Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Το επικοινωνιακό (και όχι μόνο) "σοκ και δέος"...

Θα μπλοκάρουν, λένε, πλέον, οι ΗΠΑ την "στήριξη" μέσω του ΔΝΤ όσων χωρών το χρεοστάσιο υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.
Μη μασάτε!
Πρώτον, το όλο σκηνικό εντάσσεται στη μεθόδευση της συστημικής "προπαγάνδας του τρόμου", έτσι που το πόπολο να μην αντιδρά δυναμικά στην νεοφιλελεύθερη "αντεπίθεση".
Δεύτερον, μη σκιάζεστε: δεν πρόκειται να μας αφήσουν "ακάλυπτους", πριν την σκαπουλάρουν οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές κι οι μαυραγορίτες, δηλαδή τα εγχώρια και διεθνή κοράκια της "ελεύθερης αγοράς". Χρεωκοπημένοι είμαστε ήδη, αλλά η προθεσμιακή πτώχευση έχει ορίζοντα τριετίας. Όταν θα έχει γίνει το bailout των λαμόγιων, τότε θα πτωχεύσουμε και επισήμως, στον χρόνο και με τους όρους που θα μας επιβάλουν (και πάλι). Και αν δεν πιστεύετε εμένα, τουλάχιστον πιστέψτε τον Υπουργό Θησαυροφυλακίου της ημετέρας μπανανίας, που, πριν τρεις εβδομάδες, σε ερώτηση δημοσιογράφου του Βήματος, δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πτωχεύσει μετά το πέρας της απεχθούς τριετίας. Αλλά "έπρεπε να κάνουν κάτι" (χμμμ...πού το έχω ξανακούσει αυτό;). Απόδειξη ότι δεν πρόκειται να μας αφήσουν "ακάλυπτους" είναι ότι, αίφνης, το έλλειμμά μας μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν, λένε, κατά 10%. Μη σκάτε, λοιπόν, "πρώτα ο πολίτης" θα ξεχρεώσει όλα τα κλεψιμαίικα των λαμόγιων και των τοκογλύφων και μετά...φούντο. Εκτός...
Εκτός κι αν η Γερμανία προχωρήσει τελικά, επειδή θα κρίνει ότι έτσι την συμφέρει, στην σχεδιαζόμενη νέα "χάνσα του Βορά", με νόμισμα το μάρκο, οπότε όλος ο ευρωπαϊκός Νότος θα μεταβληθεί συμπούρμπουλος σε "pigs" (έτσι νομίζουν) με ευρώ. Έτσι σχεδιάζεται το νέο γερμανικό ευρω-σενάριο:
Ευρώπη δυο ταχυτήτων· μια απ' τα ίδια δηλαδή.
Τρίτον, η μόνη συμφέρουσα για μας λύση είναι, και ήταν εξ' αρχής, η αναδιαπραγμάτευση του χρέους (αν και η πραγματικά συμφέρουσα λύση είναι η μονομερής στάση πληρωμών του "απεχθούς χρέους"), η έξοδος απ' την ΟΝΕ και το Μάαστριχτ, η εθνικοποίηση όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας κι η επιστροφή στην (ασφαλώς υποτιμημένη) δραχμούλα.
Ναι, θα υπάρξει κρίση. Αλλά αυτή θα υπάρξει ούτως ή άλλως τόσο κατά τη διάρκεια της απεχθούς τριετίας, όσο και, κυρίως, μετά απ' αυτήν. Η διαφορά είναι ότι, παρ' όλη την κρίση, δεν θα υπάρξει, στην περίπτωση αυτή, παρατεταμένη ύφεση, αντιθέτως, η οικονομία μας θα μπει σε μια τροχιά ανάκαμψης κι ανάπτυξης. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, κοιτάξτε τι έγινε στην Αργεντινή, όπου έχει παιχτεί ακριβώς η ίδια ταινία της Πράξης Υποτέλειας. Η χώρα πτώχευσε, αφού πρώτα τα τσακάλια την κοπάνησαν με ασφάλεια μέσα απ' τον μηχανισμό "στήριξης" του ΔΝΤ. Κι όταν τελικά την άφησαν να πτωχεύσει, τότε επαναδιαπραγματεύτηκε το χρέος της (όπως θα έπρεπε να είχε κάνει εξ' αρχής), απαλλάχτηκε απ' τις πατρωνίες του ΔΝΤ και των "διεθνών οίκων εμπορίου" και μπήκε, αφού τη διέλυσαν πρώτα, σε μια διαδικασία ανάκαμψης κι ανάπτυξης.
Παρεμπιπτόντως, και σε σχέση με όλες αυτές τις νεοφιλελεύθερες "ασκήσεις επί (γεωπολιτικού) χάρτου", "στην Αργεντινή, λένε ότι «υπάρχουν δύο τύποι τρελών, οι τρελοί που δανείζουν και οι θεότρελοι που τους ξεπληρώνουν». Δεν είναι βέβαιο ότι θα είμαστε για πάντα οι πιο τρελοί του χωριού".
Μη μασάτε, λοιπόν, απ' την συστημική "προπαγάνδα τρόμου". Είναι μια ακόμη μορφή επικοινωνιακού "σοκ και δέους". Είναι η ίδια φενάκη με τον κάλπικο "νέο πατριωτισμό" της (Θου Κύριε) σοσιαλιστικής μας (ρε ασταδιάλα παλιοτόμαρα) κυβέρνησης.
Μιλάμε για πραγματικούς (οικονομικούς και πολιτικούς) δολοφόνους και τρομοκράτες.
Όσο για την "ατμομηχανή" της Ευρώπης, το σενάριο που παίζει είναι το εξής:
Μια (γερμανοκεντρική) "σκληρή" χάνσα του Βορά (Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία) και μια ΕΕ του Νότου (ό,τι απομείνει). Ο μεν Βοράς θα κινηθεί στη "σκληρή" λογική του μάρκου, ο δε Νότος θα επανέλθει (μάλλον) σε εθνικά νομίσματα. Επιπλέον, η Γερμανία θεωρεί πως είναι αρκετά ισχυρή για να ποδηγετήσει και πολιτικά την νέα "χάνσα", πράγμα που δεν μπορεί να κάνει με την ΕΕ της Γαλλίας, του ΗΒ και (πολύ λιγότερο) της Ιταλίας.
Το σκεπτικό της Γερμανίας είναι σχετικά απλό: η ΕΕ χωρίς ενιαία πολιτική (υπό την πατρωνία της Γερμανίας φυσικά) δεν είναι παρά ένα γεωπολιτικό άθυρμα. Η Γερμανία αισθάνεται (και είναι πλέον) πάρα πολύ ισχυρή για να βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο πλαίσιο μιας "ισχνής" Ευρώπης. Επομένως, θα δημιουργήσει μια νέα ένωση με τους δικούς της όρους και τις δικές της συνθήκες, ώστε να μπορεί να παίξει με αξιώσεις στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ευρωπαϊκή αγορά θεωρείται ήδη κορεσμένη. Επιπρόσθετα, τέλειωσε η φούσκα του εύκολου δανεισμού και, όπως θα διαπιστώνετε, περάσαμε στην περίοδο του αποπληθωρισμού (όπως το ζήτησε και το πέτυχε η Γερμανία). Η Ευρώπη (εννοώ οι μεσαίες ευρωπαϊκές τάξεις) θα γίνεται εφεξής διαρκώς "φτωχότερη", με αποτέλεσμα στον μεν Βορά η κατανάλωση να μειωθεί δραστικά, στον δε Νότο να έχουμε συνθήκες χρεωκοπίας.
Οι "νέες αγορές" βρίσκονται ανατολικά, είναι ορθάνοιχτες και σε περίοδο ανάπτυξης, ενώ δημογραφικά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως πάντα, ο "ζωτικός χώρος" της Γερμανίας είναι ανατολικά (αυτή τη φορά, και σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης αγοράς, κυρίως, αν και όχι αποκλειστικά, σε οικονομικό επίπεδο).
Τώρα, εδώ που τα λέμε, εμάς μας συμφέρει ένα τέτοιο σενάριο. Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και να αναπτυχθεί μόνον εκτός ΟΝΕ και Μααστριχτ (αλλά όχι αναγκαστικά εκτός της ΕΕ που θα απομείνει).
Οπότε, ας ελπίσουμε ότι οι Γερμανοί θα επιμείνουν μέχρι τέλους στις λύσεις που θεωρούν εθνικά συμφέρουσες για τους ίδιους, οπότε, εκόντες άκοντες, θα παρασυρθούν σε εθνικές πολιτικές και οι δικοί μας...ανθυποφύλαρχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: