Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Τι λέει πάλι τούτος ο κατεστραμμένος...

...ρε παιδιά;Να τα φέρουν πίσω οι πολίτες;;;
Ποια να φέρουν πίσω οι πολίτες, βρε παλιομ...άντε δεν το λέω, εκείνα που επί δεκαετίες σούφρωσαν τα διαπλεκόμενα αρχιλαμόγια της πειρατικής ελεύθερης αγοράς κι οι πολιτικές τους θεραπαινίδες; Αντί να πας να κρυφτείς σε καμιά τρύπα, που καταντήσατε τα νεοφιλελεύθερα τη χώρα μας μπανανία, έχεις και μούτρα να αποδίδεις ευθύνη για τις λαμογιές σας στους πολίτες; Άκου να τα φέρουν πίσω!
Ωστόσο, μια ευθύνη την έχουν οι πολίτες, αφού επί δεκαετίες ολόκληρες νομιμοποιούσαν πολιτικά και επιβράβευαν κάτι πολιτικούς σαλτιμπάγκους...όνομα και μη χωριό.
Μούντζες.
Αυτό σας χρωστάνε οι πολίτες, μούντζες.
Πολλές χιλιάδες, μιλιούνια μούντζες.
Σιχτίρ.

Να μου ζήσετε, ρε σοσιαλισταράδες, γμ...

...την μπανανία μου μέσα!

Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον
Παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες για 50 χρόνια


Αθήνα
Στην αξιοποίηση μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου προχωρεί η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εξετάζουν την παραχώρηση έως και για 50 έτη μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες. Μάλιστα, εντός του φθινοπώρου θα αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι και θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του εργοταξίου της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου στο Αντίρριο και του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν.

Σύμφωνα με πηγές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου η προκήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο του Ρίου - Αντιρρίου είναι έτοιμη σε όλες της τις λεπτομέρειες και εκτός απροόπτου θα κυκλοφορήσει εντός του Νοεμβρίου. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου έχει και τη θερμή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ήδη για το συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και στους δυνάμει επενδυτές συγκαταλέγεται και η κοινοπραξία Γέφυρα που έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται ήδη τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Οι μέτοχοι της κοινοπραξίας είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος (από τους μεγαλύτερους του κόσμου) Vinci (57%), η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ (22%) και οι επίσης ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες J&Ρ- Αβαξ (12%) και Αθηνά.

Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του φιλέτου αυτού έχει ήδη εκδηλώσει και η Qatar Ηolding, η οποία έχει προγραμματίσει και επενδύσεις στην ενέργεια στο λιμάνι του Αστακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αραβική εταιρεία Qatar Ηolding μαζί με άλλους ξένους επενδυτές ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στοιχεία για τη διαθέσιμη προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία δίπλα τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».

Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δορυφορικών απεικονίσεων και των τοπογραφικών της περιοχής για λογαριασμό των Αράβων. Η επένδυση στο Αντίρριο προβλέπεται να δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας σύμφωνα με φορείς της περιοχής. Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο επενδυτών από το Κατάρ αναμένεται να φτάσει στο Αντίρριο και θα επισκεφθεί τους πρώην εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας αλλά και περιοχή κοντά στο Μεσολόγγι 300 στρεμμάτων που ενδείκνυται για βιομηχανική αξιοποίηση.

Εξάλλου ανάμεσα στους ενδιαφερομένους για την εκμετάλλευση ακινήτων- φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου φέρεται να είναι και ο μεγαλύτερος αιγυπτιακός επιχειρηματικός όμιλος της Αιγύπτου, η Οrascom που ελέγχεται από την οικογένεια Σαουίρις.

Στα σχέδια της ΚΕΔ, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όποιον αναλάβει την 50ετή εκμετάλλευση της έκτασης, περιλαμβάνεται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή μίας από τις μεγαλύτερες μαρίνες της περιοχής, η κατασκευή εμπορικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.

Ιδιαίτερα φιλόδοξα είναι τα σχέδια της ΚΕΔ για το δεύτερο από τα ωριμότερα ακίνητα- φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου που είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και η περιβάλλουσα αυτό περιοχή, συνολικής έκτασης 16.900 στρεμμάτων. Η περιοχή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών οι οποίες θα προσελκύουν τουρίστες με γερά πορτοφόλια από όλον τον κόσμο και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το χιονοδρομικό κέντρο είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και η διάρκεια παραμονής του χιονιού είναι μεγάλη ενώ δίπλα βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη μεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Αποικιοκρατικαί συμβάσεις: "Η Φαιδρά Μπανανία"...
"Για περάστε, για περάστε, πέντε κρίκοι ένα τάλαρο, πάρε κυρία μου τώρα που γυρίζει, τ' αφεντικό τρελάθηκε, τα δίνει όλα τζάμπα!"
Και την Ακρόπολη παιδιά. Τι την θέλουμε και δεν την ξεπουλάμε κι αυτή; Ένα σκασμό λεφτά για συντήρηση μας κοστίζει κάθε χρόνο η ρημάδα και να δεις που στο τέλος δεν θα περισσέψουν για να δώκουμε μπουναμά στις τράπεζες για να στηρίξουμε την ρευτσότητά τους. Ααααα...δεν είναι ωραία πράγματα αυτά, άντε, να ξεπουλάμε σιγά σιγά τις αρχαιοσαβούρες.
Γιατί από κάτι νεοραγιαδοσαβούρες δεν βλέπω να γλιτώνουμε με τίποτα...

Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

"Ποιος σώζει ποιον;"

ΡΟΝΑΛΝΤ ΓΙΑΝΣΕΝ Ελλάδα - ΔΝΤ: Ποιος σώζει ποιον
«Η παρέμβαση του ευαγούς ιδρύματος αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς όλης της Ευρώπης» εκτιμά ο ολλανδός οικονομολόγος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, tovima.gr

Τρεις μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, ακόμη και οι... φύσει αισιόδοξοι Ελληνες έχουν πια συνειδητοποιήσει τι εστί βερίκοκο και γιατί το Ταμείο- το βασικό χρηματοπιστωτικό εργαλείο του Μπρέτον Γουντς και της Συναίνεσης της Ουάσιγκτον- έχει αποκτήσει την κακή φήμη που το συνοδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Τι λένε όμως οι ξένοι αναλυτές για το πρώτο τρίμηνο του ΔΝΤ στη χώρα μας; Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά για λογαριασμό του αμερικανικού think tank CΕΡR (Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών) με τίτλο «Η Ελλάδα και το ΔΝΤ:Ποιος σώζει ποιον;» ο γνωστός ολλανδός οικονομολόγος Ρόναλντ Γιάνσεν (ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει χρόνια στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως η Μerrill Lynch και η Cargill Ιnvestor Services, και ξέρει πολύ καλά πώς παίζεται το χρηματοπιστωτικό «παιχνίδι», όπως φαίνεται και από τις συχνές παρουσίες του στην τηλεόραση του Βloomberg) εξετάζει σε βάθος το ελληνικό πιστωτικό δράμα προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρέμβαση του ευαγούς ιδρύματος του Ντομινίκ Στρος-Καν όχι μόνο δεν θα σώσει την Ελλάδα αλλά αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο Γιάνσεν είναι άνθρωπος της αγοράς, υπεράνω κάθε υποψίας για φιλεργατικές, πόσω μάλλον...«αριστερές» ιδέες. Στη σημερινή συγκυρία αυτό κάνει τις απόψεις του ακόμη πιο ενδιαφέρουσες.

Θα έχουν θυσιαστεί

Τι λέει; «Σε τρία χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, ενώ η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη θα έχουν θυσιαστεί.Το μόνο που θα αλλάξει με το πακέτο διάσωσης είναι η ιδιοκτησία του χρέους. Το ελληνικό χρέος στην ουσία μεταβιβάζεται από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων- και ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης είναι η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών... από την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας», γράφει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του.

Έπειτα από μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της κρίσης- όπου τονίζονται τα μεγάλα δημοσιονομικά λάθη των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, τα «μαγειρέματα» της Στατιστικής και τα τεράστια επικοινωνιακά σφάλματα της παρούσας κυβέρνησης από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά που οδήγησαν σε «διαδοχικά κύματα κερδοσκοπίας», στέρησαν τη χώρα από κάθε δυνατότητα δανεισμού και ουσιαστικά την οδήγησαν δεμένη χειροπόδαρα στο μνημόνιο Γιάνσεν μπαίνει στο «ζουμί» αναλύοντας διεξοδικά το βαρύτατο τίμημα που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός για την υποτιθέμενη «διάσωσή» του. Καταλήγει ότι βασικός στόχος του προγράμματος προσαρμογής είναι η ταχύτατη εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος μέσω των ήδη γνωστών, ασφυκτικών για μεγάλες μάζες του πληθυσμού μέτρων αλλά και όσων έρχονται. «Τα μόνα ελλείμματα που θα επιτραπεί στην Ελλάδα να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτά που θα οδεύουν κατευθείαν στην πληρωμή των τόκων και χρεολυσίων» καταλήγει.

Ο Γιάνσεν χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του ίδιου του Ταμείου για το κοντινό μέλλον (συρρίκνωση του ΑΕΠ 4% εφέτος και 2,6% του χρόνου και «χλωμή» επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012) για να συμπεράνει πως ακόμη και αν επαληθευτούν- κάτι που ο ίδιος θεωρεί απίθανο, καθώς εκτιμά ότι το ΔΝΤ υποτιμά το μέγεθος της ύφεσης που θα επιφέρουν τα μέτρα που επιβάλλει- η Ελλάδα δεν θα φτάσει στα επίπεδα του ΑΕΠ που είχε το 2008 ούτε το 2015! Αντίθετα, θεωρεί ρεαλιστικές, αν όχι και «νερωμένες» προς τα κάτω, τις προβλέψεις του Ταμείου για έκρηξη της ανεργίας πέρα από το 14% ως το 2013, ενώ σημειώνει με ιδιαίτερη έμφαση την αναμενόμενη εκτόξευση του δημοσίου ελλείμματος ακόμη και πέρα από το 145% (το νούμερο που προβλέπει το ΔΝΤ για το 2014) από 115% πέρυσι και 99% πρόπερσι, καθώς το ονομαστικό χρέος θα αυξάνεται ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα μειώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση (που ο ίδιος αμφισβητεί) θα αυξάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ακόμη και το 2020, αν όλα πάνε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, το δημόσιο χρέος θα υπερβαίνει το 120%! Κοντολογίς, η μακροπρόθεσμη «μηχανική του χρέους», όπως την αποκαλεί ο Γιάνσεν, είναι εξαιρετικά δυσοίωνη για τη χώρα μας, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια. Πόσω μάλλον που, με βάση τα ως τώρα συμφωνηθέντα, η Ελλάδα καλείται από το 2014 και μετά να επιστρέψει στις αγορές και να δανειστεί λεφτά για να αποπληρώσει, εκτός από τα υπάρχοντα χρέη της, και τα 110 δισ. ευρώ του πακέτου σωτηρίας- ένα πρόσθετο χρέος που αντιστοιχεί στο 40% του σημερινού ΑΕΠ της.

Και συνεχίζει: «Ακόμη κι αν οι αγορές συχνά λειτουργούν με παράλογους τρόπους, κατανοούν άριστα τη βασική αρχή ότι για να ξεπληρώσεις τα χρέη σου πρέπει να έχεις αρκετά έσοδα. Κατανοούν επίσης ότι μια πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική· πως οι αρνητικές επιδράσεις της περικοπής των ελλειμμάτων στην οικονομική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση των φορολογικών εσόδων και να σπρώξουν την οικονομία σε μακρόχρονη στασιμότητα, ιδίως σε συνάρτηση με τον αποπληθωρισμό. Οι αγορές έχουν δίκιο να φοβούνται καθώς η Ελλάδα, ως μέλος της ευρωζώνης, δεν διαθέτει δρόμο διαφυγής μέσω υποτίμησης ή χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής».

«Τη διάσωση ποιου;»

«Για τι και για τη διάσωση ποιου μιλάμε;» διερωτάται. Για να απαντήσει αμέσως:

«Ο σκοπός του πακέτου διάσωσης είναι η μεταβίβαση χρέους από τις (κυρίως ιδιωτικές) τράπεζες σε δημόσια χέρια. Τα 110 δισ. ευρώ που δίνονται στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αποπληρωμή των τραπεζών και των θεσμικών επενδυτών που κατέχουν σήμερα τα ελληνικά χρεόγραφα. Τράπεζες, ασφαλιστικές και Ταμεία θα είναι οι αληθινοί ωφελημένοιαφού η πιθανότητα μιας ελληνικής στάσης πληρωμών έχει απομακρυνθεί».

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε, μερικά πράγματα που έχουμε γράψει εδώ στο παρελθόν.

Μόνον όσοι είναι αθεράπευτα αφελείς, ή το μυαλό τους έχει γίνει πλέον χυλός απ' την συστηματική προπαγάνδα των τηλε-παπαγάλων, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το παιχνίδι που παίζεται στη χώρα μας είναι στημένο, απ' την αρχή ως το τέλος, κι η τράπουλα σημαδεμένη. Κανείς, ούτε καν τα μέλη του νεοφιλελεύθερου κονκλάβιου του ΠΑΣΟΚ, δεν ισχυρίζονται ότι τα μέτρα της Πράξης Υποτέλειας θα οδηγήσουν σε εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, κανείς δεν υποστηρίζει ότι μετά την παρέλευση της τριετίας η ημετέρα μπανανία θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από σήμερα. Αντιθέτως, όχι μόνον το συνολικό χρέος της χώρας θα έχει αυξηθεί δραματικά, αλλά θα έχουμε βυθισθεί σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει ήδη ή, για την ακρίβεια, τελεί υπό προθεσμιακή πτώχευση. Στο τέλος της απεχθούς τριετίας, απλώς θα διαπιστωθεί και επισήμως ο οικονομικός (και όχι μόνον) θάνατος του υποτελούς "ασθενούς κρίκου".
Μα τότε γιατί;
Γιατί η (κατ' όνομα) ελληνική κυβέρνηση, η οποία κατά δήλωση του κ. Σαχινίδη είχε ήδη απ' τις αρχές του 2010 αποφασίσει πως το ΔΝΤ είναι "μονόδρομος", δεν προχώρησε, αν όχι σε μονομερή στάση πληρωμών που στην περίπτωσή μας ήταν η μόνη εθνικά συμφέρουσα λύση, τουλάχιστον σε μια αναδιάρθρωση του εξωτερικού μας χρέους;
Για όποιον δεν κοιμάται ύπνο αφάσιο, η απάντηση είναι προφανής: για να προλάβουν να την κοπανήσουν με σχετική ασφάλεια απ' το ναυάγιο οι αετονύχηδες της "ελεύθερης αγοράς", δηλαδή ακριβώς εκείνα τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας που οδήγησαν, βάσει σχεδίου, την Ελλάδα στον οικονομικό της θάνατο. Μιλάμε για τις μεγάλες, ελληνικές και ξένες, τράπεζες, για τα χρηματιστηριακά λαμόγια, για τα "θεσμικούς επενδυτές" (aka τα περιβόητα ξένα funds), για τους μαυραγορίτες και τους κερδοσκόπους, γενικά, για όλο αυτό το σκυλολόι της "ελεύθερης αγοράς" που τζογάρει με τις τύχες των ανθρώπων και των κρατών. Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο είδος αποικιακού ανταγωνισμού, προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες του ύστερου καπιταλισμού.
Και για όποιους εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν:

Σε ό, τι αφορά τους κινδύνους που έχει εντοπίσει το ΔΝΤ στην εκτέλεση του τριετούς οικονομικού προγράμματος από την Ελλάδα, αυτοί είναι 9 και έχουν να κάνουν με:

1. Την πιθανότητα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να μην είναι η προβλεπόμενη, αλλά ασθενέστερη.

2. Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και στήριξη από την κοινωνία στην εφαρμογή των μέτρων.

3. Το να μην επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως έχει προβλεφθεί.

4. Το ότι μπορεί η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2012 και μετά να μην είναι τόσο ομαλή όσο έχει εκτιμηθεί.

5. Την έλλειψη της δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

6. Το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα από τη μείωση των μισθών και από την ύφεση.

7. Την πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερη στήριξη, που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους.

8. Τα προβληματικά στατιστικά στοιχεία, για τα οποία παρά τις προσπάθειες βελτίωσής τους παραμένει αμφίβολη η αξιοπιστία τους.

9. Το ότι η συνεργασία ΔΝΤ με Ε. Ε. - ΕΚΤ μπορεί να φέρει κάποιες περιπλοκές.
Αλιεύθηκε από το Ινφογνώμων Πολιτικά

Ανάμεσα στ' άλλα, έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν "φήμες" ότι η Γερμανία έχει ήδη δρομολογήσει την επιστροφή της στο μάρκο.
Δηλαδή, πόσο πιο λιανά να μας το κάνουν για να το καταλάβουμε;
Μα τι διάολο, ΤΟΣΟ γρόθοι έχουμε καταντήσει πια;

Και βεβαίως...

ΜΕΡΚΕΛ: ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

«Οι χώρες της ευρωζώνης αγόρασαν χρόνο για να διαχειριστούν την κρίση του νομίσματος και τώρα πρέπει να προχωρήσουν προς την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
«Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το δίχτυ προστασίας για το ευρώ έχουν μετριάσει την άμεση πίεση», απάντησε η Μέρκελ στην ερώτηση εάν η κρίση της ευρωζώνης έχει περιοριστεί.
«Αγοράσαμε χρόνο για τους εαυτούς μας» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση RTL, τονίζοντας ότι τα κράτη πρέπει τώρα να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους.
«Αυτή η δουλειά πρέπει τώρα να γίνει για αρκετά χρόνια, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

"Σας παρακαλώ μη με κολάζετε..."

Η σχεδόν καθημερινή μου διέλευση από τον δρόμο που διαπερνά την πλατεία και τον ναό του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Πειραιά τείνει να εξελιχθεί σε μία άκρως εκνευριστική και αηδιαστική διάβαση μετά την τοποθέτηση στην πλατεία αυτού ενός προκάτ ναΐσκου. Ένα πρωινό μπροστά από τον αξιόλογης από αρχιτεκτονικής πλευρά ναό, στον ελεύθερο και κοινόχρηστο χώρο της πλατείας δίπλα από ένα επιχωματισμένο χώρο όπου παλιότερα λειτουργούσε σιντριβάνι, στήθηκε με γοργούς ρυθμούς ένα μετακινούμενο κτίσμα κυκλαδίτικης νοοτροπίας κατόπιν προφανώς απόφαση της ενοριακής επιτροπής και με την συγκατάβαση της μητρόπολης Πειραιώς.
Το προκάτ λοιπόν κατασκεύασμα εμφυτεύτηκε με περίσσια θρασύτητα, δίπλα στο χώρο όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια και που θα αποτελούσε ένα τουριστικό αξιοθέατο για τον Πειραιά, για λόγους που ακόμα επίσημα δεν αναφέρθηκαν αλλά άκουσα αρχικά ότι πρόκειται για τάμα ενός πιστού και τώρα τελευταία ότι απλά είναι ένας υποβοηθητικός χώρος προσκυνήματος με παγκάρι. Δεν ξέρω ποιος από τους λόγους είναι που με σκανδαλίζει περισσότερο, το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να στήσει ένα προκάτ ναό σε μία κοινόχρηστη πλατεία ή το γεγονός ότι μειώθηκαν οι επισκέψεις πιστών άρα και τα έσοδα της εκκλησίας και βρέθηκε μία λύση της κατάληψης ενός ελεύθερου χώρου. Αυτό που σίγουρα με κολάζει περισσότερο είναι ότι ο ισχύον νόμος για την ναοδομία (Νόμο 509/1977), εκείνη η νομική φόρμουλα ξέρετε που έχει επιτρέψει την κατασκευή μικρών ναΐσκων - ξωκλήσια που μετά για την προστασία του από τις καιρικές συνθήκες και τον ήλιο κτίστηκαν βίλλες, απαιτεί την αδειοδότηση** για την κατασκευή της νομαρχιακής πολεοδομίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΛΠ Α.Ε. στην οποία ανήκει η περιοχή. Υπηρεσία δηλαδή του ΟΛΠ της εταιρείας που έχει αναγάγει τον ρόλο της σε βασικό αναπτυξιακό φορέα του Πειραιά αφήνει να τοποθετηθεί ένα «κιόσκι» όπως το λέω εγώ μπροστά από το σύμβολο του Πειραιά, ερείπιο το ονομάζω, το εκθεσιακό κέντρο «Παγόδα».
Είναι πράγματι σκανδαλιστικό το γεγονός ότι μέλη της Εκκλησίας λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να ρωτήσουν κανένα και χωρίς να παράγουν ουσιαστικά κάποιο κοινωνικό έργο στους πολίτες. Είναι εμπαιγμός όταν ο ΟΛΠ δεν έχει μιλήσει καθόλου για το γεγονός όπως ελάχιστα μιλάνε για την μεγάλη ρύπανση που προκαλούν οι δραστηριότητες της εταιρίας στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή του Α΄ Διαμερίσματος του Πειραιά καθώς και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας. Είναι κρίμα όταν η Νομαρχία Πειραιά που θέλει να επιδεικνύει ένα ενεργό ρόλο στο Πειραιά να μη έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις για το θέμα. Η άμεση μετακίνηση αυτού του ναΐσκου είναι επιβεβλημένη τόσο για την αυθαιρεσία που προκαλεί όσο για το ότι είναι αδιανόητη η παρουσία του στο χώρο τόσο για αισθητικού λόγους όσο και για λειτουργικούς λόγους. Τότε και μόνο θα πάψω να κολάζομαι όπως είμαι σίγουρος ότι τότε μόνο θα πάψουν να ωθούνται στο πειρασμό πολλοί άλλοι συμπολίτες μου.

Κυριάκος Τσιπούρας,
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

**Δήλωση του Αντιδημάρχου Π. Αγγελόπουλου για την κατασκευή του Ναΐσκου
στις 15/7/2010.