Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης...

...απάτης.
Μόνον όσοι είναι αθεράπευτα αφελείς, ή το μυαλό τους έχει γίνει πλέον χυλός απ' την συστηματική προπαγάνδα των τηλε-παπαγάλων, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το παιχνίδι που παίζεται στη χώρα μας είναι στημένο, απ' την αρχή ως το τέλος, κι η τράπουλα σημαδεμένη. Κανείς, ούτε καν τα μέλη του νεοφιλελεύθερου κονκλάβιου του ΠΑΣΟΚ, δεν ισχυρίζονται ότι τα μέτρα της Πράξης Υποτέλειας θα οδηγήσουν σε εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, κανείς δεν υποστηρίζει ότι μετά την παρέλευση της τριετίας η ημετέρα μπανανία θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από σήμερα. Αντιθέτως, όχι μόνον το συνολικό χρέος της χώρας θα έχει αυξηθεί δραματικά, αλλά θα έχουμε βυθισθεί σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει ήδη ή, για την ακρίβεια, τελεί υπό προθεσμιακή πτώχευση. Στο τέλος της απεχθούς τριετίας, απλώς θα διαπιστωθεί και επισήμως ο οικονομικός (και όχι μόνον) θάνατος του υποτελούς "ασθενούς κρίκου".
Μα τότε γιατί;
Γιατί η (κατ' όνομα) ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά δήλωση του κ. Σαχινίδη είχε ήδη απ' τις αρχές του 2010 αποφασίσει πως το ΔΝΤ είναι "μονόδρομος", δεν προχώρησε, αν όχι σε μονομερή στάση πληρωμών που στην περίπτωσή μας ήταν η μόνη εθνικά συμφέρουσα λύση, τουλάχιστον σε μια αναδιάρθρωση του εξωτερικού μας χρέους;
Για όποιον δεν κοιμάται ύπνο αφάσιο, η απάντηση είναι προφανής: για να προλάβουν να την κοπανήσουν με σχετική ασφάλεια απ' το ναυάγιο οι αετονύχηδες της "ελεύθερης αγοράς", δηλαδή ακριβώς εκείνα τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας που οδήγησαν, βάσει σχεδίου, την Ελλάδα στον οικονομικό της θάνατο. Μιλάμε για τις μεγάλες, ελληνικές και ξένες, τράπεζες, για τα χρηματιστηριακά λαμόγια, για τους "θεσμικούς επενδυτές" (aka τα περιβόητα ξένα funds), για τους μαυραγορίτες και τους κερδοσκόπους, γενικά, για όλο αυτό το σκυλολόι της "ελεύθερης αγοράς" που τζογάρει με τις τύχες των ανθρώπων και των κρατών. Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο είδος αποικιακού ανταγωνισμού, προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες του ύστερου καπιταλισμού.
Και για όποιους εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν:

Σε ό, τι αφορά τους κινδύνους που έχει εντοπίσει το ΔΝΤ στην εκτέλεση του τριετούς οικονομικού προγράμματος από την Ελλάδα, αυτοί είναι 9 και έχουν να κάνουν με:

1. Την πιθανότητα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να μην είναι η προβλεπόμενη, αλλά ασθενέστερη.

2. Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και στήριξη από την κοινωνία στην εφαρμογή των μέτρων.

3. Το να μην επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως έχει προβλεφθεί.

4. Το ότι μπορεί η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2012 και μετά να μην είναι τόσο ομαλή όσο έχει εκτιμηθεί.

5. Την έλλειψη της δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

6. Το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα από τη μείωση των μισθών και από την ύφεση.

7. Την πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερη στήριξη, που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους.

8. Τα προβληματικά στατιστικά στοιχεία, για τα οποία παρά τις προσπάθειες βελτίωσής τους παραμένει αμφίβολη η αξιοπιστία τους.

9. Το ότι η συνεργασία ΔΝΤ με Ε. Ε. - ΕΚΤ μπορεί να φέρει κάποιες περιπλοκές.
Αλιεύθηκε από το Ινφογνώμων Πολιτικά

Ανάμεσα στ' άλλα, έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν "φήμες"  ότι η Γερμανία έχει ήδη δρομολογήσει την επιστροφή της στο μάρκο.
Δηλαδή, πόσο πιο λιανά να μας το κάνουν για να το καταλάβουμε;
Μα τι διάολο, τόσο γρόθοι έχουμε καταντήσει πια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: