Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Σωθήκανε...

...πουτάνα οι μπογιές σου!

Αναστάτωση για την κρίση
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχωρεί το ευρώ

Τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω πτώση του ευρώ αυξάνονται όσο η Ευρώπη καθυστερεί

Λονδίνο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, υποχώρησε την Τετάρτη το ευρώ, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μετά την υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα κατρακύλησε μέχρι τα 1,31,45 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου 2009, από 1,3175 την Τρίτη.

Το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του γεν, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και η στερλίνα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν το ενδεχόμενο να βρεθεί σύντομα και το βρετανικό νόμισμα στο επίκεντρο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Οι αγορές πιέζουν την ΕΕ να επεκτείνει τον μηχανισμό στήριξης και για άλλες χώρες, πέρα από την Ελλάδα, στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων κρατικού δανεισμού από την Πορτογαλία και την Ισπανία έως την Ιρλανδια και την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα στοιχήματα στην αγορά υπέρ της περαιτέρω πτώσης του ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission, οι καθαρές «short» θέσεις στο ευρώ αυξήθηκαν στις 71.424 στις 20 Απριλίου, έναντι 55.464 μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Credit Agricole, το ευρώ ίσως υποχωρήσει το επόμενο διάστημα στην περιοχή των 1,30 δολαρίων.

ΕΚΤ: Η ελληνική κρίση δεν απειλεί το ευρώ

Το κίνητρο πίσω από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι η διασφάλισης της ευρύτερης χρηματοοικονομικής σταθερότητας, και όχι η διάσωση της χώρας, είπε την Τετάρτη ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το κίνητρο για την προετοιμασία των μέτρων στήριξης είναι να διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα και όχι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, η οποία μπήκε μόνη της σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις απειλές που αποτελούν για το ευρώ τα προβλήματα της Ελλάδας: «Η ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν κινδυνεύει από το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και θα βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνει έτσι», υποστήριξε.

Απαιτείται απόλυτη πειθαρχία, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα, είπε την Τετάρτη ο Υβ Μερς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης, έχουμε προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και, όπως είπα, απαιτείται τώρα απόλυτη πειθαρχία», είπε σε δημοσιογράφους ερωτηθείς για την Ελλάδα.

Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν αναλάβει την αποστολή να φέρουν την Ελλάδα πίσω σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, σημείωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης έκθεσης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Newsroom ΔΟΛ

Ε ρε, γλέντια, το (καπιταλιστικό) σύμπαν καταρρέει απ' το ίδιο του το βάρος!

Στο στόχαστρο το ευρώ
Στις 800 μονάδες το spread, επεκτείνεται στην ευρωζώνη η κερδοσκοπική επιδρομή 

Σε χαμηλό έτους υποχωρεί το ευρώ, καθώς η κρίση χρέους εξαπλώνεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

Αθήνα

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το spread στον 10ετή τίτλο να σκαρφαλώνει σε νέο αρνητικό ρεκόρ, πάνω από τις 800 μονάδες (αναφέρθηκε και «τιμή» 1.012), ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα, καθώς η επιθετική υποβάθμιση από την S&P ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Την Τρίτη, η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 712 μονάδες βάσης, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 680 μονάδων που σημειώθηκε την Δευτέρα.

Σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ανήλθε μέχρι τις 827 μονάδες, ενώ άνοιξε στις 665. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, το spread ήταν στις 140 μονάδες. Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 11,29%, ενώ άνοιξε στο 9,68%.

Στο περισσότερο ευμετάβλητο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο «πετάξε» μέχρι το 25% (+600 μονάδες μόνο την Τετάρτη, ενώ έχει πενταπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου). Ο αντίστοιχος πορτογαλικός τίτλος είναι στο 5,73% (+42 μονάδες) και ο ισπανικός στο 2,33% (+26 μονάδες)

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έχει εκτοξευθεί στις 911,6 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο. Αυτό το επίπεδο δείχνει πιθανότητες χρεοκοπίας 47,97%, υψηλότερες απ' ότι σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, το Πακιστάν και η Ουκρανία.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, οι παραπάνω τιμές δεν είναι καν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, καθώς ουσιαστικά η ΗΔΑΤ δεν λειτουργεί (τεράστια διαφορά τιμών αγοράς-πώλησης, ανυπαρξία ζήτησης, τιμές για ελάχιστους τίτλους κ.ά.).

Λόγω αυτών των συνθηκών, τα spreads στα ομόλογα παρουσιάζουν απότομες και βιαίες διακυμάνσεις. Έτσι, σύμφωνα με το Reuters η διαφορά απόδοσης στον 10ετή τίτλο ανήλθε μέχρι τις 1.012 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από το 1995, με το επιτόκιο του τίτλου να ξεπερνά το 11,50%.

Τα επιτόκια αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνουν ότι η Ελλάδα οδηγείται ή μάλλον σέρνεται δεμένη πισθάγκωνα στην αναδιάρθρωση του χρέους της (η «κομψή» έκφραση για την χρεοκοπία).

Επίθεση στο ευρώ

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρώπης, (η S&P υποβάθμισε εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οδηγώντας στα ύψη τα αντίστοιχα επιτόκια) εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα.

Το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε μέχρι τις 269 μονάδες (υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη) και του ισπανικού ως τις 132. Το πορτογαλικό CDS βρίσκεται στις 408 μονάδες και το ισπανικό στις 211.

Μεγάλες απώλειες, 4,35% και 2,50%, σημειώνουν αντίστοιχα τα χρηματιστήρια σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο κίνδυνος είναι ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες στη χώρα μας θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, καθώς ενώ η Ελλάδα περιμένει ακόμα τα χρήματα της ευρω-στήριξης δεν υπάρχει καμία πρόνοια για αντίστοιχη βοήθεια σε άλλη χώρα της ευρωζώνης, εφόσον την χρειαστεί.

«Οι πολιτικοί πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις. Δεν είναι, πλέον ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά το σύνολο του ευρώ», λένε αναλυτές στο Bloomberg.

«Όσο δεν υπάρχει ελληνική λύση, θα υπάρχουν σπροβλήματα με τις άλλες περιφερειακές οικονομίες», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ζιλ Μεκ. «Κάθε εβδομάδα νομίζουμε ότι η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει και μετά τα πράγματα γίνονται χειρότερα», προσθέτει.

Την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Ζακ Καϊλού. Αν και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα απευθείας από τις κυβερνήσεις, μπορεί να το κάνει στη δευτερογενή αγορά.

«Θα στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι σίγουρη ότι τα κράτη-μέλη δεν θα χρεοκοπήσουν. Είναι ένα δυνατό σοκ εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.

Αυτό το ενδεχόμενο απέκλεισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη. «Δεν βλέπω καμία σύνδεση μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση», είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ερωτηθείς για το αν η ΕΚΤ συζητάει την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Σύμφωνα με την Standard & Poor's, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει ζημίες έως 200 δισ. ευρώ στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της (έχει ομόλογα αξίας περίπου 296 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, σύμφωνα με το Bloomberg), οι ομολογιούχοι θα ανακτήσουν το 30-50% των χρημάτων τους.

Η κρίση χρέους επηρεάζει και την ισοτιμία του ευρώ, που σήμερα, Τετάρτη, σημειώνει έντονες μεταβολές.

Νωρίτερα, υποχώρησε μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, στα 1,3145 δολάρια, στη συνέχεια, μετά τα δημοσιεύματα για επιπλέον βοήθεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα ενισχύθηκε, ωστόσο αργότερα περιόρισε τα κέρδη και λίγο πριν τις 12:00 ήταν στα 1,3165 δολάρια.

Newsroom ΔΟΛ

Έλα, να παίρνουνε σειρά, ένα ένα, τα νεοφιλελεύθερα, για να μας εξηγήσουν την αειφόρο καπιταλιστική ανάπτυξη και την καταστροφική παρεμβατικότητα των κυβερνήσεων στην ελεύθερη αγορά!
Ε ρε σουργελίαση...
Τα 'χουν κάνει τα τζιμάνια της αγοράς μπουρδέλο σ' όλο τον κόσμο. Κάποιοι, ωστόσο, ετούτη τη στιγμή που μιλάμε βγάζουν δισεκατομμύρια κι έχουν ψοφήσει στα γέλια με τα καμώματα των κυβερνήσεων -τι να κλάσει κι ο καψερός ο Γιωργάκης μας εδώ που τα λέμε- να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την..."κρίση".
Ποια "κρίση", ρε χαϊβάνια;
Δεν υπάρχει κρίση, αυτό είναι πλέον το νέο μοντέλο: Πειρατεία
Ή, για να είμαστε ακριβείς, διεθνοποίηση του κεφαλαίου και των αγορών.
Τ' @@ μου θα ελέγξετε.
Αφού τα καταφέρατε, ρε τζιμάνια, να μετατρέψετε κυριολεκτικά το χρήμα σε χρέος, αφού χάσατε κάθε δυνατότητα ελιγμών και παρέμβασης, αφού δώσατε τα κλειδιά του σπιτιού σε αετονύχηδες, παπατζήδες, απατεώνες και μαφιόζους, αφού φετιχοποιήσατε την ασύδοτη αγορά, τι ψάχνετε να βρείτε τώρα, ρε τραχανοπλαγιάδες;


ICAP Group: Αύξηση 22% των πτωχεύσεων εταιριών στη Δ. Ευρώπη
Σχεδόν μηδενική η αύξηση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα.

Σε περισσότερες από 185.100 επιχειρήσεις ανήλθε ο συνολικός αριθμός των εταιριών οι οποίες πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2009 έναντι κάτι λιγότερο των 152.000 επιχειρήσεων το 2008 (αύξηση 22% ή 33.200 επιχειρήσεις), όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα ετήσιας πανευρωπαϊκής μελέτης με τη συμμετοχή της Icap Group.

Η τάση την τριετία 2005 - 2007 ήταν η μείωση του αριθμού των πτωχεύσεων (134.260 πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2007 έναντι 154.907 πτωχεύσεων το 2005), από το 2008 μέχρι και σήμερα αυτή η τάση έχει σαφώς ανατραπεί και μάλιστα ιδιαίτερα θεαματικά τη χρονιά που πέρασε.

Kαι οι 17 χώρες που εξετάστηκαν είχαν σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων, ενώ μόνο η Ελλάδα είχε σχεδόν μηδενική αύξηση. Στην Ελλάδα το ποσοστό των επιχειρήσεων που πτώχευσαν αυξήθηκε κατά μόλις 1 εταιρία (360 πτωχεύσεις το 2009 έναντι 359 πτωχεύσεων το 2008).

Από τις χώρες που εξετάστηκαν, η Ισπανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά πτωχεύσεων (94%), ακολούθησε η Ιρλανδία (81%), η Ολλανδία (53%) και η Δανία με 51%. Ενώ σε απόλυτα νούμερα, η Γαλλία είναι αυτή που σημείωσε τις περισσότερες πτωχεύσεις, ήτοι 6.080 περισσότερες πτωχεύσεις από το 2008 (ήτοι συνολικά 55.800 περιπτώσεις). Μικρές σχετικά αυξήσεις σε πτωχεύσεις παρουσιάστηκαν στην Αυστρία (9%), στο Βέλγιο (11%), στη Γερμανία (16%) και στο Λουξεμβούργο (18%).

Κύρια αιτία αυτής της αυξημένης τάσης των πτωχεύσεων αποτελεί η επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, οι παράγοντες που επηρέασαν τον αριθμό των πτωχεύσεων ήταν η μείωση των κερδών, η αύξηση αθέτησης πληρωμών, ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων αλλά και δομικές αιτίες, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων.

Το 2009 στον Τομέα της Βιομηχανίας σημειώθηκαν πολύ περισσότερες πτωχεύσεις από ό,τι στα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο ότι 1 στις 9 περιπτώσεις πτωχεύσεων πέρσι επηρέασε μία βιομηχανική επιχείρηση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν 1 στις 10. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των πτωχεύσεων παρουσιάζει ο τομέας των Υπηρεσιών (37,7%) και ακολουθεί ο τομέας του Εμπορίου (30,2%) καθώς και ο τομέας των Κατασκευών (20,9%).

Το αντίκτυπο των πτωχεύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας διαμόρφωσε τον αριθμό των ανέργων που προέρχονται από πτωχευμένες εταιρίες σε 1,7 εκατ., ήτοι 500.000 περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με το 2008.

Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν στην Ανατολική Ευρώπη ανήλθε σε 51.000 επιχειρήσεις το 2008 έναντι 35.400 επιχειρήσεων το 2008, αύξηση 44%. Τη σημαντικότερη αύξηση στα ποσοστά των πτωχεύσεων παρουσίασε η Τσεχία (83%) και ακολούθησε η Λετονία (69%). Αντίθετα με το 2008, καμία χώρα δεν παρουσίασε μείωση των πτωχεύσεων.

Η εικόνα στις ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερη αυτής των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήτοι παρουσιάζεται μια απότομη αύξηση 39,2% από το 2008 στο 2009 (60.600 πτωχεύσεις το 2009 έναντι 43.546 το 2008). Η εικόνα αυτή παραμένει η ίδια και στις πτωχεύσεις ιδιωτών, όπου παρατηρείται αύξηση 32,3%.

Στις ΗΠΑ η αύξηση των πτωχεύσεων έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Παρατηρούνται ωστόσο διαφοροποιήσεις στους τομείς της οικονομίας: π.χ. ο τομέας της Υγείας και της Ενέργειας παρουσιάζουν άμυνες ενώ οι κλάδοι της Αυτοκινητοβιομηχανίας και των Μεταφορών έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(ψιθυριστή συνωμοσιολογική)πρόβλεψη: Σνιφ, Σνιφ; Σας μύρισε μπαρούτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: