Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Δε θέλουμε τώρα...

Λοιπόν, τώρα που τους έχει πιάσει κωλοπιλάλα, αφού τα αμερικανά τζιμάνια της "ελεύθερης αγοράς" έχουν πάρει φόρα κι υποβαθμίζουν τη μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου πίσω απ' την άλλη, εγώ λέω να κάνουμε τους δύσκολους:

"Εχμμμ...δεν ξέρουμε, βρε παιδιά, τα βρίσκουμε λίγο υπερβολικά όλα αυτά...
Μετά το ΣΚ, θα συστήσουμε μια υποεπιτροπή, που θα οργανώσει μια επιτροπή, που θα προετοιμάσει μια ευρύτερη συζήτηση μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών εταίρων για το πρόβλημα της κρίσης του δανεισμού και, ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες των Υπουργείων θα προετοιμάσουν εισηγήσεις για την ατζέντα των έκτακτων μέτρων, που θα τεθούν προς συζήτηση.
Κι έρχεται κι η Πρωτομαγιά, που πέφτει μέρα Σάββατο κι εμείς οι Έλληνες τη μεταφέρουμε στην επόμενη πρώτη εργάσιμη για να τιμήσουμε τους αγώνες του διεθνούς εργατικού κινήματος, κι ο Πρόεδρος αισθάνεται μια κάποια κόπωση απ' την έντονη εξάσκηση στην κωπηλατική και τον διάδρομο, άσε που μας τον γμστε τον προηγούμενο μήνα στα πήγαιν'-έλα με τα αεροπλάνα κι υποφέρει ακόμη, το αγόρι μας, από jet lag.
Λοιπόν, κάντε ό,τι είναι να κάνετε και στείλτε μας τα λεφτά με κούριερ στις 18/5, γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε και μας έχετε παραζαλίσει τα παπάρια.
Α! Κρατήστε κι από ένα 500αρι ο καθένας, μπουρμπουάρ για τον κόπο σας να πιείτε μια μπύρα στην υγειά μας!"

Ώπα...

...πώς το 'πες αυτό, ρε τιτανοτεράστιε;

(...) Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης.
kathimerini.gr

Με το μαλακό, κύριε Πρόεδρε της...Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καρφώνεσαι!
Ας κρατήσουμε, τουλάχιστον, κάποια τελευταία προσχήματα, έστω για το θεαθήναι, βρε αδερφέ...

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Σωθήκανε...

...πουτάνα οι μπογιές σου!

Αναστάτωση για την κρίση
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχωρεί το ευρώ

Τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω πτώση του ευρώ αυξάνονται όσο η Ευρώπη καθυστερεί

Λονδίνο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, υποχώρησε την Τετάρτη το ευρώ, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη μετά την υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα κατρακύλησε μέχρι τα 1,31,45 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου 2009, από 1,3175 την Τρίτη.

Το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του γεν, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και η στερλίνα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν το ενδεχόμενο να βρεθεί σύντομα και το βρετανικό νόμισμα στο επίκεντρο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Οι αγορές πιέζουν την ΕΕ να επεκτείνει τον μηχανισμό στήριξης και για άλλες χώρες, πέρα από την Ελλάδα, στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων κρατικού δανεισμού από την Πορτογαλία και την Ισπανία έως την Ιρλανδια και την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα στοιχήματα στην αγορά υπέρ της περαιτέρω πτώσης του ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission, οι καθαρές «short» θέσεις στο ευρώ αυξήθηκαν στις 71.424 στις 20 Απριλίου, έναντι 55.464 μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Credit Agricole, το ευρώ ίσως υποχωρήσει το επόμενο διάστημα στην περιοχή των 1,30 δολαρίων.

ΕΚΤ: Η ελληνική κρίση δεν απειλεί το ευρώ

Το κίνητρο πίσω από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι η διασφάλισης της ευρύτερης χρηματοοικονομικής σταθερότητας, και όχι η διάσωση της χώρας, είπε την Τετάρτη ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το κίνητρο για την προετοιμασία των μέτρων στήριξης είναι να διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα και όχι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, η οποία μπήκε μόνη της σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις απειλές που αποτελούν για το ευρώ τα προβλήματα της Ελλάδας: «Η ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν κινδυνεύει από το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και θα βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνει έτσι», υποστήριξε.

Απαιτείται απόλυτη πειθαρχία, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα, είπε την Τετάρτη ο Υβ Μερς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης, έχουμε προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κρίση, και, όπως είπα, απαιτείται τώρα απόλυτη πειθαρχία», είπε σε δημοσιογράφους ερωτηθείς για την Ελλάδα.

Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν αναλάβει την αποστολή να φέρουν την Ελλάδα πίσω σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, σημείωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης έκθεσης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Newsroom ΔΟΛ

Ε ρε, γλέντια, το (καπιταλιστικό) σύμπαν καταρρέει απ' το ίδιο του το βάρος!

Στο στόχαστρο το ευρώ
Στις 800 μονάδες το spread, επεκτείνεται στην ευρωζώνη η κερδοσκοπική επιδρομή 

Σε χαμηλό έτους υποχωρεί το ευρώ, καθώς η κρίση χρέους εξαπλώνεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης

Αθήνα

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με το spread στον 10ετή τίτλο να σκαρφαλώνει σε νέο αρνητικό ρεκόρ, πάνω από τις 800 μονάδες (αναφέρθηκε και «τιμή» 1.012), ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα, καθώς η επιθετική υποβάθμιση από την S&P ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Την Τρίτη, η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 712 μονάδες βάσης, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 680 μονάδων που σημειώθηκε την Δευτέρα.

Σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ανήλθε μέχρι τις 827 μονάδες, ενώ άνοιξε στις 665. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, το spread ήταν στις 140 μονάδες. Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 11,29%, ενώ άνοιξε στο 9,68%.

Στο περισσότερο ευμετάβλητο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο «πετάξε» μέχρι το 25% (+600 μονάδες μόνο την Τετάρτη, ενώ έχει πενταπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου). Ο αντίστοιχος πορτογαλικός τίτλος είναι στο 5,73% (+42 μονάδες) και ο ισπανικός στο 2,33% (+26 μονάδες)

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έχει εκτοξευθεί στις 911,6 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο. Αυτό το επίπεδο δείχνει πιθανότητες χρεοκοπίας 47,97%, υψηλότερες απ' ότι σε χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, το Πακιστάν και η Ουκρανία.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, οι παραπάνω τιμές δεν είναι καν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, καθώς ουσιαστικά η ΗΔΑΤ δεν λειτουργεί (τεράστια διαφορά τιμών αγοράς-πώλησης, ανυπαρξία ζήτησης, τιμές για ελάχιστους τίτλους κ.ά.).

Λόγω αυτών των συνθηκών, τα spreads στα ομόλογα παρουσιάζουν απότομες και βιαίες διακυμάνσεις. Έτσι, σύμφωνα με το Reuters η διαφορά απόδοσης στον 10ετή τίτλο ανήλθε μέχρι τις 1.012 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από το 1995, με το επιτόκιο του τίτλου να ξεπερνά το 11,50%.

Τα επιτόκια αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνουν ότι η Ελλάδα οδηγείται ή μάλλον σέρνεται δεμένη πισθάγκωνα στην αναδιάρθρωση του χρέους της (η «κομψή» έκφραση για την χρεοκοπία).

Επίθεση στο ευρώ

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρώπης, (η S&P υποβάθμισε εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οδηγώντας στα ύψη τα αντίστοιχα επιτόκια) εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη να διευρύνει τον μηχανισμό στήριξης, πέρα από την Ελλάδα.

Το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε μέχρι τις 269 μονάδες (υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη) και του ισπανικού ως τις 132. Το πορτογαλικό CDS βρίσκεται στις 408 μονάδες και το ισπανικό στις 211.

Μεγάλες απώλειες, 4,35% και 2,50%, σημειώνουν αντίστοιχα τα χρηματιστήρια σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο κίνδυνος είναι ότι η κρίση που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες στη χώρα μας θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα, καθώς ενώ η Ελλάδα περιμένει ακόμα τα χρήματα της ευρω-στήριξης δεν υπάρχει καμία πρόνοια για αντίστοιχη βοήθεια σε άλλη χώρα της ευρωζώνης, εφόσον την χρειαστεί.

«Οι πολιτικοί πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις. Δεν είναι, πλέον ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά το σύνολο του ευρώ», λένε αναλυτές στο Bloomberg.

«Όσο δεν υπάρχει ελληνική λύση, θα υπάρχουν σπροβλήματα με τις άλλες περιφερειακές οικονομίες», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ζιλ Μεκ. «Κάθε εβδομάδα νομίζουμε ότι η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει και μετά τα πράγματα γίνονται χειρότερα», προσθέτει.

Την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Ζακ Καϊλού. Αν και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα απευθείας από τις κυβερνήσεις, μπορεί να το κάνει στη δευτερογενή αγορά.

«Θα στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι σίγουρη ότι τα κράτη-μέλη δεν θα χρεοκοπήσουν. Είναι ένα δυνατό σοκ εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.

Αυτό το ενδεχόμενο απέκλεισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη. «Δεν βλέπω καμία σύνδεση μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση», είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ερωτηθείς για το αν η ΕΚΤ συζητάει την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Σύμφωνα με την Standard & Poor's, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει ζημίες έως 200 δισ. ευρώ στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της (έχει ομόλογα αξίας περίπου 296 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, σύμφωνα με το Bloomberg), οι ομολογιούχοι θα ανακτήσουν το 30-50% των χρημάτων τους.

Η κρίση χρέους επηρεάζει και την ισοτιμία του ευρώ, που σήμερα, Τετάρτη, σημειώνει έντονες μεταβολές.

Νωρίτερα, υποχώρησε μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, στα 1,3145 δολάρια, στη συνέχεια, μετά τα δημοσιεύματα για επιπλέον βοήθεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα ενισχύθηκε, ωστόσο αργότερα περιόρισε τα κέρδη και λίγο πριν τις 12:00 ήταν στα 1,3165 δολάρια.

Newsroom ΔΟΛ

Έλα, να παίρνουνε σειρά, ένα ένα, τα νεοφιλελεύθερα, για να μας εξηγήσουν την αειφόρο καπιταλιστική ανάπτυξη και την καταστροφική παρεμβατικότητα των κυβερνήσεων στην ελεύθερη αγορά!
Ε ρε σουργελίαση...
Τα 'χουν κάνει τα τζιμάνια της αγοράς μπουρδέλο σ' όλο τον κόσμο. Κάποιοι, ωστόσο, ετούτη τη στιγμή που μιλάμε βγάζουν δισεκατομμύρια κι έχουν ψοφήσει στα γέλια με τα καμώματα των κυβερνήσεων -τι να κλάσει κι ο καψερός ο Γιωργάκης μας εδώ που τα λέμε- να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την..."κρίση".
Ποια "κρίση", ρε χαϊβάνια;
Δεν υπάρχει κρίση, αυτό είναι πλέον το νέο μοντέλο: Πειρατεία
Ή, για να είμαστε ακριβείς, διεθνοποίηση του κεφαλαίου και των αγορών.
Τ' @@ μου θα ελέγξετε.
Αφού τα καταφέρατε, ρε τζιμάνια, να μετατρέψετε κυριολεκτικά το χρήμα σε χρέος, αφού χάσατε κάθε δυνατότητα ελιγμών και παρέμβασης, αφού δώσατε τα κλειδιά του σπιτιού σε αετονύχηδες, παπατζήδες, απατεώνες και μαφιόζους, αφού φετιχοποιήσατε την ασύδοτη αγορά, τι ψάχνετε να βρείτε τώρα, ρε τραχανοπλαγιάδες;


ICAP Group: Αύξηση 22% των πτωχεύσεων εταιριών στη Δ. Ευρώπη
Σχεδόν μηδενική η αύξηση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα.

Σε περισσότερες από 185.100 επιχειρήσεις ανήλθε ο συνολικός αριθμός των εταιριών οι οποίες πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2009 έναντι κάτι λιγότερο των 152.000 επιχειρήσεων το 2008 (αύξηση 22% ή 33.200 επιχειρήσεις), όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα ετήσιας πανευρωπαϊκής μελέτης με τη συμμετοχή της Icap Group.

Η τάση την τριετία 2005 - 2007 ήταν η μείωση του αριθμού των πτωχεύσεων (134.260 πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2007 έναντι 154.907 πτωχεύσεων το 2005), από το 2008 μέχρι και σήμερα αυτή η τάση έχει σαφώς ανατραπεί και μάλιστα ιδιαίτερα θεαματικά τη χρονιά που πέρασε.

Kαι οι 17 χώρες που εξετάστηκαν είχαν σημαντική αύξηση των πτωχεύσεων, ενώ μόνο η Ελλάδα είχε σχεδόν μηδενική αύξηση. Στην Ελλάδα το ποσοστό των επιχειρήσεων που πτώχευσαν αυξήθηκε κατά μόλις 1 εταιρία (360 πτωχεύσεις το 2009 έναντι 359 πτωχεύσεων το 2008).

Από τις χώρες που εξετάστηκαν, η Ισπανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά πτωχεύσεων (94%), ακολούθησε η Ιρλανδία (81%), η Ολλανδία (53%) και η Δανία με 51%. Ενώ σε απόλυτα νούμερα, η Γαλλία είναι αυτή που σημείωσε τις περισσότερες πτωχεύσεις, ήτοι 6.080 περισσότερες πτωχεύσεις από το 2008 (ήτοι συνολικά 55.800 περιπτώσεις). Μικρές σχετικά αυξήσεις σε πτωχεύσεις παρουσιάστηκαν στην Αυστρία (9%), στο Βέλγιο (11%), στη Γερμανία (16%) και στο Λουξεμβούργο (18%).

Κύρια αιτία αυτής της αυξημένης τάσης των πτωχεύσεων αποτελεί η επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, οι παράγοντες που επηρέασαν τον αριθμό των πτωχεύσεων ήταν η μείωση των κερδών, η αύξηση αθέτησης πληρωμών, ο περιορισμός των χρηματοδοτήσεων αλλά και δομικές αιτίες, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ιδίων κεφαλαίων.

Το 2009 στον Τομέα της Βιομηχανίας σημειώθηκαν πολύ περισσότερες πτωχεύσεις από ό,τι στα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο ότι 1 στις 9 περιπτώσεις πτωχεύσεων πέρσι επηρέασε μία βιομηχανική επιχείρηση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν 1 στις 10. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των πτωχεύσεων παρουσιάζει ο τομέας των Υπηρεσιών (37,7%) και ακολουθεί ο τομέας του Εμπορίου (30,2%) καθώς και ο τομέας των Κατασκευών (20,9%).

Το αντίκτυπο των πτωχεύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας διαμόρφωσε τον αριθμό των ανέργων που προέρχονται από πτωχευμένες εταιρίες σε 1,7 εκατ., ήτοι 500.000 περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με το 2008.

Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών οι οποίες πτώχευσαν στην Ανατολική Ευρώπη ανήλθε σε 51.000 επιχειρήσεις το 2008 έναντι 35.400 επιχειρήσεων το 2008, αύξηση 44%. Τη σημαντικότερη αύξηση στα ποσοστά των πτωχεύσεων παρουσίασε η Τσεχία (83%) και ακολούθησε η Λετονία (69%). Αντίθετα με το 2008, καμία χώρα δεν παρουσίασε μείωση των πτωχεύσεων.

Η εικόνα στις ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερη αυτής των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήτοι παρουσιάζεται μια απότομη αύξηση 39,2% από το 2008 στο 2009 (60.600 πτωχεύσεις το 2009 έναντι 43.546 το 2008). Η εικόνα αυτή παραμένει η ίδια και στις πτωχεύσεις ιδιωτών, όπου παρατηρείται αύξηση 32,3%.

Στις ΗΠΑ η αύξηση των πτωχεύσεων έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Παρατηρούνται ωστόσο διαφοροποιήσεις στους τομείς της οικονομίας: π.χ. ο τομέας της Υγείας και της Ενέργειας παρουσιάζουν άμυνες ενώ οι κλάδοι της Αυτοκινητοβιομηχανίας και των Μεταφορών έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(ψιθυριστή συνωμοσιολογική)πρόβλεψη: Σνιφ, Σνιφ; Σας μύρισε μπαρούτι;

Μπα! Ώστε τώρα η "Ευρώπη"...

..."τρέμει" το ντόμινο κρίσης δανεισμού, ε;
Χου ρε, γελοίοι, ευρωπαλιομασκαράδες...

Οι κερδοσκόποι χτυπούν τον Νότο
Εκτόξευση των σπρεντ και στην Πορτογαλία, αυξήσεις σε Ισπανία και Ιταλία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου

Ισχυρές πιέσεις από τις αγορές δέχθηκε χθες η Πορτογαλία, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την Ελλάδα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων περνούν η μία μετά την άλλη οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με κίνδυνο να προκληθεί ντόμινο κρίσης δανεισμού.

Η εκρηκτική αύξηση που σημείωσαν χθες τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού παρέσυρε το κόστος δανεισμού άλλων χωρών της ευρωζώνης και ειδικότερα των αδύναμων οικονομιών του Νότου, με τις κερδοσκοπικές πιέσεις να γίνονται ακόμη πιο εμφανείς στην Πορτογαλία. Τα πορτογαλικά σπρεντ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997 και έφτασαν τις 264 μονάδες, σημειώνοντας και αυτά νέο ρεκόρ. Σημαντική ήταν η αύξηση και στα επιτόκια των συμβολαίων των πορτογαλικών ομολόγων, τα οποία ανέβηκαν κατά 38 μονάδες στις 349 μονάδες βάσης, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Standard & Ρoors σε Α-, ο οποίος σε μια πρωτοφανή κίνηση υποβάθμισε χθες και την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες.

Πιέσεις δέχθηκαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τα ισπανικά σπρεντ έφτασαν στις 105 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, τα επιτόκια συμβολαίων των ισπανικών ομολόγων (CDS) διαμορφώθηκαν στις 204 μονάδες βάσης (αύξηση 16 μονάδες), ενώ η Ιταλία υπερκάλυψε χθες οριακά με επιτόκιο 0,814% (έναντι 0,567% πριν από έναν μήνα) τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Η Ιταλία άντλησε μόλις 9,78 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη διάθεση των αγορών να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι χώρες-στόχοι

Για εξάπλωση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού έκανε λόγο ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στόχο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα. Στο τέλος μπορεί να στοχεύσουν και άλλες χώρες- ακόμη και τις Ιαπωνία και ΗΠΑ- στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε μη βιώσιμο μονοπάτι».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα συγκρατήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της δημοσιονομικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα που ετοιμάζεται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί με επιτυχία στις αρχές Μαΐου και οι κινήσεις που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα πείσουν τις αγορές για την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις πιθανής μετάδοσης στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος στο Βloomberg.

Τρέμει το ντόμινο

Με εμφανή την προσπάθεια να συγκρατηθεί πιθανή εξάπλωση της κρίσης, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά την υποβάθμιση των δύο χωρών ότι η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας είναι διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας. «Δεν νομίζω ότι η Πορτογαλία αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση που θα μπορούσε να την καταστήσει μια χώρα συγκρίσιμη με την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει την υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας.

ΤΑ ΝΕΑonline

Ας δούμε τι λέει για όλα αυτά ο τελευταίος Μεγάλος Έλληνας που μας έχει απομείνει.

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της τη διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Αρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο τη χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Ετσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Ομως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ΄ ότι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιγξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ΄ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Ολοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ώς τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός Τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ισως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ΄ρθουν. Πάντως, θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν. Μακάρι να έχω άδικο.


Μίκης Θεοδωράκης

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Ουκ αν λάβοις...

...παρά του μη έχοντος!,
Είναι γνωστό, πλέον, πως η κρίση την οποία περνούμε οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες του τραπεζικού κεφαλαίου να "ευημερήσει" πλασάροντας στην "ελεύθερη αγορά" τοξικά προϊόντα. Παραπέρα, σε μια κορεσμένη δυτική αγορά, ο μόνος τρόπος που το κεφάλαιο προσδοκά αύξηση του κέρδους (γιατί το κεφάλαιο δεν μπορεί ποτέ να μένει αδρανές) είναι η μείωση της εργατικής αξίας: αν δεν μπορείς να πουλήσεις το εμπόρευμά σου στις ποσότητες που να ικανοποιούν το προσδόκιμο κέρδος, απλώς μείωσε το κόστος της εργατικής δύναμης που χρειάζεται για να παραχθεί το προϊόν.
Ακόμα παραπέρα, σε όλες τις μητροπόλεις του καπιταλισμού ο κρατικός κορβανάς κλήθηκε να αποπληρώσει τις ζημιές του τζόγου του κεφαλαίου.
Με άλλα λόγια, δεν μιλάμε πια (εδώ και πολλές δεκαετίες) για έναν ιδεότυπο προτεσταντικού καπιταλισμού, αλλά για έναν ληστρικό και ανορθολογικό διεθνοποιημένο καπιταλισμό, όπου η προσδοκία του κέρδους απέχει πολύ -αν δεν εχθρεύεται κιόλας- την "ηθική" (αν υπήρξε ποτέ τέτοια) του ορθολογικού καπιταλισμού. Αυτός, ο εν πολλοίς πειρατικός, καπιταλισμός αντανακλά, κατά τη γνώμη μου, την ουσία του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.
Ο κ. Ανδριανόπουλος ανήκει στο ιερατείο του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού. Προσωπικά η πολιτική του σκέψη, και η προηγούμενη πολιτική του πρακτική, μου είναι απεχθείς.
Για να δούμε, ωστόσο, τι λέει ο "πολύς" Ανδριανόπουλος; (09:28-19:03)
Χα!
Ο κ. Ανδριανόπουλος λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πούμε στους Γαλλογερμανούς δανειστές μας: "ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος!"
Σου λέει:
Δεν μπορούμε να δανειζόμαστε με τοκογλυφικά επιτόκια, μόνο και μόνο για να έχουμε λεφτά για να αποπληρώνουμε τους τόκους των προηγούμενων δανείων, που πήραμε για να αποπληρώσουμε τους προηγούμενους τόκους. Ακόμα κι εμείς, οι βλαχοβαλκάνιοι, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι πρόκειται περί χοντρομαλακίας. Σου λέει, επίσης, ότι αυτός ο τρόπος δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από μια διαρκή, και χωρίς πιθανότητα εξόδου, ύφεση.
Θα ζήσουμε, στην περίπτωση που κηρύξουμε πτώχευση, για ένα μεγάλο διάστημα μ' αυτά που παράγουμε ή μάλλον μ' αυτά που θα παράξουμε.
Και θα περάσουμε μέσα από μια περίοδο βαθιάς κρίσης.
Ωστόσο, με τον τρόπο αυτόν υπάρχει κάποιο "φως στο βάθος του τούνελ".
Ασφαλώς, θα βγούμε άρδην απ' την ΟΝΕ και το Μάαστριχτ, ωστόσο κάποιοι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ας πούμε ο τουρισμός, θα γίνουν ακαριαία ανταγωνιστικοί.
Επίσης, μεσοπρόθεσμα, λέει ο κ. Ανδριανόπουλος, και πάλι θα έρθουν οι ίδιοι...τσαντισμένοι τοκογλύφοι για να μας δανείσουν, απλά και μόνο επειδή έτσι παίζεται το παιχνίδι. Μόνο που την επόμενη φορά, ας ελπίσουμε ότι δεν θα δανειστούμε για να βιώνουμε λάθρα, ούτε για να φουσκώνουν οι λογαριασμοί κάποιων στην Ελβετία, αλλά για να αναπτύξουμε τη χώρα μας.
Τισταδιάλα, το έκανε το Ουζμπεκιστάν (!), λέει ο Ανδριανόπουλος.
Μάλλον μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς στο Γραικυλιστάν.
Δεν θα ήταν άσχημα, λέω εγώ τώρα, να κλείναμε και κάνα δυο ντουζίνες απ' τους λωποδύτες που ρήμαξαν τον κρατικό κορβανά στην ψειρού, δημεύοντας τις περιουσίες τους (ΟΚ, υπάρχουν νομικά, συνταγματικά και συντεχνιακά "κωλύματα", αλλά αν μπόρεσε να φέρει μια τέτοια ρύθμιση η Ιταλία για τους δικούς της μαφιόζους κι όσους σχετίζονταν μαζί τους, νομίζω ότι θα ήταν καλό, αυτή τη φορά, να τους αντιγράψουμε).
Ο κ. Ανδριανόπουλος δε λέει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει την τελευταία 10ετία 450 δις (τετρακόσια πενήντα δισεκατομμύρια) ευρώ για την αποπληρωμή του όποιου χρέους της και την ίδια περίοδο το χρέος της ανήλθε από 150 δις σε 300 δις!!!
ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ! (ελληνικό)
Δε λέει, επίσης, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του χρέους αφορά σε "ελληνικές" τράπεζες, που δανείζουν το ελληνικό κράτος με το αζημίωτο (αφού οι ίδιες δανείζονται με 1%-2% και δανείζουν το κράτος με 5%-6%).
Δε λέει ακόμη ότι οι ίδιες οι "ελληνικές" τράπεζες σπεκουλάρουν και κερδοσκοπούν πάνω στην πτώχευση της Ελλάδας, με κεφάλαια που προέρχονται από τις καταθέσεις των Ελλήνων!
Κι εγώ, ο φουκαράς, αναρωτιέμαι:
Πώς αυτός ο κυκεώνας σπέκουλας και κερδοσκοπίας ωφελεί, καθ' οιονδήποτε τρόπο, τον Έλληνα εργαζόμενο, τον οποιονδήποτε βρε αδερφέ;
Και μια που δε βλέπω μια λογικοφανή έστω απάντηση, λέω:
Για ποιον λόγο δεν προχωρούμε, σύμφωνα και με τις παραινέσεις του κ. Ανδριανόπουλου, σε στάση πληρωμών, εθνικοποιώντας ταυτόχρονα τις τράπεζες και τα κέρδη τους;
Θα μου πεις: Θα θυμώσουν οι "ξένοι επενδυτές"!
Μα εδώ ο πρωθιερέας του ελληνικού καπιταλισμού, ο Ανδριανόπουλος, σου λέει ευθέως να κάνουμε στάση πληρωμών (να πτωχεύσουμε δηλαδή) κι ας θυμώσουν οι Γάλλοι κι οι Γερμανοί δανειστές μας (στους οποίους χρωστάμε πάνω κάτω το 1/3 του συνολικού μας χρέους), όχι τα τσουτσέκια οι δικοί μας οι τραπεζίτες!
Θα ξεθυμώσουν, μετά, λέει.
Γιατί;
Γιατί δεν θα τους συμφέρει να μας κρατήσουν (επί μακρόν) το γινάτι.
Βρε τον κ. Ανδριανόπουλο...
Μερικοί, εν τούτοις, λένε ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η συνακόλουθη έξοδός μας απ' την ευρωζώνη και το Μάαστριχτ θα σημαίνει μια μακρά περίοδο αστάθειας, απομόνωσης και παρατεταμένης ύφεσης.
Προσωπικά, πάντως, δεν έχω καταλάβει αυτόν τον φετιχισμό του ευρώ.
ΟΚ, μας έβαλε ο κ. Σημίτης άρον άρον στην ευρωζώνη, γιατί ο ίδιος πίστευε πως αυτό ήταν προς το συμφέρον του τόπου (ή γιατί έτσι του είπαν να κάνει). Εγώ θα συνταχθώ με την πρώτη, καλοπροαίρετη, υπόθεση κι όχι με τη συνωμοσιολογική (;) παρένθεση.
Ενιαία Ευρώπη θα πει (μια φορά κι έναν καιρό) πολιτική ολοκλήρωση, που θα πει, αν μη τι άλλο, συνομοσπονδία, ήγουν κοινό νόμισμα και κοινό Σύνταγμα. Το δεύτερο πήρε νωρίς νωρίς τομπούλο (καλώς), το πρώτο αυτοκτονεί τώρα δα.
Στο δια ταύτα, υπάρχει μια μόνο λέξη: Γερμανία.
Η Γερμανία, μετά την ενοποίηση, αισθάνεται (ξανά) πολύ πολύ ισχυρή και δυναμική για να χωρέσει μέσα στον στενό κορσέ μιας ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.
Για να απαντήσω και στις ενστάσεις που προανέφερα, που βλέπουν την προκοπή και την σταθερότητα αποκλειστικά εντός της ευρωζώνης, να υπενθυμίσω την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου (που ουσιαστικά αποτελεί τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της Γερμανίας κι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση) πως στην περίπτωση που το ευρώ, κάποια στιγμή, καταστεί "ασταθές" η Γερμανία οφείλει να αποχωρήσει απ' την ευρωζώνη και να επανέλθει στο μάρκο! Βλέπετε, οι Γερμανοί είναι ένας εθνικά περήφανος λαός (και οι γερμανικές ελίτ είναι ταγμένες στον καπιταλιστικό εργαλειακό ορθολογισμό) και δεν διακατέχονται απ' τη δική μας ευρωδουλικότητα. Όσο θα τους συμφέρει, θα παραμένουν στην ευρωζώνη. Όταν δεν θα τους συμφέρει πια θα αποχωρήσουν όχι μόνον απ' την ευρωζώνη, αλλά ακόμη κι απ' την ΕΕ.
Αν προσέξατε, τελευταία, οι παραδοσιακοί ευρωσκεπτικιστές, και μόνιμοι υπονομευτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Βρετανοί έχουν αλλάξει το τροπάρι πλέον. Τώρα πια τάσσονται αναφανδόν υπέρ των διαδικασιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γιατί βλέπουν πως μόνον έτσι μπορεί να περιοριστεί η αχαλίνωτη γερμανική δυναμική. Βλέπουν, επίσης, ότι στον βάλτο όπου τσακώνονται το ευρώ και το δολάριο την πληρώνει η λίρα, ενώ η Βρετανία, από πολλές απόψεις, βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση (τουλάχιστον από άποψης χρέους και ελλείμματος) ακόμη κι απ' το Γραικυλιστάν.
Παραπέρα, ο παραδοσιακός τους πατρόνας φαίνεται πως δεν είναι πια τόσο πρόθυμος να μοιράζεται μαζί τους τα αποφάγια της διεθνούς τρομοκρατίας...εχμμμ συγγνώμη, δημοκρατικής κυριαρχίας ήθελα να πω, των προθύμων. Βλέπετε, ακόμη κι ο παγκόσμιος σερίφης βυθίζεται σε μια (απολύτως καπιταλιστικά αναμενόμενη) κρίση και, ακολουθώντας την κλασική αμερικανική συνταγή, ακολουθεί ένα ακόμη new deal ρίχνοντας ζεστό κρατικό χρήμα (δανεικό βεβαίως) στην αμερικανική οικονομία και στο αμερικανικό κράτος πρόνοιας, προσπαθώντας να βάλει ξανά μπροστά την αμερικανική μηχανή που ρετάρει επικίνδυνα. Ο Ομπάμα, μάλιστα, απείλησε ευθέως και δημοσίως τους Αμερικανούς τραπεζίτες να μην "πολεμούν" την κυβέρνηση στην προσπάθειά της αυτή, αλλά να συνταχθούν μαζί της, γιατί διαφορετικά θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Βάλτε στην εικόνα τους νέους δυναμικούς διεθνείς παίκτες (Ρωσία, Κίνα, "Τίγρεις" της Άπω Ανατολής) και θα έχετε όλους τους συντελεστές μιας εξίσωσης ενός νέου γεωπολιτικού πεδίου, που καθιστά σχεδόν μονόδρομο την έξοδο της Ελλάδας απ' τον βρόγχο της ευρωζώνης και του Μάαστριχτ.
Αν είναι να παίξουμε στο νέο σκηνικό, και να μην είμαστε κυριολεκτικά μαριονέτες (και μάλιστα άθλιες), πρέπει να μπορούμε να ελισσόμαστε μέσα στο πλαίσιο μιας εθνικής οικονομικής πολιτικής, που θα σχεδιάζεται την Αθήνα και όχι στο Βερολίνο. Το ΔΝΤ είναι η ταφόπλακα για κάθε δυνατότητα ανάπτυξης και ανάκαμψης του τόπου μας. Το αποδεικνύει η ιστορική πραγματικότητα με το απλό γεγονός ότι σε όποιο κράτος κι αν πήγε το ΔΝΤ απλώς το διέλυσε.
Οπότε, απομένει το αυτονόητο: πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν συμφέρει εκείνους που έχουν αντίθετα συμφέροντα με τα δικά μας, δηλαδή να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα και στην εθνική οικονομία. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε πάρει πια "το μάθημά μας" και θα χαλιναγωγήσουμε τους (γνωστούς) εγχώριους μαυραγορίτες, τους διαπλεκόμενους απατεώνες και τις (με το συμπάθιο) πολιτικές πουτάνες, αυτό θα σημάνει την επώδυνη, αλλά σταθερή, ανάκαμψη για τον τόπο μας.
Αλλιώς θα βουλιάξουμε, αλλά αυτό θα γίνει και με το ΔΝΤ. Οπότε, ας βουλιάξουμε χωρίς χαλινάρι κι αλυσίδες στα πόδια.

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Κι ύστερα ήρθαν...

...οι μέλισσες...
Σε μεγάλες ποσότητες
Κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Aν.Μεσόγειο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Τα κοιτάσματα είναι εκμεταλλεύσιμα, εκτιμά η έρευνα

Λευκωσία

Ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ανακοίνωσε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα.

Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα.

Η εκτίμηση του USGS είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης υπάρχουν «122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου» όπως «περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, δυνητικά ανακτήσιμου πετρελαίου».

Η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων κατά την αμερικανική έρευνα, επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου από τη μία και της Τουρκίας από την άλλη.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασσίνης περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα ότι «τα δεδομένα της δικής μας περιοχής μάς είναι γνωστά, δεν έχουμε άλλο σχόλιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ώστε έχει εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά κοιτάσματα η λεκάνη της Αν. Μεσογείου.
Και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες!
Μα, μέχρι πριν από κάνα δυο χρόνια, όποιος τολμούσε να μιλήσει για εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Αιγαίο προκαλούσε τη θυμηδία των, επί παντός, "επαϊόντων", που τον ταξινομούσαν κάπου ανάμεσα σε γραφικό και συνωμοσιολόγο.
Ρε μπας και τα μεγαλύτερα εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά κοιτάσματα βρίσκονται κάπου εκεί, έξω απ' τη Θάσο;
Και μήπως στην περιοχή της Μακεδονίας...συγγνώμη, της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας υπάρχουν μερικά απ' τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών;
Και μήπως, μήπως λέω, στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν μερικά απ' τα πλουσιότερα κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμου ουρανίου;
Μπα...μαλακίες των γραφικών και των συνωμοσιολόγων.
Και, όλως τυχαίως, όλες αυτές οι ψευτιές διαδίδονται σε μια εποχή, όπου η πρ. Ελλάδα έσπευσε (ναι, ακριβώς: έσπευσε) να τεθεί υπό "διεθνή" (aka αμερικανογερμανική) υποτέλεια και επιτήρηση, σε μια περίοδο δηλαδή όπου οι εθνικές μας δικαιοδοσίες τελούν υπό αίρεση. Και μάλιστα αυτοβούλως και οικειοθελώς!
Κάπου αλλού, διάβασα ότι ήταν στα σκαριά πρόταση "στήριξης" από τον σινορωσικό άξονα (ναι, ακριβώς: άξονα, και δεν το γράφω εγώ, ο βλαχοβαλκάνιος, το έχει προβλέψει, και το έχει γράψει έτσι ακριβώς, ο"ιέραξ" Μπρεζίνσκι μια 20ετία πριν).
Θα μου πει κάποιος: τι λε, ρε γελοίε, πήγαμε στη Μόσχα εξ' αρχής και φάγαμε πόρτα!
Αλήθεια;
Μπορεί.
Ή μπορεί να μην αποδεχτήκαμε, απλώς, την εναλλακτική πρόταση που μας έγινε.
Εγώ, πάντως, δεν μπορώ να βγάλω απ' το μυαλό μου την εικόνα του Πούτιν να παίρνει μόνος του το αεροπλάνο και να σπεύδει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Καραμανλή. Και μετά, ω του ελληνικού θαύματος, αίφνης να ανασταίνεται εκ (πολιτικών) νεκρών ο ΓΑΠ και μέσα σε μερικούς μήνες απ' εκεί που βρωμούσε (πολιτική) φορμόλη να σημειώνει έναν απ' τους πιο εντυπωσιακούς μεταπολιτευτικούς θριάμβους στον τόπο μας.
Κουφάλες συμπτώσεις...
Και τώρα;
Κοίτα που έχω μια υποψία, το συνωμοσιολογικό βλαχοπιθήκι, ότι σε κάνα δυο χρόνια -ΟΚ, μπορεί και συντομότερα- κάποιο "διεθνές" γεωλογικό ινστιτούτο θα "ανακοινώσει" ότι στην λεκάνη της Αν. Μεσογείου, που αυτή φορά θα ανήκει στην ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της πρ. Ελλάδος, βρίσκονται τα μεγαλύτερα "ανακτήσιμα" κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μόνο που η πρ. Ελλάδα θα είναι υπό επιτήρηση και χρεοκοπία, η καψερή, κι έτσι όλο το πρότζεκτ θα γίνει υπό την αιγίδα "διεθνών παραγόντων" και, ασφαλώς, λαμβάνοντας υπόψη τις "δίκαιες" τουρκικές απαιτήσεις περί συνεκμετάλλευσης. Η πρ. Ελλάδα θα πάρει, βεβαίως, αυτό που (θα) της αναλογεί: τα ψίχουλα μιας αποικιακής σύμβασης και την...εκτίμηση των αγορών! Και, βεβαίως, η αγορά θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική ακόμη και τότε, αλλά μην σκάτε, τι σταδιάλα έχουμε μαζέψει εδώ έναν ολόκληρο εφεδρικό εργατικό στρατό νεο-δουλοπάροικων;
Όσο για το εθνικό εργασιακό καθεστώς και τους νόμους αυτού του κράτους, καλέ τι μας λέτε;
Ποιο κράτος;
Ωστόσο, μη δίνετε σημασία, αυτό δεν είναι παρά το παραλήρημα ενός γραφικού βλαχοβαλκάνιου, που μέσα στην συνωμοσιολογική του παράκρουση φαντασιώνεται ότι η καταστροφή ετούτης της χώρας είναι και προμελετημένη και σχεδιασμένη.

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Όταν η φύση...

...θυμώνει!

Lightning streaks across the sky as lava flows from a volcano in Eyjafjallajokul April 17, 2010. (REUTERS/Lucas Jackson)

The volcano in southern Iceland's Eyjafjallajokull glacier sends ash into the air just prior to sunset ON Friday, April 16, 2010. Thick drifts of volcanic ash blanketed parts of rural Iceland on Friday as a vast, invisible plume of grit drifted over Europe, emptying the skies of planes and sending hundreds of thousands in search of hotel rooms, train tickets or rental cars. (AP Photo/Brynjar Gauti)

Long lens view of farm near the Eyjafjallajokull volcano as it continues to billow smoke and ash during an eruption late on April 17, 2010. (HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

Α car is seen driving near Kirkjubaejarklaustur, Iceland, through the ash from the volcano eruption under the Eyjafjallajokull glacier on Thursday April 15, 2010. (AP Photo/Omar Oskarsson)

Chunks of ice from a glacial flood triggered by a volcanic eruption lie in front of the still-erupting volcano near Eyjafjallajokul on April 17, 2010. (REUTERS/Lucas Jackson)

A small plane (upper left) flies past smoke and ash billowing from a volcano in Eyjafjallajokul, Iceland on April 17, 2010. (REUTERS/Lucas Jackson)

The volcano in southern Iceland's Eyjafjallajokull glacier sends ash into the air Saturday, April 17, 2010. (AP Photo/Brynjar Gauti)


Lightning, smoke and lava above Iceland's Eyjafjallajokul volcano on April 17, 2010. (REUTERS/Lucas Jackson)

View seen from a road leading to the Eyjafjallajokull volcano as it continues to billow smoke and ash during an eruption on April 17, 2010. (HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

The ash plume of southwestern Iceland's Eyjafjallajokull volcano streams southwards over the Northern Atlantic Ocean in a satellite photograph made April 17, 2010. The erupting volcano in Iceland sent new tremors on April 19, but the ash plume which has caused air traffic chaos across Europe has dropped to a height of about 2 km (1.2 mi), the Meteorological Office said. (REUTERS/NERC Satellite Receiving Station, Dundee University, Scotland)

Δείτε περισσότερες φωτό στο www.boston.com

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Οι δυο λύκοι...

Ένα βράδυ ένας γέρος Ινδιάνος της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων και του είπε:
-Γιε μου, η μάχη γίνεται ανάμεσα σε δυο λύκους που έχουμε όλοι μέσα μας.
Ο ένας είναι το Κακό. Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η ενοχή, η προσβολή, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ.
Ο άλλος είναι το Καλό. Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία.
Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του:
-Και ποιος λύκος νικάει;
Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά:
-Αυτός που ταΐζεις.

Αλιεύθηκε από phorum.gr

Ο λογαριασμός...

Οι άνθρωποι της δουλειάς, το «αλάτι της Γης», τα εκατομμύρια που παράγουν τον πλούτο
έχουν... δισεκατομμύρια (ναι, δισεκατομμύρια!) λόγους για να στείλουν το λογαριασμό πίσω σε εκείνους που τον δημιούργησαν:

* Είναι τα 14 δισεκατομμύρια λειτουργικά κέρδη που άρπαξαν μέσα στο 2009 από το Χρηματιστήριο οι 200 όλες κι όλες οικογένειες της πλουτοκρατίας.

Σε αυτές τις οικογένειες είναι που το ΠΑΣΟΚ μειώνει το συντελεστή φορολόγησης από το 25% στο 20%, όταν την ίδια ώρα καταργεί το αφορολόγητο για τις οικογένειες των μισθωτών και των συνταξιούχων!

* Είναι τα πάνω από 300 δισεκατομμύρια (!) που μόνο μέσα στην πενταετία 2004 - 2009, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν το Ενεργητικό τους.

Αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε αυτούς είναι που με το ένα χέρι - μέσα σε μια νύχτα - έδωσαν κι άλλα 28 δισ., ενώ με το άλλο χέρι, την ίδια στιγμή, αρπάζουν από τον υπάλληλο στον δημόσιο και τώρα στον ιδιωτικό τομέα, δώρα, μισθούς και επιδόματα.

* Είναι τα 117 δισεκατομμύρια που μέσα στην πενταετία 2004 - 2009 αύξησαν οι «ραντιέρηδες» τις καταθέσεις τους σε «ρέπος».

Το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ μάς λέει ότι είναι «πατριωτισμός» να μην αγγίζει όλο αυτόν τον πακτωλό των εχόντων και κατεχόντων, όταν για εξίσου «πατριωτικούς» (!) λόγους στέλνει τους Ελληνες να δουλεύουν μέχρι τα έσχατα γηρατειά, για να πάρουν μετά από 40 και 50 χρόνια μια σύνταξη που θα είναι κατά 30% μικρότερη ακόμα κι από τις σημερινές συντάξεις πείνας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ!

* Είναι τα κοντά 30 δισεκατομμύρια (!) που εντός του 2010 επωμίζεται με τη μορφή νέων τόκων και νέων χρεολυσίων ο ελληνικός λαός για τα νέα δάνεια που με ή χωρίς «μηχανισμό σωτηρίας» συνάπτει η κυβέρνηση!

Σε αυτούς τους «τοκογλύφους», σε αυτούς τους «κερδοσκόπους», τους εγχώριους «πατριώτες» και διεθνείς «φιλέλληνες» είναι που η κυβέρνηση προσφέρει το αίμα του ελληνικού λαού, αφού σε αυτά τα αρπακτικά έχει αναθέσει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, αυτά είναι τα «κοράκια» παίζουν με τα «σπρεντ» και με τα επιτόκια, σε αυτούς πηγαίνουν τα λύτρα από τη φορολεηλασία των εργαζομένων.

* Είναι τα πάνω από 340 δισεκατομμύρια (!) σε τόκους και χρεολύσια των πενταετών και δεκαετών ομολόγων, τα πάνω από 500 δισεκατομμύρια (!) αν προστεθούν και οι τόκοι των βραχυπρόθεσμων δανείων, που ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει από το 2000 και μετά!

Ναι! Σε διάστημα μιας περίπου δεκαετίας έχουμε πληρώσει σε τόκους για το δημόσιο χρέος, που άλλοι το δημιούργησαν, άλλοι το προκάλεσαν, άλλοι το «έφαγαν», πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ. Και τώρα μάς λένε ότι «τους χρωστάμε» άλλα τόσα!

Αλιεύθηκε από εφ. Ριζοσπάστης
Του Κώστα Μητρόπουλου (από το «Βήμα»)

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Εξόριστε Ποιητή...

...στον Αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;

Είχα προκαλέσει τον μεγάλο Μάνο με τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

«Όλες σχεδόν οι πολιτιστικές κατακτήσεις, οι ηθικές αξίες, καθετί που έκανε υπερήφανο τον άνθρωπο, έχουν κυλήσει στον βούρκο, ποδοπατούνται προκλητικά και αναίσχυντα στη χώρα μας, με πρωταγωνιστές μάλιστα κορυφαίες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής του, που δίνουν έτσι το κακό παράδειγμα. Κι όμως,ο λεγόμενος πνευματικός κόσμος στην ουσία σιωπά. Και όταν του ζητείται η καθοδηγητική παρέμβασή του απαντά: “Εγώ ό,τι έχω να πω το λέω με το έργο μου”. Είναι όμως έτσι ή μήπως πρόκειται για υπεκφυγή που υπαγορεύει ο καιροσκοπισμός, το βόλεμα, ο φόβος, η ιδεολογική αμηχανία ή η σιωπηρή επικρότηση;».

Σταχυολογώ κάποιες πολύ επίκαιρες απαντήσεις του Χατζιδάκι:

«Τι μπορεί να κάνει ο καλλιτέχνης με την τέχνη του, με μια μουσική φράση; Όποια κι αν είναι η δουλειά σου, πρέπει να κατέβεις κάτω και να μιλήσεις. Αυτό είναι υποχρέωση κάθε πολίτου, και ακόμα περισσότερο ενός υπεύθυνου πολίτου, αλλά όχι μέσα από την τέχνη. Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να μιλήσει, πάντα την έχει. Αλλά πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει ένα τίμημα. Και εκεί είναι που γίνεται η μεγάλη μάχη με τον εαυτό μας. Πόσοι είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε;
Ζούμε τη μοιραία κατάληξη ενός κόσμου που προετοιμάσθηκε για την εξαφάνισή του. Ο μεταπολεμικός κόσμος, και ιδιαίτερα ο πολιτικός, δεν προετοίμασε το σπάνιο είδος και το πολύ ακριβό, του ελεύθερου πολίτη.
Εγώ δεν έχω καμιά ελπίδα (για τη χώρα μας),παρά αν γίνει ένα θαύμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι έχουμε σήμερα τη δύναμη να επιβιώσουμε σαν εθνική οντότητα. Θα μείνουμε σαν νάνοι αλλοτινών καιρών. Και θα το δείτε, όταν θα έρθει η πλήρης ένωση με την Ευρώπη, σε ποια κατάσταση θα βρισκόμαστε. Ποια είναι η υποδομή για να υπάρξουν επιβιώνοντα έστω ένα δύο χαρακτηριστικά της εθνικότητάς μας;».


Στην ερώτηση: «Φρονείτε ότι δεν υπάρχει κάποια ελπίδα,κάποια διέξοδος; Τι θα μπορούσε να γίνει κατά τη γνώμη σας;», απαντά:

«Τίποτα. Η πλήρης εξαφάνισή μας. Και θα γίνει. Είμαι βέβαιος.
Και μην ξεχνούμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι μόνες στιγμές που σκεφθήκαμε σοβαρά σαν έθνος ήταν στις καταστροφές.
Ας περάσουμε μια καταστροφή μήπως και σωθούμε».
(...)
Συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκη στον Γιώργο Μαρίνο, που δημοσιεύθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στις 9/2/1989

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Οι μέρες που δικάζουν...

...έφτασαν...
"Αφιερωμένο" σ' όλους εμάς, τους ευτελείς, τους τιποτένιους, για το μέλλον που επιφυλάξαμε στα παιδιά μας.

Μια ζωή μόνο αν σώσεις...

...είναι σαν να σώζεις τον κόσμο όλον!Ένας Αυστραλός με έναν εξαιρετικά σπάνιο τύπο αίματος έχει σώσει τη ζωή σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια βρέφη, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του τού εγγονού, στα 56 χρόνια που είναι αιμοδότης.
Ο James Harrison, 74 ετών, έχει κάνει 984 αιμοδοσίες. Το αίμα του περιέχει ένα αντίσωμα που προλαμβάνει τον θάνατο των βρεφών από την αιμολυτική νόσο των νεογνών λόγω ασυμβατότητας του παράγοντα Rhesus, μια σοβαρή μορφή αναιμίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.
Όταν ο κ. Harrison έγινε αιμοδότης, το αίμα του ήταν τόσο ανεκτίμητο που η ζωή του ασφαλίστηκε έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας.
Όταν ήταν 14 ετών, ο κ. Harrison υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση θώρακος, για την οποία χρειάστηκε σχεδόν 14 λίτρα αίματος από τράπεζα αίματος. Αυτό ήταν που τον έκανε να αποφασίσει να δωρίσει όσο περισσότερο αίμα μπορούσε.
«Ήμουν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες» δηλώνει ο κ. Harrison. «Το αίμα που έλαβα μου έσωσε τη ζωή και έτσι αποφάσισα να γίνω αιμοδότης όταν ήμουν 18 ετών.»

Ο άνδρας με το χρυσό μπράτσο

Μετά τις πρώτες αιμοδοσίες, ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιείχε ένα σωτήριο αντίσωμα και ο κ. Harrison ονομάστηκε «ο άνδρας με το χρυσό μπράτσο». Προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει σε έρευνες και ελέγχους, που οδήγησαν στην ανάπτυξη του εμβολίου αντι-D.
«Δεν φοβήθηκα. Ήμουν χαρούμενος που βοηθούσα. Έπρεπε να υπογράφω κάθε έντυπο που χρειαζόταν και, ουσιαστικά, να υπογράφω για να δίνω τη ζωή μου» δήλωσε ο κ. Harrison.
Πριν το εμβόλιο αντι-D, η αιμολυτική νόσος των νεογνών λόγω ασυμβατότητας του παράγοντα Rhesus ήταν αιτία θανάτου για χιλιάδες βρέφη στην Αυστραλία, καθώς και για μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Ο παράγοντας Rhesus μπορεί να προκαλέσει ασυμβατότητα αίματος μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας. Τα αντισώματα στο πλάσμα του αίματος του κ. Harrison αντιμετωπίζουν την κατάσταση, ακόμη και μετά τη γέννηση των νεογνών, ώστε να προληφθεί η αιμολυτική νόσος.
Έως τώρα, ο κ. Harrison έχει βοηθήσει να σωθούν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια βρέφη και εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν λάβει θεραπεία με τα αντισώματά του.
Η κόρη του, Tracy, χρειάστηκε το εμβόλιο αντι-D μετά τη γέννηση του πρώτου της γιου.
Φέτος τον Σεπτέμβριο, αναμένεται ότι ο κ. Harrison θα έχει κάνει 1.000 αιμοδοσίες.
«Ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω» λέει ο κ. Harrison, ο οποίος, σε ηλικία 74 ετών, εξακολουθεί να δίνει αίμα κάθε λίγες εβδομάδες.
Αλιεύθηκε από healthview.gr
Όσο υπάρχουν Άνθρωποι...

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

Η επιστροφή ενός Μεγάλου...

Vandalized Lenin statue restored in St. Petersburg

Αλιεύθηκε από en.rian.ru

Και πού 'σαι ακόμη...
Στον μετασοβιετικό καπιταλιστικό..."παράδεισο" της Ρωσίας (και όχι μόνον), όχι τον πραγματικά μεγάλο Λένιν, αλλά ακόμα τον μουρλό τον Στάλιν θα νοσταλγήσουν σε λίγο οι Ρώσοι (και όχι μόνον).
Παρεμπιπτόντως, ο Λένιν ήταν, όντως, μια μεγαλειώδης ιστορική μορφή.
Αν δεν ήταν τόσο ξεροκέφαλος κι άκουγε και λιγάκι...

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Η αλληλεγγύη του σαράφη...


Τα στοιχεία αφορούν τα επιτόκια του πρόσφατου δανεισμού των χωρών όπως καταγράφονται σε «Financial Times» και «Bloomberg»

Αφού τίναξαν τα επιτόκια στα γνωστά επίπεδα, τώρα παριστάνουν την τοκογλυφία του 5% ως υπόδειγμα... «κοινοτικής αλληλεγγύης» (αποκρύπτοντας, βέβαια, ότι κι αυτό το 5% αφορά στα τριετή ομόλογα, κι ότι η απόφαση των Βρυξελλών ορίζει πως ο τόκος σε πενταετή και δεκαετή ομόλογα, στα οποία κυρίως δανείζεται η Ελλάδα, θα είναι 6%).

*

Αδιάψευστος μάρτυρας για το τι σημαίνει η «κοινοτική αλληλεγγύη» τους, είναι ο σχετικός πίνακας.

*

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι η χώρα που όπως αποφάσισαν οι «εταίροι» και «φίλοι» της θα δανείζεται με επιτόκιο υψηλότερο από της «ρακένδυτης» (σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του πορτογαλικού Τύπου) Πορτογαλίας, από της Ισπανίας της ανεργίας του 20%, από της Βρετανίας με έλλειμμα αντίστοιχα της Ελλάδας, από της χρεοκοπημένης Ιρλανδίας (!), από της Τσεχίας των 5.000 ευρώ κατά κεφαλή χρέος όταν ο βασικός μισθός κινείται στα 400 ευρώ, από της Βραζιλίας των εκατομμυρίων στις φαβέλες και της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας.

*

Αυτή είναι η «κοινοτική αλληλεγγύη» τους:
Η Ελλάδα να δανείζεται - από τους «εταίρους» και «φίλους» της - με επιτόκιο μεγαλύτερο κι από αυτό στο οποίο δανείζεται το «βασίλειο» της παιδικής πορνείας και της φτώχειας, η Ταϋλάνδη,με επιτόκιο μεγαλύτερο ακόμα κι από αυτό στο οποίο δανείζεται το σύμβολο της στρατοκρατίας και της ανέχειας, η πρώην Βιρμανία (Μιανμάρ)...
Αλιεύθηκε από εφ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μια λίβρα σάρκας.
Πόρσια δεν υπάρχει.
Το αίμα ενέχυρο...

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Η μόνη λύση;

Μπαααα...ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Χαμηλότερα μισθοί και τιμές
«Μόνη λύση για την Ελλάδα ο αποπληθωρισμός» λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν

«Eυτυχισμένη Γερμανία χωρίς ευτυχισμένη Ελλάδα δεν γίνεται» απαντά στους γερμανικούς δισταγμούς ο επικεφαλής του ΔΝΤ

Βιέννη

Μοναδική «αποτελεσματική θεραπεία» που έχει μείνει για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τον αποπληθωρισμό ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που απομένει είναι ο αποπληθωρισμός. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ορθώς συνέστησε η Κομισιόν» αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στο αυστριακό Profil.

«Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Έλληνες από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», τονίζει.

Άλλος (θεωρητικός) τρόπος θα ήταν η υποτίμηση του νομίσματος ανέφερε επίσης, κάτι όμως που αποκλείει για την ελληνική περίπτωση.

Όταν ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να χαμηλώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ο Ντ.Στρος-Καν συμφωνεί πως η μείωση των μισθών μπορεί να επιβληθεί μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά «για αυτό ακριβώς είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο, που προσυπογράφει το ΔΝΤ».

Σχετικά με την αμφιλεγόμενη στο εσωτερικό της Γερμανίας συμβολή του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή βοήθεια, ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει επίσης πως ναι μεν η Γερμανία δεν ευθύνεται για την ελληνική κρίση αλλά «η Γερμανία θα είναι ευτυχισμένη μόνο εάν η Ελλάδα είναι ευτυχισμένη».

Newsroom ΔΟΛ

Μπα;
Μόνη λύση;
Γιατί "μόνη λύση";
Μόνη λύση είναι η εξαθλίωση, η φτώχεια κι η διαρκής υποτέλεια;
Αφού το λέει, ο άνθρωπος, υπάρχει και το "αδιανόητο":

Άλλος (θεωρητικός) τρόπος θα ήταν η υποτίμηση του νομίσματος ανέφερε επίσης, κάτι όμως που αποκλείει για την ελληνική περίπτωση.

Γιατί, καλέ κύριε;
Αν είναι να φτωχύνουμε, ίνα πληρωθούν αι Γραφαί της αοράτου χειρός της Αγοράς, δεν κάνει να φτωχύνουμε δημιουργώντας, αν μη τι άλλο, και μια προοπτική ανάκαμψης;
Πρέπει, σώνει και ντε, να μας καταστήσετε μπανανία με σκληρό νόμισμα, έτσι που να μην υπάρχει ποτέ περίπτωση να βγούμε απ' το λάκκο με τα κωλοδάχτυλα;
Όχι, καλέ μου άνθρωπε, υπάρχει πάντοτε μια καλύτερη λύση απ' αυτή που σου προτείνει, με συντριβή ψυχής, ο..."καλοκάγαθος" δήμιος.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΙΟΥ-ΠΙΟΥ ΟΡΓΑΝΑ...

...ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ!Ζημιές και σε ασθενοφόρο
Επίθεση αγνώστων με μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας με βόμβα μολότοφ κατά δύναμης των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν ρίξει βόμβα μολότοφ και σε ασθενοφόρο του γ' θεραπευτηρίου ΙΚΑ.

Η επίθεση στο ασθενοφόρο σημειώθηκε στις 02:00 τη Δευτέρα στην οδό Δ.Σολωμού 37 στα Εξάρχεια. Το ασθενοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ζημίες υπέστη και παρακείμενο σταθμευμένο όχημα.

Στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στο ασθενοφόρο, ομάδα νεαρών βγήκε από το χώρο του Πολυτεχνείου και επιτέθηκε σε ομάδα των ΜΑΤ, που είχε μεταβεί στο σημείο, με βόμβα μολότοφ.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Newsroom ΔΟΛ


ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΠΙΣΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ!

(Μα πόσο γελοίοι πια μπορούν να καταντήσουν οι "κοινωνικοί επαναστάται"...)

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

It's all about money...

...Τα πράγματα είναι βασικά απλά:
Αυτό που συμφέρει εμάς δεν συμφέρει τη Γερμανία.
Απ΄την ώρα που άρχισε η "επίθεση" στο ευρώ, οι εξαγωγές της Γερμανίας έπιασαν το ζενίθ (τον Φεβρουάριο που μας πέρασε σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών όλων των εποχών).
Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την "καλή" ή "κακή" διαγωγή της Ελλάδας. Οι άνθρωποι, απλά, βγάζουν χρήμα αγοράζοντας και πουλώντας δολάρια. Στα γκαγκαλάκια τους τα μέτρα που παίρνει ή δεν παίρνει η Ελλάδα, το θέμα είναι να βγάλουν κέρδη.
Ο Βγενόπουλος, ας πούμε, όταν ο Χατζηνικολάου του έριξε μια μπηχτή ότι "κάποιοι" τον θεωρούν κερδοσκόπο, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και κυνισμό: "Γιατί, υπάρχουν και χασοσκόποι;"
Οι "επιθέσεις" δεν είναι μόνον "εξωτερικές", αλλά και εσωτερικές.
Οι εγχώριες τράπεζες, ας πούμε, φτιάχνουν, με τις δικές μας καταθέσεις, επενδυτικά funds με σκοπό, τι άλλο, το κέρδος. Πώς μπορούν να κερδίσουν περισσότερο, στην παρούσα συγκυρία; Μα ασφαλώς αγοράζοντας και πουλώντας νόμισμα.
It's all about money, αδέρφια.
Ούτε μας μισεί, ούτε μας εχθρεύεται κανείς. Είμαστε, ετούτη τη στιγμή, ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και θα παίξουν επάνω μας όλα τα παιχνίδια που μπορούν να σκαρφιστούν, μέχρι να βγάλουν και το τελευταίο σεντ.
Μετά, θα πάνε στο επόμενο ψοφίμι.
Ωστόσο, η Ισπανία, όταν οι διεθνείς κερδοσκόποι προσπάθησαν να σπεκουλάρουν πάνω στο ομόλογο που εξέδωσε η ισπανική κυβέρνηση, το απέσυρε και ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους θα διερευνήσουν ποια ήσαν εκείνα τα κέντρα, εντός κι εκτός Ισπανίας, που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν, ώστε να ληφθούν στο μέλλον τα "αναγκαία αντίμετρα". Οι κερδοσκόποι μέτρησαν τα συν και τα πλην και διαπίστωσαν ότι η Ισπανία δεν είναι ακόμα "αρκετά ψόφια" για να της επιτεθούν, οπότε πήγαν ντούκου με δικαίωμα ρελάνς. Εδώ, δυστυχώς, οι ντόπιοι ανθυποφύλαρχοι έχουν προ πολλού απωλέσει κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας, οπότε μην περιμένετε τέτοια. Ο νενεκισμός είναι μακραίωνη πολιτική παράδοση στον τόπο μας.
Στο δια ταύτα.
Σε περιόδους τέτοιας βαθιάς κρίσης, επιβάλλονται ακραία και αντισυμβατικά μέτρα.
Για να παραμείνει η μύτη μας έξω απ' το νερό, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι ό,τι δεν συμφέρει τους (απολύτως ορθολογιστές) κερδοσκόπους (aka την "ελεύθερη αγορά").
Κι αυτό δεν είναι άλλο παρά η επιστροφή στη δραχμή κι η άμεση έξοδος απ' την ΟΝΕ και το Μάαστριχτ.
Ταυτόχρονα, βεβαίως, πρέπει να γίνει γενική εκκαθάριση στην κόπρο του (δημόσιου) Αυγείου, να κοπούν μαχαίρι οι ρεμούλες κι οι σπατάλες, να μπουν στη φυλακή όσοι σούφρωσαν δημόσιο χρήμα και, κυρίως, να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς, όπου το κράτος πρέπει να χώσει λεφτά για ανάπτυξη. Κι όλα αυτά όχι για να ικανοποιηθούν "οι αγορές" (οι "αγορές" δεν ικανοποιούνται παρά μόνον όταν έχουν ματσαμπουνίσει και το τελευταίο ίχνος απ' το μεδούλι), αλλά για να επιβιώσουμε.

Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010

Στου κουφού την έδρα...

το σαπούνι σου χαλάς...EΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Εξώδικη Διαμαρτυρία-Δήλωση-Πρόσκληση.
--------------------------------------------------------------------------------
Π Ρ Ο Σ
1) ΒΟΥΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, νομίμως εκπρ/νην από τον κον Πρόεδρόν της.
2) Έναν έκαστον των κ .κ. ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ατομικώς και
3) Κον ΠΡΟΕΔΡΟΝ της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατοίκων όλων Αθήνας
---------------------------------------------
Κύριοι,
Με την παρούσα μου διαμαρτύρομαι εντονότατα σε εσάς, διά την εκ μέρους του Κοινοβουλίου, πρόσληψη, λίαν προσφάτως, 232 νέων υπαλλήλων, πλέον των ήδη υπεραρίθμων υπαρχόντων, για τους οποίους μάλιστα δεν επαρκούσαν και δεν επαρκούν και τα έδρανα!
Διαμαρτύρομαι εντονότατα ως απλή Ελληνίδα, φορολογούμενη πολίτις, η οποία, μαζί με τους υπολοίπους συμπολίτες μου, καλούμεθα, σ' αυτήν την οικονομική κρίση, (την οποία δημιουργήσατε ΕΣΕΙΣ , κατά κύριον λόγον) να μειώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, υποβαλλόμενοι σε περικοπές μισθών και δώρων και καταβάλλοντες πληθώρα εμμέσων φόρων, που θα κάνουν το ακριβό κόστος ζωής μας, ακόμη ακριβότερο, πλέον των λοιπών αμέσων φόρων που έχετε ήδη εξαγγείλει!
Διαμαρτύρομαι εντονότατα διότι ενώ η Κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού, πάγωσε τις προσλήψεις στο Δημόσιο, εσείς πίσω από την πλάτη μας, προβήκατε στην πρόσληψη των δικών σας παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση (του Σιούφα) και ότι δήθεν δεν μπορείτε να την αγνοήσετε! Εσείς που έχετε, ήδη, συλλήβδην, αγνοήσει και εν τη πράξει, καταργήσει πολύ περισσότερους από έναν Νόμους θεμελιωτικούς υφισταμένων από παλιά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων!!!
Διαμαρτύρομαι για μένα ατομικώς αλλά και για τις λοιπές Ελληνίδες μάνες, που βλέπουμε τα παιδιά μας να αγωνιούν καθημερινώς, αναζητώντας μια θέση εργασίας, μια οποιαδήποτε, παρά τα πτυχία τους, θέση εργασίας και να μην μπορούν να την έχουν!
Διαμαρτύρομαι εντονότατα, διότι μας εμπαίζετε για μιά ακόμη φορά, ασύστολα!

Κύριοι,
Αν και το γνωρίζετε καλώς, οι Νόμοι ΚΑΤΑΡΓΟΎΝΤΑΙ από άλλους, νέους Νόμους, που ρυθμίζουν διαφορετικώς την ίδια περίπτωση.Είναι τα Νομικά, που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής! Θα μπορούσατε, λοιπόν, εάν το θέλατε, με νεώτερο Νόμο να καταργήσετε την όποια νομοθετική ρύθμιση και να παγώσετε τις προσλήψεις και των δικών σας παιδιών! Δεν το κάνατε! Επιλέξατε δύο μέτρα και δύο σταθμά! Οπως πάντα! Όπως και με τις αποζημιώσεις σας, τις συντάξεις σας, τις κρατήσεις σας, τα προνόμιά σας!
Κύριοι, ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να χριστείτε Ηγεμόνες μας;
Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε την Ελλάδα φέουδό σας και εμάς, φόρου υποτελείς στα κελεύσματά σας;
Πού είναι επιτέλους η αρχή της ισότητας, της ισονομίας, των ίσων ευκαιριών στην εργασία; Πού είναι επιτέλους η Δημοκρατία, την οποίαν, σας επιλέξαμε να υπηρετείτε; Και που με την προκλητική συμπεριφορά σας, παραβιάζετε κατ επανάληψη!
Επειδή, η συμπεριφορά σας αυτή δεν συνάδει ούτε με την ιδιότητά σας ούτε και με το λειτούργημά σας, διαμαρτύρομαι για πολλοστή φορά ενώπιόν σας και

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Όπως, εντός μιάς (1) εβδομάδος, από την γνωστοποίηση της παρούσας μου, προβείτε στις κάτωθι ενέργειες:
1) Δώσετε στην δημοσιότητα όλα τα όνόματα των υπαλλήλων της Βουλής και των νεοπροσληφθέντων.
2) Μας γνωρίσετε τι είδους έργον επιτελούν ακριβώς και ποιά ανάγκη επέβαλε την πρόσληψη νέων, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, σε περίοδο λιτότητος, για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Δικαιούμαστε, εν πάσει περιπτώσει, ως φορολογούμενοι σκληρά πολίτες, να γνωρίζουμε πού πάνε τα χρήματά μας!
Άλλως, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου, τείνοντος, στον, δια της εφαρμογής των προβλεπομένων νομίμων κυρώσεων, εξαναγκασμόν σας σε συμμόρφωση, προς όσα ανωτέρω αναφέρω και αιτούμαι.


Γεωργία Γρηγοροπούλου-Μουγιάκου
π.Νομικός σύμβουλος Δήμου Βούλας
Νομική-Οικονομική Αναλύτρια, Λογοτέχνις

Αλιεύθηκε από το tistrellis

Παρεμπιπτόντως, οι υπάλληλοι της Βουλής ήσαν οι μόνοι που εξαιρέθηκαν από κάθε περικοπή στις αποδοχές τους (δεν ίσχυσε γι' αυτούς ούτε η περικοπή του 30% στα δώρα, ούτε η περικοπή του 12% στα επιδόματα, ούτε τίποτα, πλην μιας περικοπής της τάξης του 5% που...φημολογείται ότι επέβαλε ο Πρόεδρος της Βουλής στις αποδοχές των υπαλλήλων της), όπως συνέβη με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, με το γελοίο αιτιολογικό ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά του Προέδρου της Βουλής!
Και μια που μιλάμε για Υπουργείο Οικονομικών, τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο των Οικονομικών είναι τα μόνα που εξακολουθούν να προέρχονται από ειδικούς λογαριασμούς, που ελέγχουν και διαχειρίζονται οι υπάλληλοι του....Υπουργείου Οικονομικών, αφού όλοι οι υπόλοιποι καταργήθηκαν με απόφαση του...Υπουργείου Οικονομικών!
Και το μαχαίρι και το πεπόνι και τα μα μα και τα σα μα και αντέστε στον αγύριστο.