Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Διαχείριση συμβόλων.Ο Σπ. Τρικούπης αναφέρει στο έργο του: Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, ότι κατά την πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τέθηκε το θέμα εθνικής Σημαίας.
Η αρχική πρόταση ήταν να υιοθετηθεί ο αναγεννώμενος φοίνικας, σύμβολο που χρησιμοποιούσε η Φιλική Εταιρεία και κοσμούσε την σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη κατά την επανάσταση των παραδουνάβιων ηγεμονιών.

Ωστόσο, αποφασίστηκε τελικά να υιοθετηθεί η γαλανόλευκη καθότι ο αναγεννώμενος φοίνικας θεωρείτο την εποχή εκείνη σαν επαναστατικό-καρμποναριστικό σύμβολο και οι εθνοπατέρες της εποχής έκριναν ότι η υιοθέτηση του συμβόλου αυτού θα προκαλούσε την οργή των ευρωπαϊκών Αυλών και την συνακόλουθη βίαιη αντίδρασή τους απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση.
Παρά ταύτα, ο Δημήτριος Υψηλάντης, εκ των ηρωικότερων και  πλέον αλτρουιστικών μορφών της Εθνεγερσίας,  εξεστράτευσε στην Αν. Ελλάδα υπό το λάβαρο του αναγεννώμενου φοίνικα, επισύροντας την μήνιν της τότε κυβέρνησης, που τον ανακάλεσε στην τάξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναγεννώμενος φοίνικας ήταν το σύμβολο και της Πελοποννησιακής Γερουσίας.Παρά ταύτα, αφού η Ελληνική Επανάσταση είχε εδραιωθεί, η Δ' Εθνοσυνέλευση (1828), που μεταξύ άλλων επικύρωσε την εξουσία του φιλικού Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, ενέκρινε την κυκλοφορία αργυρού νομίσματος, και υποδιαιρέσεων, το οποίο είχε ως σύμβολο τον αναγεννώμενο φοίνικα.Πολύ αργότερα, η χούντα των Συνταγματαρχών ευτέλισε το σύμβολο του αναγεννώμενου φοίνικα, φορτίζοντάς το αρνητικά, με αποτέλεσμα σήμερα να ταυτίζεται στη συνείδηση των περισσοτέρων νεοελλήνων με το απριλιανό καθεστώς.Για την ιστορία, η γαλανόλευκη πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους αδελφούς Καλλέργη στην Κρήτη, κατά τον 17ο αιώνα, με την προσθήκη: "ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ", κι ήταν το οικόσημο της οικογένειάς τους, η οποία εικάζεται ότι προέρχεται από τον Νικηφόρο Φωκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: