Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Venceremos!

Kατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή, που ήταν επίσης τεχνητή και δόλια όπως η δική μας, ξεκίνησε και στην πορεία επεκτάθηκε η πρακτική των εργαζομένων να καταλαμβάνουν και να λειτουργούν μόνοι τους εργοστάσια και επιχειρήσεις, που οι εργοδότες τους επιχειρούσαν με δόλια μέσα να τα κηρύξουν σε πτώχευση για να καρπωθούν τα σχετικά ευεργετήματα και να μην αποζημιώνουν τους απολυμένους εργάτες. Η πρακτική αυτή αποδείχθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρετικά επιτυχημένη, αφού τα εργοστάσια κι οι επιχειρήσεις αυτές, που πέρασαν πλέον στην αυτοδιαχείριση των ίδιων των εργαζομένων, όχι μόνον δεν φαλίρισαν, όπως επιχειρούσαν οι πρ. ιδιοκτήτες τους, αλλ' αντιθέτως αναπτύχθηκαν και κερδοφόρησαν! Ταυτόχρονα, οι απαλλοτριωτικές αυτές κινήσεις συγκέντρωσαν, όπως ήταν φυσικό, την γενικευμένη αποδοχή και υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και του συνόλου της αργεντίνικου λαού, κι έτσι κατάφεραν να αντισταθούν αποτελεσματικά απέναντι στις μεθοδευμένες απειλές, επιθέσεις και διώξεις απ' την πλευρά των πρ. ιδιοκτητών, των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και, φυσικά, των κρατικών μηχανισμών.
Κατά έναν ευτυχή τρόπο, φαίνεται πως οι αντιδράσεις αυτές των εργαζομένων έφτασαν και στην πατρίδα μας, πριν καταλήξουμε στο σημείο της γενικευμένης εξαθλίωσης, αποσάθρωσης και διάλυσης, που έφεραν στην Αργεντινή ο "εξορθολογισμός" και η "σταθεροποίηση" του ΔΝΤ κι όλου του υπόλοιπου εσμού των αρπακτικών της "ελεύθερης αγοράς".

"Κατέλαβαν το μενού"
Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι ένα εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη, του οποίου οι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν στο προσωπικό ότι θα το κλείσουν, διαχειρίζεται πλέον από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και προσφέρουν στους πελάτες ακόμη και έκπτωση 30%


Δύο βδομάδες πριν οι εργαζόμενοι του εστιατορίου "Barthelonica" πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους, οι ιδιοκτήτες τους δήλωσαν ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά και ότι θα κλείσει για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες με την πιθανότητα να μην ξανανοίξει ποτέ.

Έτσι, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναλάβουν από τις 7 Ιουνίου την αυτοδιαχείριση του εστιατορίου της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μη μείνουν χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων στο εστιατόριο, που εδρεύει στην οδό Βενιζέλου (Στοά Ρογκότη), οι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν επίσης στο προσωπικό ότι θα απολυόταν άμεσα, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονταν τον Οκτώβριο, αν υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

"Το εστιατόριο Barthelonica θα το διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι με την γενική συνέλευσή μας. Οι αποφάσεις για την λειτουργία του θα παίρνονται με πλειοψηφία και όλοι οι συνάδελφοι θα τις εφαρμόζουμε. Ότι περισσεύει από τα έσοδα αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, θα μοιράζονται ισότιμα σε όλους τους συναδέλφους. Όλοι οι συνάδελφοι θα δουλεύουμε τις ίδιες ώρες εργασίας στις ίδιες θέσεις εργασίας που ήμασταν και πριν.
Επιπλέον αποφασίσαμε να προσφέρουμε 30% έκπτωση σε όλους τους πελάτες του εστιατορίου.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της Θεσσαλονίκης να μας στηρίξουν ενεργά σε αυτή μας την προσπάθεια να σώσουμε τις δουλειές μας για να μην πεταχτούμε στην ανεργία και την εξαθλίωση"
Αλιεύθηκε από news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: