Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Επιχείρηση: "ΣΟΚ & ΔΕΟΣ"...

...αλά τηλεπαπαγαλοκαφριστάν!


Η ανακοίνωση της διακλαδικής πρωτοβουλίας ΜΜΕ είναι σχετικά παλιά, ήδη από 18/11/2010, αλλά λέει πολλά. Λέει πολλά για τις διάφορες αργυρώνητες γραφίδες και τους διάφορους λακέδες τηλεπαπαγάλους, που έχουν διαμορφώσει το απαραίτητο επικοινωνιακό πλαίσιο "ΣΟΚ & ΔΕΟΣ", ώστε το κοινωνικό ολοκαύτωμα να "περάσει" σχετικά ανέξοδα. Κι ακόμα, εξηγεί πώς διαμορφώνουν τα διαπλεκόμενα ιερατεία της μπίζνας, της (α)πολιτικής και των δειμοσιογράφων (όχι δεν έχω κάνει κανένα ορθογραφικό λάθος) την φενάκη της ενοχικής συλλογικής συνείδησης, πώς δηλαδή σπεκουλάρουν πάνω στο "μαζί τα φάγαμε" του..."θεσμικού" κτήνους, κι έτσι μετακυλίουν, τεχνηέντως, τις ευθύνες μιας συγκεκριμένης κλίκας συλλήβδην στις πλάτες της κοινωνίας. Γιατί, το "φταίμε όλοι" μεταφράζεται αμέσως στο "επομένως δεν φταίει κανένας κι ελάτε να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή με το ένοχό μας παρελθόν".

«Χωρίς τον πανικό που έσπειραν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση δε θα είχε καταφέρει να μετακυλήσει το βάρος της κρίσης στους πολίτες», David Mac Williams (οικονομολόγος αναφερόμενος στην κρίση της Ιρλανδίας).

Αυτή η διαπίστωση όμως αν δεν έχει διασυνοριακή ισχύ, σίγουρα αποτυπώνει αυτό που διαδραματίζεται στα ελληνικά δελτία των 8. Τα ελληνικά ΜΜΕ στο σοκ που υφίσταται η ελληνική κοινωνία επιλέγουν αντί να ελέγξουν, να συγκαλύψουν, αντί να επιχειρηματολογήσουν, να παπαγαλίσουν, αντί να κρίνουν, να στοιχηθούν με την κυρίαρχη αντίληψη που έχει χρεοκοπήσει στην συνείδηση της κοινωνίας

Τα δελτία ειδήσεων μετατρέπονται σε δελτία απόψεων, όπου ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι σε απευθείας σύνδεση με τον Υπουργό (κυριολεκτικά εσχάτως) κουνούν με αυστηρότητα το δάχτυλο απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους των 1000 ευρώ. Ενώ οι κινητοποιήσεις των διάφορων κοινωνικών στρωμάτων βρίσκουν μια θέση στον τηλεοπτικό ήλιο μόνο στο βαθμό που εμπεριέχουν εκείνα τα θεαματικά στοιχεία της έντασης – απαραίτητα για την πλαισίωση μιας διατεταγμένης υπηρεσίας που δεν έγκειται σε τίποτα παραπάνω από την άνευ όρων και ορίων συκοφάντηση.

Η ενημέρωση σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή χάνει οποιοδήποτε κοινωνικό έρεισμα , διαρρηγνύει βίαια τους δεσμούς της με πλατιά κοινωνικά στρώματα και προσδένεται όλο και πιο σφιχτά στο άρμα της πολιτικής εξουσίας. Αναπόφευκτα μοιράζεται το ίδιο πεπρωμένο, τον κίνδυνο να βουλιάξει μαζί της.

Εναλλακτική προοπτική στην τριγωνομετρία πολιτική εξουσία – ΜΜΕ – οικονομικά συμφέροντα είναι η άλλη εικόνα, ο άλλος λόγος, το άλλο γραπτό. Των συλλογικών αποφάσεων, των μαχητικών και μάχιμων ρεπορτάζ, της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που αναδεικνύει τις νέες κινήσεις, ιδέες και αντιλήψεις που δημιουργούνται στο κοινωνικό σώμα , αμφισβητεί τους εκβιαστικούς μονόδρομους του Μνημονίου και συνδέεται με τους δρόμους της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ίσως να είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε « αυτή η φούσκα να σκάσει μ’ ένα κρότο και όχι μ’ ένα λυγμό».

Να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην κοινωνία

Να ξαναπάρουμε την ενημέρωση στα χέρια μας.


Αλιεύθηκε από diakladikimme.wordpress.com
tvxs.gr | Οικονομική κρίση και ΜΜΕ
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Δείτε άλλες ταινίες & TV videos.


"Ένα ντοκιμαντέρ από χρήστη του διαδικτύου για το πώς τα ΜΜΕ χειρίστηκαν την οικονομική κρίση, προβάλλοντας τα μέτρα ως αναγκαία και τη προσφυγή μας στο ΔΝΤ ως μονόδρομο και αναγκαίο κακό."
Σύμφωνα με τη δημιουργό του βίντεο Ελένη Φλ., το βίντεο βασίζεται στην εκπομπή του Άρη Χατζηστεφάνου (εκπομπή Infowar 11ης Μαρτίου για τον Σκάι) καθώς και σε έρευνα του Παντείου πανεπιστημίου για τον ρόλο των ΜΜΕ στην οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: