Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Τοκογλύφοι όλου του κόσμου...

...ενωθείτε!


ΠΡΟΣ ΠΑΝΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
ΕΝΑ «ΘΑΥΜΑ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ: Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Η δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους, θα αποτελέσει το πεδίο άλλης μιας τοκογλυφικής ληστείας του χρηματιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα αλλά και στη γενικότερη περιφέρεια της Ευρωζώνης!

Ειδικά στην Ελλάδα, η αυριανή (11/1) δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους € 1,5 δις, αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ στο ύψος του επιτοκίου μετά την εισδοχή της Ελλάδας στο ευρώ! Εδώ έχει σημασία να υπενθυμίσουμε πως, την προηγούμενη εβδομάδα το spread, αναρριχήθηκε και παραμένει ακόμα λίγο κάτω από τις 1.000 μονάδες βάσης! Μάλιστα το πρωί της Δευτέρας 10/1, ξεπέρασε για μερικά λεπτά τις 1.000 μονάδες βάσης!

Έτσι λοιπόν, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για αύριο κάνουν λόγο για επιτόκιο, το οποίο θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5%, γεγονός που θα συνιστά τοκογλυφική ληστεία πρώτου μεγέθους και το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα και εξελίξεις, "ελεγχόμενης", στα λόγια, χρεοκοπίας!

Και Μνημόνιο και τοκογλυφία από τις αγορές!

Όλοι και όλες, θυμόμαστε πολύ καλά πως η υπαγωγή στην τρόικα, στηρίχθηκε πάνω στο επιχείρημα, πως το τροϊκανό δάνειο των € 110 δις, αποτελούσε τη μοναδική εναλλακτική λύση στα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού των αγορών!

Αρκεί όμως να αναφέρουμε πως, μόνο μέσα στο 2011, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει € 20 δις από τις αγορές μέσω βραχυχρόνιου (δηλαδή διάρκειας κάτω του έτους) δανεισμού! Από αυτά μάλιστα τα € 4,6 δις θα πρέπει να αντληθούν εντός του Ιανουαρίου!

Έτσι, η δαπάνη για τόκους είναι σίγουρο πως θα ξεπεράσει ακόμα και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2011, που την ανεβάσουν στο πρωτοφανές 7% του ΑΕΠ ή αλλιώς στα €16 δις! Βλέπουμε λοιπόν, πως αντίθετα με την ρητορεία Κυβέρνησης και κυρίαρχων ΜΜΕ, το Μνημόνιο δεν λύνει το πρόβλημα του υψηλού κόστους δανεισμού αντίθετα το συντηρεί και μάλιστα από ότι φαίνεται το εντείνει!

Είναι προφανές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει αυτήν την πορεία συνεχούς αποδόμησης εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων, η οποία μάλιστα αποδεικνύεται και χαρακτηριστικά ανεπαρκής ως προς το να επιλύσει ακόμα και τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους επιβλήθηκε!

Με το ζόρι η Πορτογαλία στην τρόικα!

Σύμφωνα άλλωστε με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, υπέδειξαν στο πλαίσιο του Eurogroup (ομάδα Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), την άμεση υπαγωγή της Πορτογαλίας στην τρόικα!

Παρόλα αυτά το «ξεπουπούλιασμα» της Πορτογαλίας στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, όπου το επιτόκιο έφτασε το 3,68% από 2,05%, τον Σεπτέμβριο, φαίνεται πως επιταχύνει τις εξελίξεις! Την ίδια στιγμή στην Πορτογαλία, τα spread τραβούν και αυτά την ανηφόρα, δημιουργώντας ένα κλίμα που θυμίζει αυτό που επικρατούσε στην Ελλάδα λίγο πριν την υπαγωγή στο Μνημόνιο!!!

Μάλιστα, η ίδια πηγή του Reuters, προσδιορίζει ακόμα και το ύψος του προβλεπόμενου πακέτου στήριξης, τοποθετώντας το μεταξύ €50 – €80 δις!

Φυσικά, το ντόμινο των εξελίξεων, δεν πρόκειται να σταματήσει στην Πορτογαλία, αλλά όλοι θεωρούν πως το αμέσως επόμενο θύμα θα είναι η Ισπανία, η οποία σημειωτέον αποτελεί και την 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης!

Την ίδια στιγμή, οι αυξανόμενες πιέσεις στην Πορτογαλία, πυροδοτούν πολιτική κρίση στο εσωτερικό της χώρας. Ο αρχηγός του κεντροδεξιού «Σοσιαλδημοκρατικού» κόμματος, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ζήτησε την αποχώρηση του σοσιαλιστή Ζόζε Σόκρατες από την πρωθυπουργία, και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών!

Μια ανάσα πριν την κατάρρευση η Ευρωζώνη!

Σύμφωνα με αναλυτές, πολλά θα κριθούν από τις δημοπρασίες ομολόγων και εντόκων γραμματίων που θα διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία (συνολικό ύψος € 11,25 δις) αλλά και από Γερμανία και Ολλανδία (συνολικό ύψος € 10 δις). Τα επιτόκια που θα σημειωθούν στις δημοπρασίες αυτές μπορεί να δράσουν ως καταλύτης δυσάρεστων και διαλυτικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη!

Μοναδικός τρόπος να αναβληθεί χρονικά η προοπτική αυτή, θα ήταν μια πολύ ριζική αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία μέχρι τώρα εμμένει στην επιβολή «μνημονιακών βασανιστηρίων» στις χώρες της ευρωπεριφέρειας! Από ότι φαίνεται όμως, η προοπτική μιας τέτοιας μεταστροφής της γερμανικής κυβέρνησης, δεν φαίνεται στον ορίζοντα!

Βέβαια, η ριζική λύση στην κρίση χρέους των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να έρθει μέσα από οποιοδήποτε μέσο, το οποίο θα διαιώνιζε τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που διευρύνει το κοινό νόμισμα (πχ ευρωομόλογο)! Αντίθετα, το τέλος της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από προοδευτικές ανατροπές στις χώρες της Ευρωζώνης και γενικότερα της ΕΕ!

Οι ανατροπές αυτές θα ανατρέψουν το οικοδόμημα της Ευρωζώνης και της ΕΕ, και θα ανοίξουν νέους προοδευτικούς - σοσιαλιστικούς και πραγματικά διεθνιστικούς δρόμους για τους λαούς που είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να τους περπατήσουν!
Αλιεύθηκε από το ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια: