Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Μα τι λέει ο άνθρωπος...

...ρε παιδιά;

Γ. Παπακωνσταντίνου:
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η νομισματική ένωση από την υπερβολική αντίδραση των αγορών»


«Σε τροχιά ανάπτυξης από τα μέσα του 2011»
ΥΠΟΙΚ: Θα τα καταφέρουμε χωρίς αναδιάρθρωση χρέους
NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 09:25

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση χωρίς να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ωστόσο ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η νομισματική ένωση από την υπερβολική αντίδραση των αγορών», τόνισε ο υπουργός στη συνέντευξή του.

«Βλέπω φως στο τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στο τέλος της χρονιάς η κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα και η έξοδος από την ύφεση θα έρθει ταχύτερα, με την Ελλάδα να επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά από τα μέσα του 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε πάντως ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα.

Νέα έκδοση ΕΓΔ τον Ιούλιο

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η «Ν», ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ προετοιμάζεται για νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις εντός του Ιουλίου.

Η έκδοση αυτή θα είναι η πρώτη μετά την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ και την εξασφάλιση δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ. Αποκτά εξάλλου ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα είναι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές από τις 20 Απριλίου, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Η λήξη των δεκαετών ομολόγων, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στις 19 Μαΐου αποπληρώθηκε με το ποσό των 20 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε από τον μηχανισμό στήριξης.

Ωστόσο, το μνημόνιο της Ελλάδας με ΕΕ/ΔΝΤ προβλέπει ότι οι λήξεις βραχυπρόθεσμων τίτλων (ανά τρίμηνο) θα ανανεώνονται μέσω δημοπρασιών και δεν θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το μηχανισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του Ιουλίου λήγουν:

- Έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας (έκδοσης Απριλίου 2010) ύψους 2,46 δισ. ευρώ.

- Έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας (έκδοσης Ιανουαρίου 2010) ύψους 1,28 δισ. ευρώ.

- Έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας (έκδοσης Ιουλίου 2009) ύψους 1,12 δισ. ευρώ.

Τι λες, χρυσέ μου ανθυποθησαυροφύλακα της ημετέρας μπανανίας, τι λες;
Η..."νομισματική ένωση", κι αν θα κινδυνεύσει, σε μάρανε;
Εδώ έχετε διαλύσει το σύμπαν!
Γυρίσατε τη χώρα πίσω στον εργασιακό Μεσαίωνα, με τον εργαζόμενο εξαθλιωμένο, ανασφαλή κι εντελώς ανυπεράσπιστο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς εργατικά δικαιώματα, με μισθούς τριτοκοσμικής μπανανίας, καταντήσατε τους συνταξιούχους πένητες, διαλύετε συστηματικά το κράτος πρόνοιας και τον κοινωνικό ιστό, ξεπουλάτε όσα "ασημικά" δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει η ΝΔ, κι αυτά μπιτ παρά την ώρα που ουσιαστικά η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη.
Με το..."σταθεροποιητικό" σας πρόγραμμα το 2014 θα έχουμε σωρεύσει πολύ μεγαλύτερο χρέος απ' εκείνο του 2009 (θα φτάσει κατά ήπιους υπολογισμούς στα 450 δις), ενώ την ίδια στιγμή βυθίζετε τη χώρα σε μια πρωτοφανή ύφεση! Το 2020 "υπολογίζεται" πως θα έχουμε φτάσει στα επίπεδα χρέους και ελλείμματος, που είχαμε το 2009! Εν τω μεταξύ, η ανεργία κι ο στασιμοπληθωρισμός φουντώνουν· σε δυο εκατομμύρια (2.000.000) υπολογίζονται πλέον οι "επισφαλείς" εργαζόμενοι και πάνω από εξακόσιες χιλιάδες (600.000) οι (επισήμως καταγεγραμμένοι) άνεργοι (σε 1.500.000 υπολογίζεται ο πραγματικός αριθμός των ανέργων στη χώρα μας)!
Κι όλα αυτά για να...κοντρολάρεις, είπες σε άλλη συνέντευξη, τα πρωτογενή ελλείμματα!
Ποια "πρωτογενή ελλείμματα", άνθρωπέ μου να κοντρολάρεις και πώς;
Αφού, μια χώρα που στην δεκαετία του '70 πήρε απ' τους Financial Times, μια εφημερίδα εχθρική προς τη χούντα των συνταγματαρχών, δυο "όσκαρ οικονομίας" και θεωρείτο οικονομία-θαύμα, κατάντησε μια χώρα που, το 2010, δεν παράγει πλέον απολύτως τίποτα (!), πώς θα την πετύχεις την "ανάπτυξη", κ. Παπακωνσταντίνου; Με επενδύσεις τύπου "Τουρκίας", δηλαδή με μηνιαίους μισθούς των 80-100 ευρώ; Ή μπορούμε να...ελπίζουμε σε "ανάπτυξη" τύπου Βουλγαρίας, με "επενδύσεις" που απευθύνονται σε μια αγορά εργασίας με μισθούς της τάξης 140-160 ευρώ;
Άνθρωποι εδώ, βρεεεεεε!
Κι εσένα, ο νους σου στην ασφάλεια της...νομισματικής ένωσης...
Μη τυχόν και πάμε σε αναδιάρθρωση του, επαχθούς στο μεγαλύτερο μέρος του, εξωτερικού μας χρέους και...κακοκαρδιστούν οι "αγορές" κι οι πιστωτές μας!
Λες και δεν είναι μια πάγια τακτική στην διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά η αναδιάρθρωση των χρεών όσων κρατών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Λες και δεν το έπραξε, ανάμεσα σε πολλές άλλες χώρες, η Αργεντινή το 2001 κι η Ρωσία το 1998, λες και δεν αναδιαπραγματεύεται το εξωτερικό της χρέος μια χώρα ανά έτος τα τελευταία σαράντα χρόνια...
Και για ποια "αξιοπιστία" μιλάς, άνθρωπέ μου;
Μόλις πριν μια εβδομάδα οι "αγορές" κατέταξαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία των "σκουπιδιών". Αυτές οι ίδιες "αγορές", που με δόλιο και μεθοδευμένο τρόπο μας οδήγησαν στην πτώχευση, επειδή είχαν σπεκουλάρει πάνω σ' αυτήν! Οι ίδιες αυτές "αγορές", που έχουν ποντάρει όλα τα λεφτά στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού νότου.
Νισάφι πια, βρε, μη μας δουλεύετε άλλο, δεν θέλουμε άλλες "σοσιαλιστικές πολιτικές"...μπουχτίσαμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: