Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί δεν μας ρωτάτε;


Είπε ο, "ευχαριστούμε τους πιστωτές μας για την δημοσιονομική κατοχή", Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλος, κατά την σημερινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας:
"Παλεύουμε να μη γίνουμε Αργεντινή"
Είσαι σίγουρος, ρε μεγάλε, ότι εμείς οι Έλληνες -για τους πιστωτές μας όρκο δεν παίρνω- θέλουμε να "παλέψετε" για κάτι τέτοιο;
Για να δούμε.
Αργεντινή: Ναι σε αυξήσεις μισθών, συντάξεων - όχι στη λιτότητα
Ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από Ευρώπη και ΗΠΑ
Αλιεύθηκε από το ΒΗΜΑ

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, σε συντάξεις και επιδόματα αποφάσισε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ακολουθώντας τόσο η Αργεντινή όσο και άλλες χώρες της νότιας Αμερικής τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αύξησε κατά 25% τον κατώτατο μισθό, ο οποίος ήταν ήδη ο υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες της Νότια Αμερική. Έχει φτάσει πλέον περίπου στα 410 ευρώ, σχεδόν το δεκαπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει το Associated Press. Την ίδια ώρα οι υψηλόμισθοι είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό, κατά περίπου πέντε φορές.

Παράλληλα με πρόσφατη απόφαση αυξήθηκαν κατά 23% τα προνοιακά επιδόματα αλλά και τις συντάξεις. Ωφελημένα είναι και τα συνδικάτα από νέα ευνοϊκά μέτρα αλλά και ο τομέας των μεταφορών και της ενέργειας.

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της χώρας, η οποία θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στις 23 Οκτωβρίου, επισήμανε ότι η Αργεντινή ήδη έχει ένα πολύ καλό σύστημα πρόνοιας για τα παιδιά και όλο τον πληθυσμό.

Η εξομάλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι από τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Φερνάντες και του εκλιπόντος συζύγου της, Νέστορ Κίρχνερ, που ανέλαβε την προεδρία λίγο μετά το χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης στη χώρα και αν μη τι άλλο κατάφερε να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική τάξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στην Αργεντινή το 2011 θα φτάσει το 8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, συγκρίσιμο με αυτό της Κίνας, και οπωσδήποτε πολύ υψηλότερο από τα αναιμικά ποσοστά της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Παραταύτα, ο υψηλός πληθωρισμός, που είναι κοντά στο 10%, περιορίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών με το ΔΝΤ και, σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνει τις αυξήσεις σε επιδόματα και παροχές.

Το Ταμείο επικρίνει μάλιστα τη χώρα για ελλιπή στοιχεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα επισήμως γνωστά.

Στην Ελλάδα, ο κύριος Αντιπρόεδρος μας...υπόσχεται τουλάχιστον δέκα χρόνια σκληρής και βάρβαρης λιτότητας, που ουσιαστικά θα "λατινοαμερικανοποιήσει" την πατρίδα μας - αν δεν την καταντήσει κυριολεκτικά τον νοτιοευρωπαϊκό "κουλή"· θα "παλέψουμε", δηλαδή, για να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική, πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας θα βυθιστούν στην φτώχεια, στην ανεργία και σε τριτοκοσμικές εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες. Αλλά θα έχουμε ευρώ κι "η χώρα [κατά τον κύριο Αντιπρόεδρο] δεν θα πεθάνει".
Αλήθεια, πότε "πεθαίνει" μια χώρα; Μήπως μια χώρα πεθαίνει, όταν οι πολίτες της καταδικάζονται στην πιο βάρβαρη, αδυσώπητη κι ανελέητη κατοχή, μήπως μια χώρα πεθαίνει όταν απεμπολεί, "οριστικώς και άνευ όρων", κάθε έννοια πολιτικής αυτοτέλειας κι εθνικής ανεξαρτησίας, καταδικάζοντας τους πολίτες της σ' έναν αργό, βασανιστικό κι αναπόδραστο οικονομικό στραγγαλισμό και κοινωνικό αφανισμό;
Μήπως, κύριε Αντιπρόεδρε, η χώρα δεν είναι τα λογιστικά σας βιβλία, ούτε οι οθόνες στις οποίες "τηλεδιασκέπτεσθε" με τους διεθνείς σαράφηδες, αλλά οι Έλληνες;
Μήπως αντί να αρνηθείτε το χρέος της χώρας, αρνείστε τελικά τον ίδιον τον λαό της;
Είστε σίγουρος, κύριε Αντιπρόεδρε, ότι δεν θέλουμε "να γίνουμε Αργεντινή";
Γιατί δεν μας ρωτάτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: