Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Όλα τα πήρε...

...το καλοκαίρι.


Κι αίφνης, το ευρωπαϊκό κονκλάβιο βρέθηκε στα κεραμίδια. Αυτό που μέχρι χτες ήταν το, αφάνταστα ενοχλητικό, πρόβλημα του "μικρού ασθενή" της Ευρώπης, ή έστω των PIIGS, "αίφνης" έγινε ένα κολοσσιαίο συστημικό πρόβλημα που "απειλεί" το "παγκόσμιο οικονομικό σύστημα". Απ' εκεί που μιλούσαν, μέχρι χτες, για κάποιες εκατοντάδες δις, τώρα απαιτούνται κάποια τρις. Οι υπουργοί της ΕΕ "ήσαν αποφασισμένοι", μέχρι πρότινος, να "τιμωρήσουν σκληρά" τα ευρωπαϊκά γουρουνάκια, αλλά τώρα οι τρεις "κακοί λύκοι" των "αγορών" έχουν αρχίσει να κλωτσούν την εξώπορτα των "νοικοκυρεμένων" ευρωπαϊκών κρατών. Και, κάπου εδώ, οι υπουργοί της ΕΕ "είναι αποφασισμένοι" να περισώσουν τα σπίτια τους.


Τ' άλλα σπίτια, βέβαια, γαμώ τη μάνα τους, αλλά τα δικά τους...ε όχι κι έτσι, βρε παιδιά, έχει και κάποιο όριο η δημοσιονομική "σοβαρότητα" των Ευρωπαίων ιεροφαντών. Τα "παιδάκια που κυβερνούν την Ευρώπη", κατά την Le Monde, "ανακάλυψαν" ξάφνου ότι οι "αγορές" είναι...κερδοσκόποι (σωωωώπα), αναξιόπιστοι (έεεελα καλέ) κι εξυπηρετούν σχεδιασμούς, τακτικές και στρατηγικές στο πλαίσιο ενός διεθνούς νομισματικού πολέμου (καλέ άντε, δεν γίνονται αυτά λαιμαι).
Και θα περίμενε κανείς ότι τα "παιδάκια" θ' άστραφταν και θα βροντούσαν.
Αμ δε...τα παιδάκια "συσκέπτονται". Διαρκώς.
Στο μόνο που συμφωνούν, είναι ότι η Ελλάδα θέλει...μαστίγωμα! Συστημική, ξεσυστημική η κρίση, το "ελληνικό πρόβλημα" παραμένει κακό δαιμόνιο, που πρέπει να ξορκιστεί. Μα το "ελληνικό πρόβλημα" είναι παρωνυχίδα μπροστά στο "ιταλικό πρόβλημα". Αλλά το "ιταλικό πρόβλημα" δεν είναι...ιταλικό πρόβλημα, αλλά συστημικό πρόβλημα! Βλέπετε, η Ελλάδα είναι "μικρός ασθενής", αλλά, αν βήξει η Ιταλία, θα πουντιάσει όλος ο ντουνιάς. Οπότε, το "ιταλικό πρόβλημα" είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και, για να μην ξεχνιόμαστε και πάρουμε τίποτα θάρετα, εξακολουθούμε και ξεκαυλώνουμε ενυπόθηκα στην Ελλαδίτσα, γιατί κάπου πρέπει να ξεσπάσουν κι αυτοί οι καψεροί οι βρωπαίοι (και να βγάλουν λίγη απ' τη ζημιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: