξευση των σπρεντ και στην Πορτογαλία, αυξήσεις σε Ισπανία και Ιταλία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου

Ισχυρές πιέσεις από τις αγορές δέχθηκε χθες η Πορτογαλία, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την Ελλάδα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων περνούν η μία μετά την άλλη οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με κίνδυνο να προκληθεί ντόμινο κρίσης δανεισμού.

Η εκρηκτική αύξηση που σημείωσαν χθες τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού παρέσυρε το κόστος δανεισμού άλλων χωρών της ευρωζώνης και ειδικότερα των αδύναμων οικονομιών του Νότου, με τις κερδοσκοπικές πιέσεις να γίνονται ακόμη πιο εμφανείς στην Πορτογαλία. Τα πορτογαλικά σπρεντ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997 και έφτασαν τις 264 μονάδες, σημειώνοντας και αυτά νέο ρεκόρ. Σημαντική ήταν η αύξηση και στα επιτόκια των συμβολαίων των πορτογαλικών ομολόγων, τα οποία ανέβηκαν κατά 38 μονάδες στις 349 μονάδες βάσης, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Standard & Ρoors σε Α-, ο οποίος σε μια πρωτοφανή κίνηση υποβάθμισε χθες και την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες.

Πιέσεις δέχθηκαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τα ισπανικά σπρεντ έφτασαν στις 105 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, τα επιτόκια συμβολαίων των ισπανικών ομολόγων (CDS) διαμορφώθηκαν στις 204 μονάδες βάσης (αύξηση 16 μονάδες), ενώ η Ιταλία υπερκάλυψε χθες οριακά με επιτόκιο 0,814% (έναντι 0,567% πριν από έναν μήνα) τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Η Ιταλία άντλησε μόλις 9,78 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη διάθεση των αγορών να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι χώρες-στόχοι

Για εξάπλωση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού έκανε λόγο ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στόχο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα. Στο τέλος μπορεί να στοχεύσουν και άλλες χώρες- ακόμη και τις Ιαπωνία και ΗΠΑ- στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε μη βιώσιμο μονοπάτι».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα συγκρατήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της δημοσιονομικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα που ετοιμάζεται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί με επιτυχία στις αρχές Μαΐου και οι κινήσεις που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα πείσουν τις αγορές για την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις πιθανής μετάδοσης στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος στο Βloomberg.

Τρέμει το ντόμινο

Με εμφανή την προσπάθεια να συγκρατηθεί πιθανή εξάπλωση της κρίσης, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά την υποβάθμιση των δύο χωρών ότι η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας είναι διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας. «Δεν νομίζω ότι η Πορτογαλία αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση που θα μπορούσε να την καταστήσει μια χώρα συγκρίσιμη με την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει την υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας.

ΤΑ ΝΕΑonline

Ας δούμε τι λέει για όλα αυτά ο τελευταίος Μεγάλος Έλληνας που μας έχει απομείνει.

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της τη διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Αρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο τη χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Ετσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Ομως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ΄ ότι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιγξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ΄ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Ολοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ώς τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός Τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ισως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ΄ρθουν. Πάντως, θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν. Μακάρι να έχω άδικο.


Μίκης Θεοδωράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: