Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ!!!

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ..."ανακάλυψαν" την αναγκαιότητα συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους!
ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ!!!


Βάσω Παπανδρέου: «Σκέφτηκα να παραιτηθώ πριν το μνημόνιο»
«Γιατί όχι από τώρα αναδιάρθρωση;»

Αθήνα

Η πρώην υπουργός κυρία Βάσω Παπανδρέου άνοιξε την περασμένη εβδομάδα σε μια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ένα θέμα δύσκολο για την κυβέρνηση: την αναδιάρθρωση του χρέους. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, μιλά έπειτα από πολλούς μήνες αποχής από τον δημόσιο διάλογο για τις θέσεις της σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Εξηγεί ποιά ακριβώς είναι η πρόταση της για το καυτό ζήτημα της αναδιάρθρωσης: «Δεν συζητούμε για μονομερή αναδιάρθρωση, που θα σήμαινε στάση πληρωμών και θα ήταν ανεπίτρεπτο για τη χώρα. Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας – για το σύνολο του χρέους μας, εννοείται», διευκρινίζει.
Θεωρεί ότι το 2013 όταν θα αρχίσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η αναδιάρθρωση θα είναι – περίπου – προαπαιτούμενο. «Γιατί τότε και όχι από τώρα; Όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων», παρατηρεί. Η κυρία Παπανδρέου πιστεύει ότι έπρεπε από τον περασμένο Μάιο να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα του χρέους. Αποκαλύπτει επίσης ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί από βουλευτής πριν από την ψηφοφορία για το μνημόνιο, επέλεξε όμως να στηρίξει την κυβέρνηση, καθώς όπως λέει, «εκείνη τη στιγμή, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν του μνημονίου για τη χώρα».

(...)

-Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία;

«Πραγματικά, οι τραπεζίτες της χώρας μας είναι απέναντι σε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση, διότι φοβούνται το κόστος από το ενδεχόμενο «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Όμως, πρέπει να σκεφτούν ότι αν μπορούσε να επιτευχθεί μία λύση η οποία θα εκλαμβανόταν ως οριστική από τις αγορές, τότε τα ομόλογα προφανώς θα ανακτούσαν ολόκληρη την αξία τους, ή πάντως ένα σημαντικό μέρος της. Και σε κάθε περίπτωση, οι Τράπεζες θα πρέπει να σκεφτούν ότι ήδη η ΕΚΤ προχωρεί σε "κούρεμα" των ομολόγων τους. Όπως και ότι έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας – η οποία πληρώνει τις τεράστιες εγγυήσεις που τους έχουν δοθεί - και όχι μόνον απέναντι στους μετόχους τους».

-Έχετε υποστηρίξει πολλές φορές ότι ο λογαριασμός του μνημονίου δεν βγαίνει. Πρόκειται όμως για τη σωστή «συνταγή» εξόδου από την κρίση ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί ξανά κάποια σημεία της συμφωνίας;

«Επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια, για να θυμηθούμε όλη την πορεία. Ήμουν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν σκληρά μέτρα αμέσως μετά από τις εκλογές του 2009. Δυστυχώς, ήταν άλλες οι προτεραιότητες εκείνη την περίοδο. Θεωρώ ότι αν είχαμε δράσει εγκαίρως, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει μεγάλο μέρος των όσων ακολούθησαν. Αλλά αυτό πια, είναι απλώς μία υπόθεση.
Φτάσαμε στο μνημόνιο. Και είμαι μεταξύ εκείνων που ψήφισαν «ναι» στη Βουλή. Ομολογώ ότι είχα σκεφτεί να παραιτηθώ από βουλευτής πριν από την ψηφοφορία. Όμως επέλεξα να μείνω και να στηρίξω την κυβέρνηση, διότι εκείνη τη στιγμή, όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν του μνημονίου για τη χώρα.
Όταν είπα ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, εννοούσα το θέμα της αποπληρωμής του χρέους. Ακόμα και μετά από την επιμήκυνση που πετύχαμε, χρειαζόμαστε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς και πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια για να κάνουμε το χρέος μας βιώσιμο. Κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι καμιά αναπτυγμένη χώρα δεν έχει επιτύχει τα τελευταία 50 χρόνια τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, επανερχόμαστε στην αναδιάρθρωση. Όχι ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχει πλέον τίποτε εύκολο. Αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ο μόνος δρόμος
».
(...)

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο tovima.gr

Ε ρε γλέντια! Ξύπνησαν! 

"Ανακάλυψαν" αίφνης, ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και χρειάζεται αναδιάρθρωση! 
Φωστήρες...
Εν τω μεταξύ, συναποφάσισαν και συνυπέγραψαν το κοινωνικό ολοκαύτωμα της πατρίδας μας και την οριστική και αμετάκλητη απεμπόληση της εθνικής και πολιτικής κυριαρχίας του λαού μας στον τόπο μας, συνήργησαν στην, εξόφθαλμη πλέον, φάμπρικα της απάτης - bailout του "μνημονίου", συναίνεσαν στην διάλυση του κοινωνικού κράτους και στην αφαίρεση κάθε εργατικού και κοινωνικού κεκτημένου, αλλά τώρα, βρε για δες κάτι παράξενα πράματα, διαπιστώνουν ότι οι αποπληθωριστικές πολιτικές του μνημονίου δεν είναι μόνο αδιέξοδες μα και καταστροφικές!
Ένα περιποιημένο περγαμόντο στα τζιμάνια του ΠΑΣΟΚ!
Κι όλα αυτά γιατί;
Μα το λέει ξεκάθαρα η Βάσω μας: 

"Πραγματικά, οι τραπεζίτες της χώρας μας είναι απέναντι σε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση, διότι φοβούνται το κόστος από το ενδεχόμενο «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους"
Μπίνγκο!
Βέβαια, λέει την μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, που μάλλον είναι κι εκείνη που έχει το ζουμί, είναι πως στ' αποτέτοια του συμβουλίου της ανθυποφυλαρχίας οι ελληνικές τράπεζες, αν κι ομολογουμένως τσινάνε κι αυτές σαν τα παλιομούλαρα στο ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης, μη τυχόν και χάσουν οι "μερισματούχοι" καμιά απόδοση απ' το γκανιάν. Οι ημέτεροι (;) ανθυποφύλαρχοι έχουν λάβει εντολές που αφορούν πρωτίστως στην "προστασία" των γαλλογερμανικών τραπεζών και βεβαίως του εσμού των "θεσμικών", που ήδη φαίνεται να έχουν αποδράσει χωρίς βαρείς "τραυματισμούς" απ' το ναυάγιο.
Αυτό είναι το ρεζουμέ μιας προαναγγελθείσης απάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: