Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Με απλά λόγια...

...τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Όσο περισσότερο επιλέγουμε να παραμένουμε στον βρόγχο της γερμανικής αποπληθωριστικής πρακτικής, όσο περισσότερο βουλιάζουμε στον ενυπόθηκο κι ανώφελο (για την Ελλάδα και τον λαό μας) "δανεισμό" του δήθεν "μηχανισμού στήριξης", τόσο περισσότερο τροφοδοτούμε την "χιονοστιβάδα" της ύφεσης, του στασιμοπληθωρισμού και της εκρηκτικής διόγκωσης του χρέους, που τελικά ανατροφοδοτεί τα ελλείμματα και καθιστά όλη αυτή τη συζήτηση περί "έναρξης ανάπτυξης" στο τέλος του 2011 μια φάρσα.


"Ναι στην αναδιάρθρωση του χρέους"

Στην πληθώρα αναλύσεων και προβλέψεων για την πορεία και γενικά το μέλλον του ευρώ προστίθεται σήμερα ακόμη ένας αναλυτής που επιμένει στην άμεση αναδιάρθρωση του χρέους για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

«Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung στη σειρά "Ειδικοί αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές" που σήμερα αφορά την Ελλάδα:
«Ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α. Δηλαδή τα μπαλώματα. Που σημαίνει την αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει όμως κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. "Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα", υποστηρίζει ο κ. Μπόσομγουερθ και δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο και προσθέτει: "δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα".

Αναδιάρθρωση για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή. Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, σύμφωνα με τον γνωστό μάνατζερ, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, "αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά". "Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες".

«Το σχέδιο δράσης Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. "Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ", υπολογίζει ο γνωστός μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.»
Τέλος ο Άντριου Μπόσομγουερθ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν επενδύει πια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.»
Αλιεύθηκε από το realpolitics.gr
Πηγή: dw-world.de


Την ίδια ώρα, η Γαλλίδα υπ. Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διακήρυξε ότι: "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης [του ελληνικού χρέους]", γιατί κάτι τέτοιο..."θα έπληττε την Ευρώπη" και πως "ο Γιώργος Παπανδρέου την διαβεβαίωσε πως το μνημόνιο θα τηρηθεί κατά γράμμα και ότι η κυβέρνηση του δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος" (!!!).

Η "απειλή προς την Ευρώπη", βεβαίως, δεν είν' άλλη απ' τα περίπου 140 δις σε ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των γαλλογερμανικών τραπεζών, καθώς κι αρκετές δεκάδες δις που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζιτών.

Κι εμείς;

Εμείς καλούμαστε να σύρουμε το Τζάγγερνοτ της "ευρωζωνικής σταθερότητας" μέσα απ' τ' αποκαϊδια του κοινωνικού και πολιτικού ολοκαυτώματος της Πράξης Υποτέλειας (aka Μνημόνιο), έμπλεοι "νεοπατριωτισμού" και...σοσιαλιστικού νεοφιλελευθερισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: