Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Πίσω απ' τις λέξεις...

...κρύβεται ο Αλέξης!

Αλ. Τσίπρας: «Δεν είναι επιλογή μας η αποχώρηση από το ευρώ»

* Ακόμα και τώρα, η Αλ. Παπαρήγα δεν χάνει ευκαιρία για να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δική σας προσπάθεια για προσέγγιση.

Οι διαφορές μας με το ΚΚΕ είναι γνωστές. Αυτή την ώρα όμως δεν θέλω να δώσω καμία λαβή για άγονες αντιπαραθέσεις. Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης δυνάμεων για να φύγουμε από τον εναγκαλισμό του μηχανισμού Ε.Ε.-ΔΝΤ, ο οποίος εγγυάται την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια, αλλά και την έκρηξη χρεών και ελλειμμάτων. Από 'κει και πέρα, ο κόσμος της αριστεράς κρίνει και αξιολογεί στάσεις και συμπεριφορές και είμαι βέβαιος ότι σε λίγο θα αρχίσει να ασκεί σημαντικές πιέσεις σε όλους για την ενότητα δράσης όλων όσοι πραγματικά επιθυμούν να ανατρέψουν τα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης.

* Παρά τα επώδυνα μέτρα που παίρνουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε, το ευρώ δείχνει να κλονίζεται. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την αποχώρηση;

Οι εξελίξεις μάς δικαιώνουν, δυστυχώς. Στραπατσάρουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ότι οι συνθήκες δεν αλλάζουν. Αλλάζουν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Το θέμα είναι ότι οι αλλαγές, αν δεν γίνουν με την αριστερά και το κίνημα στη θέση του πρωταγωνιστή, θα έχουν αρνητική φορά. Βλέπουμε, για παράδειγμα, η χώρα μας να γίνεται από πειραματόζωο, δούρειος ίππος ανάμειξης του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Βλέπουμε να υπάρχουν επιδιώξεις για συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις, πρέπει η ευρωπαϊκή αριστερά να βαδίσει συντονισμένα στον αγώνα. Να ανοίξει πανευρωπαϊκά την προοπτική των μεγάλων απελευθερωτικών οραμάτων. Τώρα, η αποχώρηση από το ευρώ, όσο πιθανή και να είναι, δεν είναι επιλογή μας. Την απεργάζονται όσοι επιθυμούν τη βίαιη υποτίμηση των μισθών, των αμοιβών, των αξιών γης. Την επιθυμούν όσοι προσδοκούν να βγάλουν τα λεφτά τους έξω για λίγες μέρες και να επιστρέψουν για να αγοράσουν κοψοχρονιά υποδομές, γη, εργασία.
Αλιεύθηκε από την εφ. ΑΥΓΗ

Πώς ακριβώς, θα γίνει αυτό, Αλέξη;
Πώς ακριβώς απ' τη μια θα πρέπει να "φύγουμε από τον εναγκαλισμό του μηχανισμού Ε.Ε.-ΔΝΤ, ο οποίος εγγυάται την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια, αλλά και την έκρηξη χρεών και ελλειμμάτων" κι απ' την άλλη "η αποχώρηση από το ευρώ, όσο πιθανή και να είναι, δεν είναι επιλογή μας"; Πώς θα το κάνεις αυτό το...μαγικό, να απεμπλακείς απ' τον σφικτό εναγκαλισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ και να παραμείνεις στην ΟΝΕ και το Μάαστριχτ;
Δεν γίνονται όλα, Αλέξη. Δεν γίνονται νέες λύσεις με παλιές συνταγές, ούτε μπορείς να ευαγγελίζεσαι σοσιαλιστικές πολιτικές μέσα σε νεοφιλελεύθερα πλαίσια.
Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς, Αλέξη.
Εκτός κι αν εμπορεύεσαι πολιτική, οπότε όλα χωρούν...
Δεν έχεις καταλάβει, Αλέξη, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει απ' την στενωπό της (τεχνητής) καπιταλιστικής κρίσης, όσο επιμένει να συναλλάσσεται σε σκληρό νόμισμα. Δεν γίνεται να είσαι χρεωκοπημένος και ζήτουλας και να θες να εμπορεύεσαι με χρυσές λίρες. Το ευρώ είναι μέρος του προβλήματος, σε ό,τι μας αφορά, όχι συνισταμένη της λύσης.
Αμ το άλλο;

* Θα υπάρξει, κατά την εκτίμησή σας, αποδέσμευση δυνάμεων ή και στελεχών από το ΠΑΣΟΚ; Είστε έτοιμοι να τους «υποδεχτείτε»;

Αυτή η αποδέσμευση έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Το τι συνέβη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της. Δυστυχώς πολλοί, όχι όλοι, άκουσαν τη φωνή της κομματικής πειθαρχίας και όχι της συνείδησής τους, που είμαι βέβαιος ότι τους έλεγε να μην υπερψηφίσουν. Εμείς, και δεν το κρύβουμε, οικοδομούμε κάθε μέρα τη συμπόρευση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύονται στον κορσέ του ΔΝΤ, με την αριστερά και τα συνδικάτα, σε ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που όχι μόνο θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, αλλά και θα σφραγίσει τη μελλοντική πορεία της.
Αλιεύθηκε από την εφ. ΑΥΓΗ

Άιντεεεε...
Εκεί ο νους σου, ν' αρπάξεις ψηφαλάκια!
Αμ δεν είναι εκεί το πρόβλημα, Αλέξη. Το πρόβλημα είναι στην πολιτική πρόταση. Η Ελλάδα χρεωκόπησε οικονομικά, γιατί προηγουμένως πτώχευσε πολιτικά. Κι εσύ δεν προτείνεις κάτι διαφορετικό απ' τις ήδη χρεωκοπημένες πολιτικές συνταγές. Με μικροπολιτικό παζάρι δεν σπας αυγά, Αλέξη. Αν θα απελευθερωθούν κάποιες προοδευτικές δυνάμεις απ' το ΠΑΣΟΚ δεν θα το κάνουν για τα ωραία σου μάτια, ούτε για τα μεγάλα (πλην κούφια) λόγια. Θα το κάνουν επειδή θα βρουν μια εναλλακτική, αλλά κυρίως εφικτή, πολιτική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται έναν ακόμα τζαμπατζή στη χώρα των θαυμάτων, Αλέξη, χρειάζεται μια νέα 3η Σεπτέμβρη. Χρειάζεται μια ριζοσπαστική ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που στραγγάλισαν την σοσιαλιστική του δυναμική και το μετάλλαξαν στην άλλη όψη του ίδιου νεοφιλελεύθερου νομίσματος. Το θέμα, Αλέξη, δεν είναι να καρπωθείς τις διαρροές μιας πολιτικής χρεωκοπίας, είναι να προτείνεις κάτι νέο, κάτι αληθινά ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα εφικτό.
Κι εσύ το μόνο που κάνεις, είναι να προτείνεις να ανακατέψουμε, με άλλη συνταγή, ακριβώς τα ίδια υλικά που μας έφεραν στην οικονομική και πολιτική χρεωκοπία.
Λίγος, σύντροφε· ένας ακόμα εμποράκος της πολιτικής σε χαλεπούς καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: