Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Για μια Ελένη...

Φαίνεται ότι το έχει τ' όνομα τελικά.
Την εποχή αυτή ο Βενιζέλος είχε για σωματοφύλακα έναν Κρητικό, αξιωματικό της Χωροφυλακής, που λόγω των καθηκόντων του έμενε μαζί μας.
Κάποτε άρχισε να ζηλεύει έναν φίλο μας, μέχρι του σημείου να υποπτεύεται τα κίνητρα των συχνών επισκέψεών του. Έτσι αποφάσισε να παρακολουθεί και τις δραστηριότητές μου και τις κινήσεις μου. Η ατμόσφαιρά ήταν δυσάρεστη, αλλά τίποτα δεν έδειχνε τι έμελλε να συμβεί στις 20 Νοεμβρίου του 1924.
Στην Ελληνική Πρεσβεία ο χωροφύλακας πυροβόλησε τρεις φορές το φίλο μας και τον τραυμάτισε στη κοιλιακή χώρα. Για να μπορέσει να κατανοήσει κάποιος την πράξη αυτή και την συμπεριφορά του συζύγου μου, που εμπόδισε τη δίωξη, πρέπει να ξέρει πως οι Κρητικοί , όπως και οι κάτοικοι ενός άλλου νησιού της Μεσογείου, είναι ευέξαπτοι και εύκολα "ανασύρουν την μάχαιρα". Είναι ένας τόπος βεντέτας γεμάτος σκοτεινές ιστορίες τιμής. Ο φταίχτης πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, δολοφονημένος από τον αδελφό μιας κοπέλας την οποία είχε αφήσει έγκυο.


ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Στη σκιά του Βενιζέλου, μτφ. ΕΥΗ ΜΕΛΑ, εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ, Αθήνα 2002, σ.70-71
Βρε τον Ελευθέριο!
Παρεμπιπτόντως, η Έλενα Σκυλίτση Στεφάνοβικ, συζ. Ελ. Βενιζέλου, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1874 και παντρεύτηκε τον Ελ. Βενιζέλο (γεν. 1864) στις 15 Σεπτεμβρίου του 1921 σε ηλικία 47 ετών.
Δηλαδή εκείνη ήταν, το 1924, 50 ετών κι ο Βενιζέλος 60!
Ήταν ο πρώτος και μοναδικός γάμος της Έλενας.
Επίσης, ήταν βαθύπλουτη, γόνος της γνωστής οικογενείας Σκυλίτση.
Επίσης, ήταν κάπως έτσι:


Όχι, αυτή δεν είναι μια μεταγενέστερη φωτογραφία της, είναι μια φωτογραφία της απ' την εποχή που παντρεύτηκε τον Ελ. Βενιζέλο.


Βρε την Έλενα, που ήταν και ατακτούλα!
Κι ο Ελευθέριος, όμως, τον σακάτεψε ο Κρητίκαρος χωροφύλαξ τον άνθρωπάκο μέσα στην ελληνική Πρεσβεία και κατάφερε "να εμποδίσει την δίωξη"!
Βρε τον Ελευθέριο!
Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, κατηγορήθηκε, την εποχή που παντρεύτηκε το άτακτο Λενιώ, σαν προικοθήρας κι επίσης, καθώς φαίνεται, ήταν ολίγον γυναικάς, αλλά και τζόρας!
Πάντως, από γούστο μάλλον δεν τα πήγαινε και πολύ καλά ο Ελευθέριος.
Η πρώτη του γυναίκα, Μαρία Κατελούζου – Ελευθερίου, την οποία λένε ότι αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλη:


Γνωρίστηκαν το 1887. Εκείνος ήταν 23 χρόνων κι εκείνη λίγο πριν τα 18. Ο πατέρας της ήταν παράγοντας του νησιού. Παντρεύτηκαν το 1890, ο γάμος τους χαρακτηρίστηκε το γεγονός της χρονιάς, κι απέκτησαν δυο παιδιά, τον Κυριάκο και τον Σοφοκλή.
Ο θάνατος της Μαρίας, το 1893, συγκλόνισε τον Βενιζέλο κι ήταν ένα τραύμα που λέγεται πως τον ακολούθησε σ' όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Βέβαια, κάθε πληγή έχει την γιατρειά της κι η γιατρειά του Βενιζέλου ονομαζόταν Παρασκευούλα, χήρα του Θανάση Μπλουμ, γνωστού δικηγόρου της Κρήτης και προσωπικού φίλου του Ελευθερίου.

Αρχοντο..αποτέτοια, άντε δεν το λέω, η χήρα κυρά Παρασκευούλα, έξι χρόνια μικρότερη απ' τον Βενιζέλο, συνήψε φλογερόν ειδύλλιον με τον Ελευθέριο, επισήμως το 1906 κι αφού χήρευσε, το οποίον διήρκεσε επί τέσσερα συναπτά έτη.
Ο Ελευθέριος πρέπει να ανθίστηκε ότι η Παρασκευούλα ήταν ολίγον φαρμακομούνα, με το συμπάθιο, διότι την εκοπάνησε εις τας Αθήνας, εκείνη τον ηκολούθησε, πλην δεν την ενυμφέθη ποτέ.
Εκείνη γύρισε στην μεγαλόνησο, στα Χανιά, όπου υπανδρεύθη το 1922, αφού ο Ελευθέριος παντρεύτηκε την Έλενα, τον επίσης μικρότερό της Φαίδρο Βάμβα, που μας χαιρέτησε συντόμως τον πλάτανο. Η Παρασκευούλα υπανδρεύθη και τρίτη φορά και, καμιά έκπληξις, χήρεψε ξανά το 1947. Απεβίωσε πλήρης ημερών και χηρείας το 1961.

Τέσπα, για να επιστρέψουμε στο Λενιώ, φαίνεται ότι ο "νυμφίος της Ελλάδος" πρέπει να την ζήλευε τρελά.
Βρε το Λενιώ...
Για την ιστορία, έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του Βενιζέλου στις 18 Μαρτίου 1936. Έζησαν στιγμές μεγάλης δόξας, αλλά και έντασης. Στα χρόνια της (αυτο)εξορίας του Βενιζέλου ταξίδεψαν σχεδόν όλον τον κόσμο και, καθώς φαίνεται απ' το εν λόγω πόνημά της, εκείνη κυριολεκτικά τον λάτρευε αν και, αν κρίνουμε απ' το περιστατικό της Πρεσβείας, ήταν και ολίγον ατακτούλα.
Η Έλενα Σκυλίτση Στεφάνοβικ, συζ. Ελ. Βενιζέλου, πέθανε σ’ ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι στις 7 Σεπτεμβρίου του 1959, σε ηλικία 85 ετών.


Κι άλλη μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια απ' το πόνημα της Έλενας Βενιζέλου.
Περιγράφοντας το ταξίδι τους στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της αυτοεξορίας του Βενιζέλου, γράφει για την παραμονή τους στην Santa Barbara:
Ακούραστος ο σύζυγός μου με παρέσυρε σε ομηρικές παρτίδες γκολφ [σ.σ: είπαμε, η Έλενα ήταν βαθύπλουτη· το γεγονός ότι το ζεύγος τελούσε σε αυτοεξορία δεν σημαίνει ότι κακοπερνούσε κιόλας] .
Έπαιζε με δύναμη και όχι με ευελιξία και, καθώς ήταν πολύ δυνατός -όταν ήταν νέος λύγιζε με δάκτυλά του τα κέρματα των πέντε φράγκων-, όλοι φρόντιζαν να απομακρυνθούν.


ό.π. σ.54
Καλά, πέρα που ο Ελευθέριος έκαμε swing κι ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος για να βρει ασφαλές καταφύγιο, ρε παιδιά, λύγιζε λέει τα κέρματα των πέντε φράγκων με τα δάκτυλα!
Δεν είμαι απολύτως σίγουρος, αλλά μάλλον εννοεί το κέρμα των πέντε δραχμών της Κρητικής Πολιτείας.
Βρε τον Ελευθέριο.
Κουταλιανός ο Ελευθέριος!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: