Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Βρε, ούτε ένα βήμα...

...πίσω λέμε!

Το παρασκήνιο του Συμφώνου της Ντοβίλ


Το παρασκήνιο που οδήγησε στη μυστική συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για τη συµµετοχή στο µέλλον και ιδιωτών επενδυτών στο κόστος σωτηρίας κρατών, αλλά και τις ισχυρές πιέσεις κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών και τραπεζιτών σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια και να αποφευχθεί ντόµινο κρίσης στην Ευρωζώνη, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Το «Σύμφωνο της Ντοβίλ», όπως θα μείνει γνωστή η συμφωνία, υιοθετήθηκε από τους δύο ηγέτες στις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανίδα καγκελάριος είχε ξεκαθαρίσει στον Γάλλο πρόεδρο πως το Βερολίνο δεν θα δεχόταν επέκταση του προσωρινού ταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ πέραν του 2013.
Έτσι, πρότεινε έναν συµβιβασµό: Θα απέσυρε την πρόταση να επιβάλλονται αυτόµατα κυρώσεις στις χώρες που παραβαίνουν τους όρους του Συµφώνου Σταθερότητας, εάν η Γερµανία κέρδιζε την υποστήριξη της Γαλλίας στην πρόταση να συµµετέχουν στο µέλλον οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος σωτηρίας κρατών.

Και ενώ η συμφωνία Βερολίνου – Παρισίου επισφραγιζόταν το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα οι υπουργοί Οικονοµικών της Ευρωζώνης συναντιόνταν στο Λουξεµβούργο για να συζητήσουν το θέμα της διάσωσης του Δουβλίνου.

Όταν ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφανγκ Σόιμπλε διένειμε email στο οποίο αναφερόταν το περίγραµµα της συµφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντοβίλ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αντέδρασε έντονα: «Θα καταστρέψετε το ευρώ» φώναξε στα γαλλικά προς το µέρος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο «ισχυρός άνδρας» της ΕΚΤ ήξερε ότι η συμφωνία Γερµανίας - Γαλλίας θα προκαλούσε θύελλα στις αγορές. Όταν οι ηγέτες της Ευρώπης συναντήθηκαν δέκα ηµέρες αργότερα, ο Τρισέ ήταν ακόµη θυµωµένος: «Δεν αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης» φέρεται να είπε στον Σαρκοζί που ανταπάντησε σε παρόµοιο ύφος: «Εσείς µιλάτε σε τραπεζίτες. Εµείς είµαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες».

Στις αγορές πάντως επικράτησε πανικός. Οι επενδυτές άρχισαν να ξεπουλάνε τα οµόλογα της Ιρλανδίας, έχοντας διαλύσει την επενδυτική εµπιστοσύνη και αφήνοντας την ΕΚΤ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η WJ επίσης αποκαλύπτει ότι στις 9 Νοεµβρίου ο κοινοτικός επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έστειλε ένα αυστηρό µήνυµα του Τρισέ στο Δουβλίνο ότι η τράπεζα ετοιµαζόταν να κλείσει τις στρόφιγγες της χρηµατοδότησης.

Ο ιρλανδός υπουργός Οικονοµικών Μπράιαν Λένιχαν, παρόλο που επισήµως αρνούνταν ότι θα ζητήσει βοήθεια, στις 14 Νοεµβρίου έστειλε οµάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τους όρους µιας πιθανής συµφωνίας.

Δύο ηµέρες µετά το Eurogroup ζήτησε από τον Λένιχαν να δεχτεί τη βοήθεια, αλλά το Δουβλίνο προσπάθησε και πάλι να αντισταθεί.

Στις 18 Νοεµβρίου στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν τελεσίγραφο στον Ιρλανδό οµόλογό τους. Εάν η Ιρλανδία δεν έπαιρνε τη βοήθεια, η ΕΚΤ θα σταµατούσε να δίνει χρήµα στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας. Το Δουβλίνο ζήτησε βοήθεια εκείνο το Σαββατοκύριακο και στις 28 Νοεµβρίου η ΕΕ και το ΔΝΤ ενέκριναν δάνειο 67,5 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ, φοβούµενη ότι η συµφωνία της µε τον Νικολά Σαρκοζί είχε αποκαλυφτεί, αποφάσισε να συµβιβαστεί. Αντί να ακολουθήσει τη σκληρή γραµµή του συµφώνου στην Ντοβίλ, συµφώνησε να περιοριστεί η περίπτωση «κουρέµατος» των ομολογιακών τίτλων.

Αλιεύθηκε από το skai.gr

Έλα, δε θέλω μαλακίες!
Μην κάνεις βήμα πίσω, λέμε, μαρή φράου, σε θέλω να στέκεσαι στο ύψος σου: σκληρή κι ανυποχώρητη. Δεν είναι δυνατόν, λέμε, να πλερώνει ο φρίτς φορολογούμενος τους γραικυλιστανούς μπαταξήδες.
Κι εσύ, μουσιού κοντέ, ό,τι σου λέει η μεγαλοκοπέλα!
Νομίζεις ότι θα την γλιτώσεις, χαμούρα, αλλά τελικά στο γκιστάνι θα 'ρθεις κι εσύ, μαζί με τα υπόλοιπα PIIGS.
Όμως ούτε βήμα πίσω!
Μετά τις γιορτές, γράφει σήμερα ο τύπος, έρχεται στη φάμπρικά bailout...μπαρδόν, στον "μηχανισμό στήριξης" ήθελα να πω, κι η Πορτογαλία κι ακολουθεί κατά πόδας η Ισπανία, οπότε θα σου πω εγώ πόσα απίδια βάνει ο σάκος.
Όσο πιο σκληρά κι αντιλαϊκά μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις του "ισχνού Νότου", τόσο περισσότερο αγριεύουν οι "αγορές"! Όσο πιο άτεγκτη γίνεται πολιτική του αποπληθωρισμού στην ΕΕ, τόσο μεγαλώνουν οι μεθοδευμένες επιθέσεις κατά της ΟΝΕ!
Κι εμείς, τα γραικυλιστανά, στο πλαίσιο του (ρεαντεγαμηθείτε) σοσιαληστ(ρ)ικού "νεοπατριωτισμού" έχουμε κυριολεκτικά διαλύσει κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης, κάθε έννοια πολιτικής κι εθνικής κυριαρχίας, έχουμε απεμπολήσει "αμετακλήτως" τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας στον τόπο του για να...εξευμενίσουμε τα τοτέμ της "αγοράς" και για να μην τρωθεί το "διεθνές κύρος" του ΓΑΠ!
Παλιοχαμούρες, νεφίλ γκλομπάλια, ας είν' καλά η φράου κι ο μουσιού. Αυτοί θα το διαλύσουν τελικά το ενωμένο μπουρδέλο κι όχι τα PIIGS.
Και ξέρετε γιατί;
Για να μην πληρώσει η Γερμανία 1%-1,5% παραπάνω επιτόκιο δανεισμού μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων (εμ βέβαια, μαλάκας είναι ο φριτς φορολογούμενος να χάσει τη φάμπρικα: δανείζομαι με 2% και στη συνέχεια δανείζω τα γραικυλιστανά με 5,5%; Τσάμπα λεφτά, βρεεεε, και φωνάζουν κι από πάνω!) και για να μην χάσουν οι τραπεζοκόρακες και τα θεσμικολαμόγια από μια ενδεχόμενη υποτίμηση του ευρώ!
Το πουγκί τους με τις λίρες να 'ναι γεμάτο κι ας πάει να γαμηθεί ο ντουνιάς ολάκερος!
Κι ο δικός μας ο...(θου Κύριε) "σοσιαλιστής", μαζί με τον δοτό θησαυροφύλακα και το μπουλούκι των κυνοβουλευτικών απρόσωπων, μας παριστάνουν τους νεοπατριώτες και, για να "σώσουν" τον ληστοσυρφετό, έχουν φέρει τον κοσμάκη στα γόνατα και την Ελλάδα στο παζάρι.
Κι ετοιμάζονται για το νέο ψευτοδίλημμα: "Ή ξεπουλιόμαστε ή χανόμαστε!"
Να μου το θυμηθείτε, με διαδικασία κατεπείγοντος θα τα ξεπουλήσουν όλα (όσα έχουν μείνει τέλος πάντων).
Παλιομασκαράδες, νεοξεφτίλες!
Πού θα πάει βρε; Κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν τα βόδια και να δω πού στο διάολο θα βρείτε να κρυφτείτε.

1 σχόλιο:

NTINOS είπε...

Απορώ με όλους εσάς που κάθεστε και βρίζετε το δάχτυλό σας επειδή δείχνει τους κακούς! Ξεχνάτε ότι έχουμε οικονομικό πόλεμο; Ξεχάσατε που η Αμερική στον Β' Π.Π. ισοπέδωσε και κατέλαβε την Γερμανία και υπόγραψε κάποιες συμφωνίες που ισχύουν σήμερα; Η Αμερική δεν ξαναφτιαξε τη Γερμανία που ισοπεδώθηκε ολοσχερώς; Τι έκανε μετά η Αμερική; Απλά τάκανε όλα, ξαναδημιούργησε όλη τη Γερμανία από το μηδεν και σηκώθηκε κι εφυγε;
Η Αμερική κρύβεται πίσω από την Γερμανία σήμερα κι άρχισε πόλεμο στο ευρώ γιατί απειλήθηκε το δολάριο της. Ποιους έχουμε απέναντι, ξέρετε; Άντε για να ξέρουμε τι μας γίνεται!