Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Βρε καλώς τους...

...Selecção!


Καθώς όλα δείχνουν, και η Πορτογαλία έρχεται, με την σειρά της, για να προστεθεί στα θύματα της κερδοσκοπικής σπέκουλας των "αγοραίων κακών μαγισσών".
Και της ετοιμάζουν...μνημονιακό κοστουμάκι κι αυτής, γιατί, καθώς είπαμε, ο "ισχυρός Βορράς" τό 'χει βάλει αμέτι μουχαμέτι να περάσει καπίστρι στην πλάτη και λαιμαριά στο σβέρκο του "ισχνού Νότου", μη τυχόν και χάσουν καμιά λιρίτσα οι κλεφτοτραπεζίτες και τα θεσμικολαμόγια!


Προσωρινό σωσίβιο για Πορτογαλία από ΕΚΤ με αγορά ομολόγων

Το φιλί της ζωής έδωσε χθες η ΕΚΤ στην Πορτογαλία με την αγορά 5ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων της και ενώ πληθαίνουν οι ημιεπίσημες πληροφορίες πως Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη πιέζουν την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια από τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση της κρίσης εμπιστοσύνης των αγορών στην πολύ μεγαλύτερη Ισπανία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γουόλφγκανγκ Σόϊμπλε πάντως αρνήθηκε πως η χώρα του άσκησε πιέσεις.

Μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας μειώθηκε αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε γνωρίσει κατακόρυφη άνοδο και την Δευτέρα είχε φθάσει το 7,18% (στο 10ετές).

Χρηματομεσίτης δήλωσε πως η ΕΚΤ αγόραζε επίσης ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα, όχι όμως και ισπανικά.

Συνολικά, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σχεδόν 74 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων προβληματικών δημοσιονομικά χωρών-μελών απ' όταν άρχισε να παρεμβαίνει τον περασμένο Μάϊο. Την περασμένη εβδομάδα αγόρασε 147 εκατομ. και ήταν η μικρότερη αγορά από τον Οκτώβριο. Ακόμη και στο κορυφαίο σημείο τους, οι αγορές από την ΕΚΤ εξασφάλισαν μόνο βραχυχρόνια ανάσα από τις πιέσεις. Γι' αυτό και ο Laurence Boone, διευθυντής αναλύσεων της Barclays Capital στο Παρίσι δήλωσε πως "εάν τα σπρέντ των αγορών συνεχίσουν να αυξάνουν, τότε η Πορτογαλία έχει μικρή πιθανότητα να διαφύγει την διάσωση".

Οι οικονομολόγοι Gilles Moec και Marco Stringa της Deutsche Bank δήλωσαν πως είναι μόνον ζήτημα χρόνου πριν η ισχυρά ελλειμματική Πορτογαλία με τη στάσιμη οικονομία της και την απώλεια ανταγωνιστικότητας απ' όταν εισήλθε στο ευρώ ζητήσει βοήθεια.

Σημειώνεται πως πηγή από την ευρωζώνη δήλωσε ότι η Λισσαβόνα θα χρειαστεί 65 με 129 δισ. δολ. ως βοήθεια, ανάλογη δηλαδή των 103 δισ. δολ. που έλαβε η Ιρλανδία.
Αλιεύθηκε από την εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ωστόσο, το μόνο που τελικά θα καταφέρουν οι μοχθηροί μας εταίροι, είναι να πυροδοτήσουν τελικά την θρυαλλίδα του χρέους των "ασθενών κρίκων" της ευρωζώνης, κι έτσι ν' ανατινάξουν και τα δικά τους...σαράγια μαζί με τις φτωχοπαράγκες των "PIIGS"!

                                            (κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: