Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Το χρονικό μιας...

...προαναγγελθείσης απάτης #3: το γκραν φινάλε;


Άντε πάλι τα γνωστά ψευτοδιλήμματα.
Ένα στοιχειωδώς σοβαρό κράτος, θα είχε, ήδη από πέρσι, δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και θα είχε προβεί σε αναδιάρθρωση. Επιτέλους, πρόκειται για μια διεθνή, και παντελώς αποδεκτή, πρακτική της "αγοράς". Σχεδόν μια χώρα ανά εξάμηνο, τα τελευταία σαράντα χρόνια, αναδιαρθρώνει το χρέος της, είτε "φιλικά" είτε "επιθετικά". Το θέμα είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι αντικειμενικά μη διαχειρίσιμο πλέον.
Αντί για το αυτονόητο, η κατοχική κυβέρνηση υλοποίησε την εντεταλμένη φάμπρικα bailout του Μνημονίου, την οποία τα πάσης φύσεως "πρόθυμα" εξαπτέρυγα έσπευσαν να "νομιμοποιήσουν".
Τώρα, βέβαια, τα εξαπτέρυγα το έχουν ρίξει στην παλαβή: "δεν είδα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα", κι έτσι επιστρατεύτηκε η θλιβερή Μαρία στο ρόλο του κατοχικού λαγού. Σα δε ντρέπεται κι αυτή.
Παρακάτω.

Η πιο μεγάλη μούφα απ' όλες, είν' εκείνη που μηρυκάζουν τα ΔΝΤδουλάκια και τα τηλεπαπαγαλάκια: "αν δεν πάρουμε την τάδε δόση, θα επέλεθει ο Αρμαγεδδών· τέρμα μισθοί και συντάξεις, λαϊκά συσσίτια στην Ομόνοια, πληθωριστική δραχμή", κι ένα κάρο ακόμα προπαγανδιστικές μούφες.
Το ερώτημα είναι απλό: σε περίπτωση μη εκταμίευσης της όποιας διαβόητης μνημονιοδόσης, γιατί το ελληνικό κράτος θα πρέπει "αναγκαστικά" κηρύξει παύση μισθών και συντάξεων, και γενικά να "κατεβάσει ρολά", όπως είπε ο αναίσχυντος ανθυποθησαυροφύλακας, και να μην προχωρήσει απλώς σε στάση πληρωμών, που, επιτέλους, μεταφράζεται σε μη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Το 2010, επί συνόλου 54 περίπου δις ιδίων εσόδων του ελληνικού κράτους, οι δημοσιονομικές δαπάνες ανήλθαν περίπου σε 21 δις και η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους σε 22. Όποιος ξέρει απλή αριθμητική, και δεν καταπίνει αμάσητη την συστημική προπαγάνδα (παρεμπιπτόντως, ο "πολύς" Ευ. Βενιζέλος το είπε εντός του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε υπό "δημοσιονομική κατοχή", κι ας τσίνισε στη συνέχεια ο εντεταλμένος ανθυποθησαυροφύλαξ), ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Οπωσδήποτε, μια τέτοια πολιτική απόφαση, είτε αναδιάρθρωσης είτε στάσης πληρωμών, προϋποθέτει μια σειρά άλλων κινήσεων, που έχουν κατά καιρούς αναλυθεί επί μακρόν. Ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου απ' την ΟΝΕ δεν αποτελεί "σάλπιγγα της Αποκάλυψης", όπως πάνε να το περάσουν τα γνωστά κοράκια, αλλά μια εναλλακτική λύση, που, αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά, μπορεί να βγάλει την πατρίδα μας σχετικά γρήγορα, και απείρως λιγότερο επώδυνα απ' την "ελεγχόμενη πτώχευση" που μας ετοιμάζουν τα ευρωπαϊκά ανακτοβούλια κι οι πάσης λογής ανθύπατοι, και να βάλει την Ελλάδα σε μια νέα πορεία ανασυγκρότησης κι ανάπτυξης. Κι αν δεν σας πείθω εγώ, δέστε τι κάνουν, τώρα δα, οι Αμερικανοί προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο χρεωκοπίας αντιμέτωποι με το ιλιγγιώδες χρέος των 14,5 τρις δολαρίων περίπου. Δέστε επίσης πώς αντιμετώπισαν τη δική τους κρίση, τα τρία τελευταία χρόνια, παίζοντας με το νόμισμά τους, τακτική που εν πολλοίς οδήγησε στην "δική μας" ευρωπαϊκή κρίση.
Θα μου πει κάποιος: "οι ΗΠΑ είναι ελέφας κι εμείς είμαστε βατράχι".
Ε, δεν πειράζει, όλα τα καλά ζωντανά χωρούν στον βάλτο, αρκεί να γνωρίζουν τρόπους να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους για να επιβιώσουν.
Κατακλείδα: θα υπάρξει κρίση σε περίπτωση που η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της ή/και προβεί σε στάση πληρωμών ή/και βγει απ' την ΟΝΕ;
Ασφαλώς θα υπάρξει. Αλλά η κρίση αυτή δεν θα είναι χειρότερη απ' την τωρινή και, αυτό είναι το σημαντικό, θα είναι μια κρίση που θ' ανοίξει προοπτικές ανάκαμψης, ανασυγκρότησης κι ανάπτυξης, προοπτικές ελπίδας δηλαδή. Ασφαλώς, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι το υφιστάμενο "πολιτικό προσωπικό" θα πάει σπίτι του, αν και το ιδανικό θα ήταν να πάει στο γκιστάνι.
"Η μεταστροφή του Σόιμπλε και η επιστροφή ενός... άλλου Ζισκάρ"
Πληθώρα εκπλήξεων από νυν και πρώην αξιωματούχους με τις «θέσεις» για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους


Αθήνα


Πέρα από την αποκάλυψη Γιούνκερ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να αποφασίσει την εκταμίευση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου - στο μέτρο που του αναλογεί, στο ένα τρίτο του συνολικού δανείου δηλαδή - η μείζονα εξέλιξη της χθεσινής ημέρας είναι η ξαφνική αλλαγή πλεύσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους, ότι εκείνο που προέχει είναι η τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Ελλάδα και ότι εν πάση περιπτώσει οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας».


Σε συνέντευξή του που δημοσίευσε χθες η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt της Γερμανίας ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας». Σαν να είχε μόλις διαβάσει το κύριο άρθρο της γαλλικής «Le Monde» ο γερμανός υπουργός, που υποστηρίζει ότι το πρόβλημα τις Ευρώπης δεν είναι οικονομικό ή δημοσιονομικό, αλλά πολιτικό, αφού η «κακοφωνία» των δηλώσεων δίνει την εντύπωση όχι μιας Ευρώπης που φροντίζει για το κοινό της νόμισμα και για τα συμφέροντά της, αλλά για ένα ετερόκλητο σύνολο πολιτικών ηγετών που ενδιαφέρονται μόνο για τα μικροπολιτικά - διάβαζε εκλογικά - συμφέροντά τους.


«Η Ελλάδα χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας αναφορά στον τομέα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς και στο ηλεκτρικό της δίκτυο.


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


«Ενα σενάριο αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους», λέει, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση απαίτηση εξυπηρέτησης όλων των δανείων με τις ανάλογες συνέπειες για την ικανότητα πληρωμών της χώρας.


Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει «ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την πτώχευση της Lehman Brothers», προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.


Ωστόσο, αίσθηση έκανε άρθρο του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ, η οποία αντιτίθεται σταθερά στην προοπτική μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κρατά «κρυφά χαρτιά» σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει την απευκταία κατά τα άλλα λύση της αναδιάρθρωσης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις (πρώην και νυν) στελεχών της ΕΚΤ που χαρακτηρίζουν «σενάριο τρόμου» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποσκοπούν στη «χαλιναγώγηση της Ελλάδας» και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωσαν τα επιπρόσθετα μέτρα», αναφέρει στο πρακτορείο ο οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο Γιούργκεν Μίτσελς.


Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη έτοιμα «εναλλακτικά σενάρια» σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση οδηγηθεί σε ήπια ή πιο «άγρια» αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό διότι «οι κανονισμοί της τράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και λένε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει την εγγύηση της ΕΚΤ αν κριθεί απαραίτητο», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.


Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg από την ΕΚΤ, χωρίς όμως να τις κατονομάζει, μία από τις λύσεις που βρίσκει σύμφωνους πολλούς στη Φρανκφούρτη είναι η αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ όταν λήξουν αυτά που έχουν ήδη εκδοθεί.


Οικονομικοί αναλυτές της Deutsche Bank και επενδυτικών κεφαλαίων εκτιμούν ότι η ΕΚΤ «θα ρίξει νερό στο κρασί της» επιτρέποντας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφευχθεί το «απόλυτο χάος» της στάσης πληρωμών.


Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα έλεγε κανείς ότι απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τους... αγανακτισμένους πολίτες που συγκεντρώθηκαν, για δεύτερο συνεχόμενο απόγευμα χθες και παρά τη βροχή, στην πλατεία Συντάγματος και σε κεντρικά σημεία πολλών άλλων ελληνικών πόλεων. «Κάθε φορά που λαμβάνονται σε μια χώρα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις, αλλά σε τελευταία ανάλυση εναπόκειται στην πολιτική εξουσία να αποφασίσει, ακούγοντας την κοινωνία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπάι.


Ο ευρωπαίος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται αποστολή στελεχών της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Αθήνα η οποία αξιολογεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και χαρακτήρισε «επιτεύξιμους» του δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι αν η ΕΕ «θα πράξει το παν ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή πιστωτικού επεισοδίου... Θα πράξει το παν για τη σταθερότητα του ευρώ».


Διαβάστε όλο το άρθρο στο ΒΗΜΑ

Όταν κάποιοι γράφαμε ότι ο φόβος "μας" αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη "τους", κάποιοι, ΔΝΤπρεπείς, κάγχαζαν: "για ένα καθαρό κούτελο ζούμε στην αγορά!".
Η πραγματικότητα, φυσικά, είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, ν' αφεθεί να βαρέσει κανόνι. Γιατί, αν βαρέσει το κανόνι η Ελλάδα, θ' αρχίσουν οι ομοβροντίες απ' το ένα άκρο της Ευρώπης μέχρι τ' άλλο, μη σας πω και πέραν του Ατλαντικού. "Όχι ακόμη", δεν είν' έτοιμοι οι άσπονδοι φίλοι μας ν' απορροφήσουν τους κραδασμούς της βύθισης του ελληνικού σαπιοκάραβου. Λίγο ακόμα, μέχρι το 2013, δεν είναι δα και κάνας αιώνας, και θα τό 'χουνε "ρυθμίσει" το πράγμα.
Έλα όμως που δε βαστάει η τράτα μας η κουρελού, η χιλιομπαλωμένη, με τίποτα: μπάζει, μπάζει απ' όλες τις τρύπες που, μεθοδικά και συστηματικά, τις άνοιξαν τόσο οι άσπονδοι φίλοι μας, όσο κι οι ντόπιοι "εθνοσωτήρες".


Και τώρα, πανικός! Απόλυτος πανικός.
Σήμερα, στην "πιο κρίσιμη σύσκεψη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας", παίζεται το τελευταίο προπαγανδιστικό χαρτί, μια τελευταία προσπάθεια να κατατρομοκρατηθεί τόσο πολύ το πόπολο, ώστε να μουδιάσει και ν' αποδεχτεί μια, "οικουμενική" και συνυπεύθυνη πλέον, κυβέρνηση "προθύμων", που άλλο σκοπό δεν θά 'χει πάλι, παρά να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πιστωτών μας. Άλλωστε, όποιος απ' εσάς παρακολούθησε χτες τις ομιλίες στη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνθηκε την απόλυτη αηδία με τις ομιλίες των κάποιων "προθύμων εθνοπατέρων". Ο "πολύς" Μ. Βορίδης ήταν στ' αλήθεια εμετικός: "Τι θέλετε", εξεμάνη κάποια στιγμή κατά της αριστεράς εν μέσω θεατρινισμών, "να πάμε στην εύκολη λύση: δεν πληρώνω γιατί δεν έχω, δεν θέλω, δεν μ' αρέσει, δεν γουστάρω; Αυτή είναι η λογική των μπαταξήδων!".
Όχι, κύριε...μητρός τε και πατρος "πρόθυμε συνυπεύθυνε", δεν είπε κανείς να μην πληρώσουμε από μαγκιά και καουμποϊλίκι. Είπαμε να πληρώσουμε τόσα, όσα μπορούμε χωρίς να χρειαστεί διαλύσουμε και να υποδουλώσουμε την Ελλάδα.
Δεν έχει πάτο η ξεφτίλα τους, ρε, είναι αβυσσαλέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: